Spinner  Dołączył: 22 Mar 2006
Dobre szklo powiekszalnikowe...
Wlasnie... Tyle o ostrych szklach, super filtrach... ale trzeba to na papier naswietlic porzadnie... ;-) Czym? ;-)

Wiadomo... Anaret Meopty to absolutne minimum... a lepiej? Nikkory? Jakie? Inne? Wszystkie te ***ony pewnie :-P ?

Jakie macie doswiadczenia i marzenia jesli chodzi o obiektywy powiekszalnikowe?

Pzdr
Spinner

alx  Dołączył: 22 Kwi 2006
Re: Dobre szklo powiekszalnikowe...
Wszystkie lepsze szkla maja przynajmiej 6 elementow w 5-ciu grupach, a najlepsze 8 elmentow. One w zasadzie juz tak malo roznia sie miedzy soba jakoscia, ze czego bys nie wzial, bedziesz zadowolony :) Co prawda jest np. legendarny APO-Componon, ale nie wiem czy warto sie za tym rozgladac, bo innych zacnych szkiel w smiesznych cenach jest masa. Np. E.Rokkory Minolty sa swietne, a u nas jakos mniej znane, na ebayu mozna kupic za 15-20gbp.
Ja kupilem kiedys za ok 150zl szkielko Komuranon.E 50/3,5 przynajmniej tak dobre jak Meogon-S 80/4, bo tez mam, a wg. opinii z sieci nie ma roznicy pomiedzy nim a Compononem-S.

Pozdrawiam,
Alx

No a moze jakas kolejnosc?? Ceny?? Przynajmniej bde wiedzial co musze odpuscic:-) No i np wsrod Nikkorow sa lepse i gorsze... ktos wie co szukac?? No i czy majac 80mm do MF moge naswietlac 35mm czy lepej miec inne szklo??

Pzdr
Spinner

Jezeli chodzi o kolejnosc, oraz ktore Nikkory, to polecam ten watek :)
http://tinyurl.com/kbuce

A tutaj masz przykladowe ceny:
http://www.mxv.co.uk/darkroom.asp
Sa one podobne, z tego co tam troche obserwowalem, do przecietnych cen na angielskim ebayu, choc mozna wyhaczyc czasem cos super tanio. Np. kiedys widzialem jak gosc sprzedawal obiektywy Leitza cos po ok. 10gbp i chetnych specjalnie nie bylo. Moze dlatego, ze nie chcial wysylac poza UK.

Pozdrawiam,
Alx

[ Dodano: 2006-09-25, 01:21 ]
Aha, przy malym obrazku 80mm jest malo wygodne, poprostu odleglosc obiektywu od papieru robi sie juz dosc duza. Na opemusie zdaje sie 18x24 da sie max zrobic nie rzucajac na podloge czy sciane. Poza tym, duza odleglosc wiaze sie z tym ze rzucany obraz jest ciemniejszy, co wydluza czasy naswietlania, w sumie najwazniejsze a wczoraj mi umknelo :)

Pozdrawiam,
Alx

Fafniak  Dołączył: 19 Kwi 2006
polecam nikkora f4 chyba 50mm (jak bede w studio to zobacze)

Dzieki, Dizel to autorytet - zapamietam...
Marcin - w tych linkach Nikkor 50/4 jako przecietny jest... ;-)

Pzdr
Spinner

Fafniak  Dołączył: 19 Kwi 2006
Spinner, - heh ja tam mam porownanie do optyki "naszej" i krajow osciennych....moze jest przecietny ale ma tle tamtych wyrobow byl fantastyczny....
obejrze go bo dawno nie gmeralem pod powiekszalnikiem.....
ja nastawialem sie na kupno jakiegos chyba rodagona...(mam nadzieje ze czegos nie pomylilem..)

Co prawda nie mialem okazji uzywac tego Nikkora ale od osciennych Meogonow lepszy nie bedzie :) Zreszta w drugim obiegu jest sporo tanszy, co raczej jest potwierdzeniem. No a od polskich wynalazkow to oczywiscie, bedzie pewnie duuuzo lepszy :) Pomiedzy np. PZO Amarem a Anaretem Meopty tez jest zreszta kosmiczna roznica, widoczna golym okiem na 18x24 :) Pepikom jakos lepiej te wszystkie optyczne sprzety wychodzily, i powiekszalniki mieli lepiej pomyslane..

Pozdrawiam,
Alx

Ja mam dwa Anarety 80mm - moze ktos sie chce z jednym zamienic na 50tke :?: Wsadzilbym do Axomata 5 a 80tka przy Opemusie 6 by zostala...

W Axomacie byl Belar Meopty oryginalnie...

Pzdr
Spinner

sołtys  Dołączył: 19 Kwi 2006
alx napisał/a:
i powiekszalniki mieli lepiej pomyslane..

no, chociaz Krokus69s wcale naszym ziomkom sie udal. Tyle ze nie bylo do niego rozsądnej głowicy kolorowej.

fotonyf  Dołączył: 24 Kwi 2006
sołtys napisał/a:
no, chociaz Krokus69s wcale naszym ziomkom się udal. Tyle ze nie bylo do niego rozsądnej głowicy kolorowej.

Słyszałem, że da się przerobić jakieś Meoptowe głowice, ale to tylko jakieś stare plotki z pl.rec.foto, nigdy nie widziałem nic konkretnego...

fotonyf napisał/a:
Słyszałem, że da się przerobić jakieś Meoptowe głowice, ale to tylko jakieś stare plotki z pl.rec.foto, nigdy nie widziałem nic konkretnego...

teoretycznie dlaczego nie - jeśli ma sie troche wyobraźni, umiejętności posługiwania piłą, pudełko zapałek, młotek, kilo kwoździ, kalkulator, wiertarke udarową ii keczup można wszystko ;-)

Tylko po co :?: :mrgreen:

Pzdr
Spinner

no bo krakus69 jest zdecydowanie bardzo dobrym powiększalnikiem, ma baardzo dobrą kolumne (na którą patent odkupił od PZO nawet DURST), wiele przydatnych akcesoriów ii tego czego jej brakuje firmowo to dobrych obiektywów no ii dobrej kolorowej głowicy bez której oczywiście można się obejść stosując filtry, ale prócz tego taka głowica daje lepciejsze światło ;)

Warto?? Moze po prostu Opemus czy Magnifax od sasiadow?? Nie sa drogie teraz...

Pzdr
Spinner

aa czy warto to tego już nie napisałem :mrgreen: w każdym razie na kółku foto mieliśmy (w sumie mamy ale ze względów geograficznych nie moge już uczęszczać na nie :cry: ): krokusa 69s / magnifaxa4+color3 / 2xopemus6 - jeden z głowicą drugi bez ii musze powiedzieć, że najprzyjemniej pracowało mnie sie na krokusie właśnie a zestaw filterków mieliśmy wiec nie było problemu. W sumie ciężko powiedzieć dlaczego tak było, ale .. kolumna pracowała pięknie, odbitki były jakieś takie .. inne niz z magnifaxa o opemusie bez głowicy nie wspomne. Miały jakiś taki przyjemniejszy feeling, ale nie potrafie stwierdzić co dokładnie było w nich przyjemniejsze

Sila sugestii :?: :mrgreen:

Pzdr
Spinner

Spinner napisał/a:
Sila sugestii

ii to również brałem pod uwagę :mrgreen: moze np. również dlatego, ze kumpel najbardziej go lubił ii poszedłem tym tropem :mrgreen: ale prawdą jest, że odbitki robione na dwóch różnych powiększalnikach choć z tym samym ob. mogą wyglądać inaczej ii choć jeśli brać pod uwagę kółkowe krokus vs magnifax to moze roznica nie byla kolosalna, ale jesli chodzi o wszystkie powiekszalniki vs opemus bez kolorowej glowicy to byla juz widoczna .. moze ten opemus był jakiś rozregulowany or something inna wada , ale odbitki robione na nim byl paskudne, nijakie takie

fotonyf  Dołączył: 24 Kwi 2006
Może ta "inność zdjęć" wynikała z innego kondensora w Krokusie 69?

wydaje mnie sie, ze nie może tylko napewno to było również przyczyną + pare zapewne jeszcze innych rzeczy :)

Skocz do: