Grizley  Dołączył: 30 Sie 2007
rafalf, trzeba poczekać a na pewno ulepszą

[ Dodano: 2007-11-06, 22:50 ]
dtox, gdzie ? jaka to jest róznica miedzy raw , jpeg , txt czy mp3 ?

PiotrR  Dołączył: 03 Maj 2006
Pewnie chodzi o to dołączone oprogramowanie, które od razu wysyła na picassę, flickr, czy gdzie tam chcesz.

dtox  Dołączył: 20 Maj 2007
Karta SD o pojemności 2 GB firmy Eye-Fi to pierwszy tego typu produkt w historii. Karta wykorzystuje domową sieć bezprzewodową Wi-Fi do transmisji zdjęć z aparatu do komputera. Fotografowanie cyfrowe może być dynamicznym procesem, zajmującym niewiele czasu.

Karta wymaga jednorazowej konfiguracji komputera, z którym będzie współpracowała. Użytkownik może wskazać jeden z siedemnastu najpopularniejszych serwisów fotograficznych i społecznościowych, na które dołączone oprogramowanie może automatycznie wysyłać zdjęcia. Wśród współpracujących serwisów znalazły się m.in. tak popularne jak Flickr, Picassa czy Smugmug. Oczywiście fotografie można po prostu zachować na dysku twardym komputera.

Działa na MAC-u i na PC, nie współpracuje z formatem RAW

Gwiazdor  Dołączył: 05 Mar 2007
rafalf napisał/a:
Nie wyobrażam sobie przesyłania 16 MB plików DNG przy transferze 200 KB/sekunde
No tak, 22h transferu :mrgreen:

LukD  Dołączył: 25 Wrz 2006
Gwiazdor napisał/a:
rafalf napisał/a:
Nie wyobrażam sobie przesyłania 16 MB plików DNG przy transferze 200 KB/sekunde
No tak, 22h transferu :mrgreen:

A nie 80 sekund czasami?
IMO to może być ciekawy ficzer w studio - robisz testową fotkę i od razu (tzn. po 80 sek ;-) lub krócej, jeśli robisz w jpg) możesz ją obejrzeć na ekranie kompa, ocenić kolorki, ostrość, rozkład świateł itp. itd. lepiej niż na LCD.
A do zgrania zdjęć z karty fucktycznie lepszy czytnik.
Tak czy owak, chyba się szarpnę na taką.
Pozdr

alkos  Dołączył: 18 Kwi 2006
LukD napisał/a:
Tak czy owak, chyba się szarpnę na taką.

A nie wiadomo, czy maja zrobic to w formacie CF...?

PiotrR  Dołączył: 03 Maj 2006
dtox napisał/a:
nie współpracuje z formatem RAW

Zaiste:
Cytat
The Eye-Fi Card currently supports JPEG photo uploads. Non-JPEG content can be stored on the Eye-Fi Card like a standard SD memory card, but only JPEG photos will upload.
www.eye.fi/help

Grizley  Dołączył: 30 Sie 2007
jakby nie patrzec nato to za 355~ mozna sobie sprawić wifi w lustrzance

kolejna rzecz którą nie rozumiem
why ???

Cytat

Will the Eye-Fi Card work outside the USA?

The Eye-Fi Card is currently only supported in the USA.

emigrant  Dołączył: 20 Wrz 2006
Nawet ktoś już oferuje na Alledrogooooo (wysyłka z US)
Eye Fi

[ Dodano: 2007-11-07, 18:38 ]
A BH Photo 99,-$

fanmario  Dołączył: 22 Paź 2007
Mam komurkę z WiFi ( N E65)i zastanawia mnie parę rzeczy.
Jak rozwiązono konfigurację połączenia?
Zabezpieczenie karty, co by nikt mi się nie wgrał? Abym zamiast RAW czy .jpg nie znalazł tam PDFa.
Zasilanie?
Zasięg?
Szybciej niż nastąpi połączenie wyjmę kartę i włoże w czytnik. I będę miał przyzwoity transfer ( i tak za wolny).
Sądzę , że lepszym rozwiązaniem jest instalacja łącza w sprzęcie.
Sądzę , że to kolejny gadżet w którym synchronizacja bedzie trwała, i trwała...
Obym sie mylił.

Dancer  Dołączył: 04 Wrz 2006
fanmario napisał/a:
Mam komurkę z WiFi ( N E65)

no to bomba!

fanmario  Dołączył: 22 Paź 2007

Dancer napisał/a:

no to bomba!

Wiem przynajmniej co się za tym kryje...
Wiesz, jeżeli o mnie chodzi to nie produkowałbym komórek z aparatem tylko kompakty z komórką.
Już Cię nie lubię, a dopiero od kilku dni jestem na forum ;-) .
Jak tu ludzi witają!!!!
Poczekaj zacznę śledzić Twoje posty :mrgreen:

Dancer  Dołączył: 04 Wrz 2006
fanmario napisał/a:
Poczekaj zacznę śledzić Twoje posty :mrgreen:

przynajmniej mam mobilizację do podwójnego zastanawiania się nad tym co piszę :-P ufff! ;-)

emigrant  Dołączył: 20 Wrz 2006
rafalf napisał/a:
Czytałem test na dpreview....
http://www.dpreview.com/reviews/eye-fi/

Ja też przejrzałem i teraz wiem, że nie kupię.
Najlepsze jest podsumowanie testu.
Cytat
Lastly it's probably worth pondering the point of this product, do people really have problems plugging their cameras into a USB cable / placing the card in a card reader / placing the camera on a dock?

emigrant napisał/a:
Najlepsze jest podsumowanie testu.
Cytat
Lastly it's probably worth pondering the point of this product, do people really have problems plugging their cameras into a USB cable / placing the card in a card reader / placing the camera on a dock?

Z tym akurat się nie zgadzam.
Robisz np. makro o dużej skali odwzorowania, aparat stoi na statywie, każde ruszenie go o 1mm rozwala kompozycję - wtedy ściąganie aparatu ze statywu i wkładanie do stacji dokującej jest problemem.
Dlaczego testujący założył, że będą z tego korzystać tylko niedzielni pstrykacze, i to z lenistwa, aby nie łączyć kabli?
Pozdr.

lipalipski  Dołączył: 28 Mar 2007
LukD napisał/a:
Dlaczego testujący założył, że będą z tego korzystać tylko niedzielni pstrykacze, i to z lenistwa, aby nie łączyć kabli?

Bo ci profesjonalni sprawią sobie porządne WiFi do aparatu, czy tam aparat z WiFi.

lipalipski napisał/a:
Bo ci profesjonalni sprawią sobie porządne WiFi do aparatu,

Uwierz mi, nawet tych porzadnych czasem nie stac na WiFi za 1000$... skoro moga robic np. po kablu FW ;-) Ale zaloze sie, ze jesli wsadziliby bardziej wydajny nadajnik do karty CF i umozliwili przesylanie rawow, zrobiliby furore wlasnie na rynku pro... gdyby karta dzialala jako 2-4gb bufor danych, a te zapisywaly sie na laptoku w plecaku...

lipalipski  Dołączył: 28 Mar 2007
alkos, gdyby...

A te WiFi naprawdę takie drogie? Znam kilku, co posiadają i w życiu nie posądziłbym ich o taki wydatek.

alkos napisał/a:
Ale zaloze sie, ze jesli wsadziliby bardziej wydajny nadajnik do karty CF i umozliwili przesylanie rawow, zrobiliby furore wlasnie na rynku pro... gdyby karta dzialala jako 2-4gb bufor danych, a te zapisywaly sie na laptoku w plecaku...

Niestety, tak to se ne da :-(
Cytat
Question
Does the Eye-Fi card support uploading directly to a computer without using a wireless router (ad-hoc Wi-Fi)?

Answer
The Eye-Fi card requires the use of a wireless router or access point to upload photos to a computer. At this time the Eye-Fi card does not support ad-hoc (computer-to-computer) wireless networks.

Chyba jednak mi przeszło... przynajmniej aż wyjdzie kolejna generacja ;-) na razie sobie kupię zwykłe 2GB
Pozdr.

Skocz do: