CLE  Dołączył: 24 Paź 2007
Sigma 70 2.8 makro
Witam

Mam pytanie do kolegów bardziej obeznanych z zachowaniem cyfrowych aparatów.
Chcę kupić obiektyw sigma 70 2,8 makro. Ma służyć generalnie jako portretówka, trochę rzadziej makro i krótkie tele.
Generalnie jest za ostry :-/ do portretu, ale do pozostałych zastosowań wydaje się idealny.
Przechodząc do właściwego pytania: czy ustawiając zmiękczenie w aparacie (np ostrość na -3) uzyskam dobry efekt? Czy zmiękczenie zdjęcia na tym etapie nie będzie się negatywnie odbijać na pozostałych cechach obrazu? Czy też lepiej robić to dopiero w komputerze? W takim wypadku wskazane byłoby używanie RAWu, a tego mój komputer mógłby na dłuższą metę nie wytrzymać (szybko by dostał po monitorze za opieszałość!) :evilsmile:

pozdr

pape  Dołączył: 11 Lis 2006
A może pomyśl o DA smc 70 - podobna cena, świetny do portretów, a do makro kup jakiś tani obiektyw manualny. Ostrzyć w makro lepiej chyba ręcznie, a o odpowiednich szkłach było parę interesujących tematów.

Dancer  Dołączył: 04 Wrz 2006
Czy może mi ktoś pokazać przykłady zdjęć "za ostrych" portretowych danych obiektywów? np stałek sigmy macro bądz tamrona 90 macro który ponoć jest zbyt ostry?

piotr_luk  Dołączył: 14 Kwi 2007
espresso napisał/a:
swietnym portretem może być juz dawno nie produkowany tamron 90/2,5 (trudno dostepny)

Mówisz o takim: Link

jaad75  Dołączył: 07 Paź 2006
Nie rozumiem tej akcji ze szkłem "za ostrym" do portretów... Szkło jest bardzo dobre, ma świetną plastykę, a z "nadmierną" ostrością, to akurat najprościej sobie poradzić, jeżeli ktoś to uważa za wadę. IMHO jest lepszym wyborem niż DA70.

zastanawiałem się nad pentaxem 70/2,4 - cudownie mały, ale do sigmy mnie przekonuje zdecydowanie większa uniwersalność. Nie mam zamiaru dublować szkieł kupując i jedno i drugie, chyba, że ktoś mnie zasponsoruje i jeszcze będzie mi torbę nosić :evilsmile: . Moje pytanie nadal brzmi: czy softłerowe zmiękczenie obrazu na poziomie puszki spowoduje utratę innych walorów obrazu (nie wiem: kontrast, kolorystyka, jakieś dodatkowe "atrakcje"), czy pozostanie bez wpływu na wszystko poza ostrością/miękkością zdjęcia? i czy efekt takiego zmiękczenia będzie analogiczny do zastosowania "miękkiego szkła?

Fafniak  Dołączył: 19 Kwi 2006
CLE, - walorow optycznych szkiel nie da sie w 100% zasymulowac na komputerze.....
Natomiast przy wywolywaniau RAW-a mozna starac sie zmniejszyc ilosc detali ...to jest akurat duuuzo prostsze niz ich "dorobienie"

Przyznam ze wole miec "dermatologiczny" obiektyw i zepsuc go poprzez nakrecenie UV + jakies maziaje ew. zmiekczajacy filtr - lub zabawic sie PO zrobieniu zdjecia w odejmowanie szceg."niechcianych"

Nie raz... nie dwa.... ktoś tu pisał na Forum, że dany obiektyw jest zbyt ostry do portretu....

szczególnie Tamron 90 macro o którym teraz tutaj czytałem... bo chcę go kupić...

więc jeszcze raz proszę.... czy ma ktoś zdjecie portretowe... które jest zepsute przez zbyt ostre szkło??????????????

Żaba  Dołączył: 08 Cze 2006
CLE, polecam pogadać z Dada on ma Tamrona 90/2.8 i 70 Ltd. Z tego co mi mówił to do portretu dużo lepszy jest Ltd bo ma lepszą plastykę. W jego opinii Tamron jest za ostry i do portretu nadaje się tylko na 2.8. Swoją droga ja wychodzę z podobnego założenia co ty
CLE napisał/a:
do sigmy mnie przekonuje zdecydowanie większa uniwersalność. Nie mam zamiaru dublować szkieł kupując i jedno i drugie,
Choć jak spotkałem się z Dadą to byłem mocno zaskoczony. Miał z sobą taką nie dużą torbę foto a w środku z 5 obiektywów :shock:
Miałem przyjemność podpiąć sobie do gxdychy zarówno Tamrona jak i Ltd i zdecydowanie tym drugim pracuje się przyjemniej :mrgreen:

awakqwq napisał/a:
Miałem przyjemność podpiąć sobie do gxdychy zarówno Tamrona jak i Ltd i zdecydowanie tym drugim pracuje się przyjemniej :mrgreen:

W to nie wątpię.
LTD jest mały, lekki, ma krótkiego "ślimaka", więc ustawienie ostrości trwa oka mgnienie, szkła do makro siłą rzeczy mają skok pierścienia fokusa zdecydowanie większy, więc i AF bardziej ślamazarny. Z tym się pogodziłem (z bólem), no nie jest tak źle - bawiłem się tą sigmą podpiętą do nikona D80 i sony alfy 700 i przy ograniczonym zakresie AF działa dostatecznie szybko.

piotr_luk  Dołączył: 14 Kwi 2007
espresso, nie licytuję, możesz brać, byłem tylko ciekawy, czy o tym mówisz.

Michu  Dołączył: 18 Kwi 2006
Skoro wszyscy nie rozumieją, to ja też chcę siędowiedziećo co chodzi z tą za ostrością. Pisałem już niejednokrotnie o tym, że z powodzeniem stosowałem Tamrona 90/2.8 macro jako portretówkę. I do tego szkło owo jest świetne. Głupie, ale świetne.

jaad75  Dołączył: 07 Paź 2006
espresso napisał/a:
CLE napisał/a:
Nie mam zamiaru dublować szkieł kupując i jedno i drugie,

Tylko że przeznaczenie tych szkieł jest skrajnie różne. Jak myslisz że bedziesz miał dwa w jednym... to chyba ktos Cię wprowadził w błąd. Chyba że o portrecie myslisz tylko przypadkowo. Jednak jak jest w kregu Twoich ambitnych oczekiwań, to nie idź w półsrodki.

Ps.
jak myślisz, dlaczego każdy system ma szkła typowo portretowe, które w dodatku do tanich nie należą?

Podstawową sprawą nie jest miękkość, tylko jasność. Szkła makro rzadko schodzą poniżej f/2.8 - tyle tylko, że akurat w przypadku DA70/2.4 Limited cieżko wytaczać ten argument...

Dada  Dołączył: 01 Mar 2007
Michu napisał/a:
z powodzeniem stosowałem Tamrona 90/2.8 macro jako portretówkę. I do tego szkło owo jest świetne.
Ja też, jak nie miałem 70 Ltd. :-P Ale na jakiej przysłonie, bo ja co najwyżej 4? Plastyka 70Ltd zdecydowanie bardziej mi sie podoba, choć uczciwie przyznaję, że bokeh Tamrona 90 jest całkiem apetyczny.

Michu  Dołączył: 18 Kwi 2006
Z tym Tamronem waliłem na 2.8.
A bokeh "70" mi za cholerę nie podchodzi.

Dada  Dołączył: 01 Mar 2007
Michu napisał/a:
A bokeh "70" mi za cholerę nie podchodzi.
A mnie bardzo, ale jak to było.. De gustibus...

Skocz do: