dan  Dołączył: 11 Sie 2006
dyptam napisał/a:
postanowiłem poprawić sobie humor DA 40 lim. co o tym sądzicie?

Swietne szklo, bokeh po prostu wymiata :->

Żaba  Dołączył: 08 Cze 2006
dan, Tobie też dobranoc, wszystkim Wam dobranoc idę spać :-)
dyptam, 40 fajnym obiektywem jest. Wszystko zależy od potrzeb i budżety. Ja mając 50/1.4 40 Ltd nie kupię bo ogniskowa jak dla mnie za mało różniąca się, na kolekcjonowanie mnie jeszcze nie stać. Jednakże jeśli pytasz czy gdybym mógł to czy bym kupił. To odpowiedź brzmi zdecydowanie tak. Nowe Ltd pieruńsko mi się podobają. Masz 70 to wiesz jakie to cacka - myślę że warto mieć całą trójkę.

W wątku w którym był mowa o niszach rynkowych napisałem, że fajnie by było gdyby Pentax wypuścił całą serię takich malutkich szkieł Ltd i odpowiedni korpus do nich to byłaby bajka :-D

dyptam  Dołączył: 14 Kwi 2007
dan, 70 lim. jestem wręcz zachwycony, jak DA 40 będzie taka to miodzio. Czytałem testy na optyczne i wydaje się być to całkiem przyjemne szkiełko, za w miarę rozsądną cenę.

Tu jeszcze jeden pochlebny test:
http://photozone.de/8Revi...40_28/index.htm

dyptam  Dołączył: 14 Kwi 2007
awakqwq napisał/a:
Ja mając 50/1.4
mam BF tylko z tym szkiełkiem, a i przy dużym otworze jakąś dziwną plamkę na środku pola, ale argawen poradził mi, jako że jest to wina obiektywu, odesłać do sprzedawcy.

Jarko  Dołączył: 23 Lip 2007
Zamówiłem 58/1.4 Voigtlander Topcor ( cena) $379. Dostanę informację, kiedy będą do obioru.

jaad75  Dołączył: 07 Paź 2006
Jarko napisał/a:
Zamówiłem 58/1.4 Voigtlander Topcor ( cena) $379. Dostanę informację, kiedy będą do obioru.

Widzę, że masz Voigtlandera SL 125/2.5 - jak wrażenia z użytkowania? Strasznie przypaliłem się na to szkło, ale narazie nie mogę go nigdzie dostać...

marucha  Dołączył: 22 Kwi 2006
jaad75 napisał/a:
Widzę, że masz Voigtlandera SL 125/2.5 - jak wrażenia z użytkowania?

jaad75 - zajrzyj tu
http://manufactura.home.p...aee6f68983cbefe

Pozdrówka
Marucha

dzerry  Dołączył: 01 Maj 2006
dan napisał/a:
MZ-5n nie ma czujnikow krzyzowych i pare dni temu na ulicy dosc bolesnie to odczulem. Dalmierzem bym zdarzyl.
Wlasnie zauwazylem, ze nie tylko ja pisze bez pliterek - lepiej mi. Ale co ja to chcialem. Aha, moze bys tak cos pokazal od czasu do czasu, he?

dz.

marucha napisał/a:
jaad75 napisał/a:
Widzę, że masz Voigtlandera SL 125/2.5 - jak wrażenia z użytkowania?

jaad75 - zajrzyj tu
http://manufactura.home.p...aee6f68983cbefe

Dzięki. Może uda mi się zamówić z CameraQuest - napisałem do gościa...

Oba obiektywy kupiłem w USA http://www.cameraquest.com. Aby je nabyć trzeba mieć znajomego, który zawówi i obierze. Koszt zamówienia to o. 20 $. Mam 125 i 180. Jesli chodzi o 125, były jeszcze trzy egzemplarze u sprzedawcy. Ja jeszcze płaciłem 680 $, a teraz widzę, ze podrożał do 720 $. Obiektyw jest wpanialy, bałem się, że będę miał kłopoty z ręcznym ostrzeniem - nic podobnego, nie ma problemu. Bagnet ma KA. Jest bardzo ostry, najostrzejszy, jaki kiedykolwiek miałem. Doruwnuje mu jedynie 180 a potem 31 lim.Ma piekną kremową barwę, test na photozone nic nie przesadzają na temat tych obiektywów. Sam przyjemność. Dlatego szybko zamówiłem 58/1,4.

Skontaktowałem się z gościem z CameraQuest - cena $744 z shippingiem do mnie. Ma ostatnie sztuki "in stock"... Płaciłeś przez PayPal? Pierwszy raz widzę tak skonstruowaną stronę sklepu, ale gość wydaje się konkretny, więc chyba się skuszę...
BTW, 58/1.4 też mnie korci, więc koniecznie podziel się wrażeniami, jak już go dostaniesz... Chociaż w tym przypadku być może jednak lepiej poczekać na DA*55/1.4?

dzerry napisał/a:
Aha, moze bys tak cos pokazal od czasu do czasu, he?

Chetnie, juz niedlugo. Nawet nie wiesz jak mi brakuje calego rytulalu zwiazanego ze streetem.

Jeszcze tylko kilka dni i bede wolny... (zloze wreszcie prace licenc.) 8-)

Ja kupiłem dwa obiekty, ale za pośrednictwem znajomych mieszkajacych w USA. Zamówili i otrzymali przesyłkę na terenie USA bez problemu. JEJ koszt to 18 $. Za 125 płaciłem jeszcze 688 $ w komplecie do niego jest osłona przeciwsłoneczna. Jeżeli mechanicznie i optycznie 58 jest podobny do 125 czy 180 to nie ma co czekac na 55. Mam 31 lim i mechanicznie jest gorszy od Voigtlandera. Robienie lim zdjęć przy ostrzeniu ręcznym w porówaniu do 1125 i 180 to przepaść. Optycznie i mechanicznie są bardzo dobre. Nie znalazłem w nich jeszcze słabych punków. Cena 180 czy też 58 jest bardzo niska ok. 1.000 zl.

argawen  Dołączył: 19 Kwi 2006
Jarko napisał/a:
Robienie lim zdjęć przy ostrzeniu ręcznym w porówaniu do 1125 i 180 to przepaść.
Nie dziwne. Limitedy to przecież AF.

Zastanawia mnie jedno zdanie:
Cytat
NEW lenses in Nikon AIS and Pentax KA mounts, CHIPPED for full meter compatibility with digital SLRs!

To się tyczy wersji SLII - czyli SL jest jak rozumiem "not chipped", ale czego właściwie jest to szkło pozbawione, tzn. co nie działa? Domyślam się, że nie podaje informacji o ogniskowej i trzeba ręcznie wklepać, ale czy coś jeszcze?

alkos  Dołączył: 18 Kwi 2006
jaad75 napisał/a:
To się tyczy wersji SLII - czyli SL jest jak rozumiem "not chipped", ale czego właściwie jest to szkło pozbawione, tzn. co nie działa?

Mysle, ze myślą tu o Nikonie z tym "chipped"....

Fafniak  Dołączył: 19 Kwi 2006
nie wiem moze ja slepy jestem ale nigdzie nie moge doczytac czy ta 40stka nowa kryje cala klatke czy nie.....
muszw iedziec na 100% zeby nie wywalic tych prawie 400$ na cos tylko do cyfry....

To jest nowa wersja (SL II) tych szkieł:
http://www.cameraquest.com/Voigt%20SL.htm
Przypuszczasz, że mogą nie kryć pełnej klatki? Przecież musieli by je całkowicie przeprojektować...

[ Dodano: 2007-11-11, 05:03 ]
alkos napisał/a:
Mysle, ze myślą tu o Nikonie z tym "chipped"....

Też mi się tak wydaje, ale wolałbym być pewnym... ;-)

Fafniak  Dołączył: 19 Kwi 2006
jaad75, - nie wiem.....ale nie chce sie wladowac kupno APS-C w sytuacji gdy cyfrowy FF wejdzie "za jakis czas" a jednoczesnie uzywam filmow....

Skocz do: