Zdano  Dołączył: 23 Paź 2006
lipalipski napisał/a:
AF 35-70/2.8 taż masz cztery

Przykro mi bardzo, mam jeden. Mało brakowało, a miał bym dwa.
Zapomniałem o aukcji i ..... :roll:
GrzegorzQ napisał/a:
mówisz że się zmieniło

Może to ja akurat mam szczęście, dwa razy byłem na Giełdzie i akurat trafiłem na to co chciałem kupić.

tomekz  Dołączył: 10 Kwi 2007
Tak apropo giełdy, żeby było całkiem oftopicznie, czy w najbliższą niedzielę będzie (11 listopada znaczy)?

Pozdrawiam,
Tomek

Dada  Dołączył: 01 Mar 2007
Cytat
MEF nr1 - slajd , MEF nr2 - B&W , MEF nr3 - kolor C41 , MEF nr4 - w drodze
To już chyba kwalifikuje się do leczenia w zakładzie zamkniętym :shock:

lipalipski  Dołączył: 28 Mar 2007
Właśnie. Do tego czwartego nie bardzo jest co włożyć. Chyba, że dodatkowo zaprowadzić podział na ISO. Ale wtedy, to jeszcze trzeba by dozbierać kilka korpusów. :mrgreen:

Zdano  Dołączył: 23 Paź 2006
Dada napisał/a:
To już chyba kwalifikuje się do leczenia w zakładzie zamkniętym

Za to, że mam, czy za to, że się przyznałem?
A czwrty jest rezerwowy :-P

dtox  Dołączył: 20 Maj 2007
ja do dzis foce kitem i jak to mowie to ludzie robia wielkie oczy i nie wierza...

matompra  Dołączył: 29 Paź 2007
jaki teleobiektyw do k100d
witam, jestem amatorem fotografem i chciałbym prosić o radę. Chciałbym zakupić jakiś teleobiektyw do mojego pentaksa k100d jednak jest zbyt dużo tych obiektywów i nie wiem czym się kierować. Na allegro jest ich dość dużo jednak prosiłbym o radę jaki teleobiektyw kupić. Mam kitowy obiektyw i chciałbym o jakiś uzupełniający lub zamiennik który będzie mial własności do przybliżenia do powiedzmy około 300mm. W analogowych aparatach jakoś daję sobie radę ale z cyfrą mam do czynienia od niedawna. Może podpowiecie jakie powinien mieć oznaczenia, gwint itd aby pasował, obojętnie jakiej firmy, nie mam wielkich wymagań. Chciałbym aby ten obiektyw był kompaktybilny z tym modelem aparatu, bez zastosowania dodatkowych przejściówek. może jakaś podpowiedź?

Fajna jest taka Sigma 70-200 /2.8 EX DG -jest jedna na Allegro. Taki Pentax SMC FA 100-300 f/4.7-5.8 też jest niezły. Ale czemu nie skusić się na Sigma 135-400 f/4.5-5.6 APO RF ASP albo Sigma 170-500 f/5.0-6.3 RF APO ASP? Albo znów ze stałym światłem: Sigma 100-300 f/4.0 APO EX IF HSM.

Ogólnie, te obiektywy mają niezłą opinię. Pozdrawiam.

[ Dodano: 2007-11-09, 00:58 ]
Aha, nie doczytałem. Na zamiennik krótkiego KITa dobry będzie może taki Sigma 50-500 f/4.0-6.3 EX APO RF HSM. Trochę dłuższy niż chciałeś, ale za to od 50mm.

A pasować będzie każdy obiektyw z bagnetem K. Od Ciebie zależysz, czy wybierzesz AF, czy MF.

dżejpi  Dołączył: 04 Paź 2007
lipalipski, kolega matompra pyta jaki gwint itp ma mieć szkło, a Ty mu o jakichś bagnetach.... (na broń) :-B :evilsmile:
wiem - już późno....

oscar  Dołączył: 02 Paź 2007
Wydaje mi sie ze jesli amator to chyba nie ma takich wygorowanych wymagan dot. szkla i pewnie tez nie ma az takich srodkow zeby kupowac szkla tutaj zaproponowane. Najtanszym rozwiazaniem (i chyba calkiem rozsadnym na poczatek) jest 50-200 Pentaxa, 70-300 Tamrona, badz 70-300 APO Sigmy. Ceny tych obiektywow oscyluja od 550 do 850zl.

Ech, niektórzy są cierpliwi. Zażartowałem sobie, ale jak tak to powiem: jest wyszukiwarka. Kto szuka, nie błądzi. :evilsmile:

akagi66  Dołączył: 16 Lis 2007
czy pentax k100d obsługuje napędy HSM ? Cy też po zakupie będę miał po prostu szkło manualne ?

marszek  Dołączył: 23 Kwi 2007
Niestety, ale HSM na kasetce nie zadziała... Zatem będziesz miał szkło manualne

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
akagi66 napisał/a:
czy pentax k100d obsługuje napędy HSM ?

Nie, pierwszy obsługujący HSM to K100D Super.

opiszon  Dołączył: 29 Sty 2008
ale wg podpisu akagi66 ma k100d super ;-)

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
Odpowiedziałem tylko na pytanie ;-)

akagi66  Dołączył: 16 Lis 2007
czyli do mojej kasetki SUPER jest sens kupować sigmę 50-500. A stabilizacja obrazu w obiektywie właśnie w takiej np sigmie to ma sens ? Pytanie brzmi która jest lepsiejsza - pentaxowa w body czy tez ta w obiektywie ?

k33l  Dołączył: 20 Lut 2010
Stabilizacja w obiektywie stabilizuje również obraz w wizjerze co przy wysokich ogniskowych będzie dawać mniej trzęsący się obraz.

kierdel  Dołączył: 20 Lip 2007
akagi66 napisał/a:
Pytanie brzmi która jest lepsiejsza - pentaxowa w body czy tez ta w obiektywie ?

Przy tak duzych ogniskowych, to lepsiejsza bedzie ta w obiektywie, bez 2 zdan.

Skocz do: