Żaba  Dołączył: 08 Cze 2006
Fafniak, nigdzie nie znalazłem informacji że te szkła są APS-C więc prawdopodobnie kryją cała klatkę

jaad75  Dołączył: 07 Paź 2006
awakqwq napisał/a:
Fafniak, nigdzie nie znalazłem informacji że te szkła są APS-C więc prawdopodobnie kryją cała klatkę

Jestem w 100% pewien, bo producent podaje pełnoklatkowy kąt widzenia - 57 stopni...

Fafniak  Dołączył: 19 Kwi 2006
no to tylko pozostaje wykombinowac jak kupic to szklo.... :evilsmile:

Markus  Dołączył: 21 Mar 2007
No właśnie kupić coś do Samsung/Pentax - nowe i w przystępnej cenie to największa sztuka w Polsce....
Mam nadzieję, że tym razem będzie inaczej....
A wystarczy tak nie wiele...strona na ebay czy allegro i obiektywy same by się sprzedawały...po warunkiem prowadzenia jej przez odpowiedzialną i uczciwą osobę..

sylwiusz  Dołączył: 19 Kwi 2006
Fafniak napisał/a:
no to tylko pozostaje wykombinowac jak kupic to szklo.... :evilsmile:

Tylko jaki to ma sens, skoro za podobna cene kupisz bez problemu orginalnego 43/1.9 Ltd??? :-D

Żaba  Dołączył: 08 Cze 2006
Cytat
Tylko jaki to ma sens, skoro za podobna cene kupisz bez problemu orginalnego 43/1.9 Ltd???
i to z AF :mrgreen:

Fafniak  Dołączył: 19 Kwi 2006
wielkosc ?

argawen  Dołączył: 19 Kwi 2006
sylwiusz napisał/a:
Tylko jaki to ma sens, skoro za podobna cene kupisz bez problemu orginalnego 43/1.9 Ltd???
Fafniak napisał/a:
wielkosc ?
Wg. specyfikacji Voigtländer Ultron 40mm ma 24,5 mm, zaś FA 43/1.9 Limited 27mm. Pewnie osłona w Limitedzie stwarza wrażenie , iż 43 jest dużo większy. Więc różnica znikoma.
Za to pewnie w Voigtländerze lepiej się ostrzy manualnie.
Fafniak, spotkamy się, to sobie obejrzysz 43 mm. Nie jest to może wielkość naleśnika DA 40, ale chyba mniejszy od 50mm.

argawen napisał/a:
Nie jest to może wielkość naleśnika DA 40, ale chyba mniejszy od 50mm.

Chyba znacznie. FA43 nawet z osłoną jest mniejszy od FA50 - bez osłony jest już naprawdę mały... DA40, to lekka przesada - K10D wygląda z nim jak po amputacji... ;-)

Czy ktoś zna polskiego dystrybutora obiektywów Voigtländer Nokton and Ultron dla Pentaxa?

dan  Dołączył: 11 Sie 2006
Markus, o ile mi wiadomo to nie ma takiego.

Alek  Dołączył: 20 Kwi 2006
Fafniak napisał/a:
ale ja chce FF.... :cry:

Przeciez nie chciales FF..... :lol:

[ Dodano: 2007-11-16, 15:57 ]
{Alek, prosiłem Cię kilkakrotnie abyś niecytował całych postów tylko cytował albo selektywnie albo pisał do kogo adresujesz odpowiedź. Widzę, że się nic nie zmieniło tak więc tę prośbę wpisuje do Twojego postu i podobne wpisy znajdziesz w każdym kolejnym podobnym przypadku}
Pewnie ze 43mm jest duzo mniejszyt od FA 50mm 1.4..... ale tez o niebo lepiej wykonany. Aczkolwiek mocno sie zastanawiam nad Zeissem ZF i Nikonem FM2 na taka pogode jak jest za oknem..

Mała Mi  Dołączył: 29 Lis 2006
To ja jeszcze apropos krycia pełnej klatki przez DA 40 Ltd.
http://photo.net/bboard/q...g?msg_id=00BnRt
Na dole jest zdjęcie zrobione tym naleśniczkiem zapiętym do MZ-S-a. I co? I KRYJE!
PZDR. Mała Mi

Mała Mi, jasne ze kryje :-) W kilku miejescach w sieci widzialem przyklady. Na flikrze sa nawet pliki w pelnej rozdzielczosci - nawet w samiutkich rogach jest ostro.

dd  Dołączył: 04 Lut 2007
dan napisał/a:
Mała Mi, jasne ze kryje :-) W kilku miejescach w sieci widzialem przyklady. Na flikrze sa nawet pliki w pelnej rozdzielczosci - nawet w samiutkich rogach jest ostro.

Możesz zalinkować?

Alek  Dołączył: 20 Kwi 2006
dan napisał/a:

Na pewno da dobre, ale teraz doszly kolejne, Zeiss ZK ze stykami ala A wiec prawde mowiac naprawde nie wiedzialbym co kupowac, Limited czy np jakis ZK..... :roll: I tylko jednka kwestia, te wszystkie szkla maja przede wszystkim sens jak bedzie FF, na ktory czekam jak skoncze ze slajdami. Obym sie doczekal, albo sie zacznie wyprzedaz....za jakis czas

Jest jedna podstawowa roznica miedzy tymi szklami - AF. Dla ilu osob bedzie ona bez znaczenia?

Alek napisał/a:
Na pewno da dobre, ale teraz doszly kolejne, Zeiss ZK ze stykami ala A wiec prawde mowiac naprawde nie wiedzialbym co kupowac, Limited czy np jakis ZK..... :roll: I tylko jednka kwestia, te wszystkie szkla maja przede wszystkim sens jak bedzie FF, na ktory czekam jak skoncze ze slajdami. Obym sie doczekal, albo sie zacznie wyprzedaz....za jakis czas

Proponuję już zacząć wyprzedaż... :-)

ttb  Dołączył: 26 Lip 2006
oj bede czesciej zagladal na gielde :evilsmile:
tylko czy mój budget to wytrzyma :-x

Czy ktoś na naszym forum posiada Noktona 58 z mocowaniem Pentaxa i mógłby podzielić się wrażeniami z użytkowania tego obiektywu ?

Skocz do: