fotomic  Dołączył: 09 Maj 2007
szeroki kąt z serii LIMITED
Witam serdecznie

Nie za bardzo znam ten system, ale od dawna mu się bacznie przyglądam. Naszło mnie pytanie, czy jest jakieś świetne szkło do 4k z serii LIMITED, szerokie w okolicach 10mm ?

Pozdrawiam
Dzięki

argawen  Dołączył: 19 Kwi 2006
fotomic napisał/a:
czy jest jakieś świetne szkło do 4k z serii LIMITED, szerokie w okolicach 10mm ?
Nie ma i nie było. Jedyne Limitedy to:
Seria FA: 31mm, 43mm, 77mm
Seria DA: 21mm, 40mm, 70mm.

[ Dodano: 2007-11-08, 16:56 ]
Jest tylko , zdaje się jedno szkło zaczynające się od 10mm. Jest to Sigma 10-20.

Matey3000  Dołączył: 14 Paź 2007
A Pentax DA 10-17mm Fish-EYE ???

Matey3000 napisał/a:
A Pentax DA 10-17mm Fish-EYE ???
To nie limited. Ale masz racje zapomniałem o nim :oops: . Ale to raczej specyficzne szkło.

PiotrB.  Dołączył: 19 Kwi 2006
Sigma tez nie Limited. :-P Kiedys Pentax zrobil 8 mm, ale to stary model, trudno godostac.

Matey3000  Dołączył: 14 Paź 2007
To Fish-EYE :mrgreen: i jest swietne, choc trzeba wiedziec co sie chce nim zrobic.
No i jakosc wykonania tego szkielka jest ... odmienna/o wiele lepsza/ od np. kita.

Fisha i tak bym kupił, mam teraz systemowego(zd8mm) i jest KLASA

Co do szerokiego kąta to skoro nie mam w L to powiedzcie mi coś o 12-24/4 ? Warty pieniędzy ?

Fafniak  Dołączył: 19 Kwi 2006
fotomic napisał/a:
Co do szerokiego kąta to skoro nie mam w L to powiedzcie mi coś o 12-24/4 ? Warty pieniędzy ?
- "szukaj" nie gryzie !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Fafniak napisał/a:
fotomic napisał/a:
- "szukaj" nie gryzie !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Ehhhhhh, sam ścigam u siebie a tutaj odwalam maniane, eh masakra, postaram sie aby to sie nie powtórzyło.

PS kiedyś czegoś szukałem, ale panuje tu dość spore OT w wątkach.

EDIT: po co tyle wykrzykników ? normalnie wali to po oczach i jest niestrawne i nie za dobrze świadczy o użytkowniku

lipalipski  Dołączył: 28 Mar 2007
fotomic napisał/a:
PS kiedyś czegoś szukałem, ale panuje tu dość spore OT w wątkach.

Tak specyfika miejsca. ;-)

tref  Dołączył: 05 Wrz 2006
fotomic napisał/a:
po co tyle wykrzykników
fotomic napisał/a:
powiedzcie mi coś o 12-24/4
fotomic napisał/a:
normalnie wali to po oczach i jest niestrawne i nie za dobrze świadczy o użytkowniku
:evilsmile:

[ Dodano: 2007-11-08, 19:50 ]
Jakby ktoś nie zrozumiał, to jest moja odpowiedź, po co tyle wykrzykników. A sprawa, co źle świadczy o użytkowniku ? No chyba właśnie zadanie pytania bez szukania :lol:
Jeśli OT jest zbyt dużo, to można poszukać na innych forach, międzynarodowych.

Normalnie bym tego nie napisał, ale jeśli fotomic zaczyna pouczać co jest ok, a co nie, to niech zacznie od siebie. Nie rozumiem jak można mieć pretensje do kogoś, nie będąc krytycznym wobec swojej postawy/działań. Chociaż może powinienem już to rozumieć :roll:

bEEf  Dołączył: 28 Gru 2006
Cytat
Normalnie bym tego nie napisał, ale jeśli fotomic zaczyna pouczać co jest ok, a co nie, to niech zacznie od siebie. Nie rozumiem jak można mieć pretensje do kogoś, nie będąc krytycznym wobec swojej postawy/działań. Chociaż może powinienem już to rozumieć

Cytat
Ehhhhhh, sam ścigam u siebie a tutaj odwalam maniane, eh masakra, postaram sie aby to sie nie powtórzyło

Hej, wydaje mi się, że fotomic wykazał odpowiednią dozę samokrytyki. Chłopaki, kolm dałn ;-) :-B

Fotomic, Fafniak tak ma, to przez te lampy błyskowe ;-)

Nie rozumiem tego zamieszania, szczerze mówiąc to wątek można wywalić, tylko niepotrzebnie w tej chwili zaśmieca Wam forum(poszukam sobie gdzie indziej - jak to kolega zaproponował)

Jak doskonale rozumiem swój błąd(do którego się wyżej przyznałem - ale widze kolega "moderator" - "administrator" pominął tą kwestię, no cóż może nie zauważył, MOŻE), tylko panuje takie OT że aby znaleźć odpowiedź na moje pytanie musiałbym spędzić tu 3 dni.

Co do zadania pytania bez szukania, to szukałem tak SZUKAŁEM, ale jak kolega wie ciężko coś znaleźć. Nię będąc stałym bywalcem

To tyle.
Przepraszam, że zaśmieciłem wam klub.

fotomic napisał/a:
To tyle.
Przepraszam, że zaśmieciłem wam klub.

fotomic, wyluzuj, bo tu już lekko obrażoną primadonną pojechałeś. A zauważyłeś inne odpowiedzi w tym wątku? Forum jest jakie jest - dlatego jest fajne :-) Przeszukiwać je dużo lepiej jest przez google - jak to robić opisane jest tu gdzieś w dziale technicznym.

lipalipski  Dołączył: 28 Mar 2007
Dla chcącego, nic trudnego.
Heh, polecenie szukaj, wpisane "pentax and 12-24/4". Wyniki tak na szybko wydające się pożyteczne. Całość operacji 1-2 minuty -trochę muli forum dziś.

JEDEN
DWA
TRZY Wprawdzie to Tokina, ale właściwie to samo szkło.
CZTERY A tu jakieś fotki z tego szkła.

Bez problemu można by znaleźć więcej pewnie i trafniej, ale googlowa szukajka forum odnosi na stare serwery. Mam nadzieję, że to się naprawi.

[ Dodano: 2007-11-08, 20:34 ]
bEEf, no właśnie google kierują na org.pl niestety.

bEEf napisał/a:
wyluzuj, bo tu już lekko obrażoną primadonną pojechałeś.
luz to podstawa, inaczej można zejść za szybko :)

bEEf napisał/a:
A zauważyłeś inne odpowiedzi w tym wątku?
tak czytam wypowiedzi od dechy do dechy ;)
bEEf napisał/a:
Przeszukiwać je dużo lepiej jest przez google - jak to robić opisane jest tu gdzieś w dziale technicznym.
toś mnie zaskoczył, ale może zaczne poszukiwania od wątku tego co zaproponowałeś, czyli jak przeszukiwać przez googla

piotr_luk  Dołączył: 14 Kwi 2007

siwyyy77  Dołączył: 23 Lip 2007
Jak szukasz szerokiej stałki to może Pentax SMC-DA 14mm f/2.8

Szkło zacne, niezłe noty na photozone, sample też niczego sobie...

lipalipski napisał/a:

Uu, to kiepściocha, ale to chwilowe jest (jak bardzo chwilowe się okaże ;-) )

bEEf napisał/a:
lipalipski napisał/a:

Uu, to kiepściocha, ale to chwilowe jest (jak bardzo chwilowe się okaże ;-) )
Wystarczy na miejsce pentax.org.pl wstawić manufactura.home.pl. Działa i znajduje linki.

Skocz do: