pawelek-79  Dołączył: 06 Wrz 2006
Czego najbardziej brakuje mi w moim dSLR
Witam.
Mam propozycję, abyśmy w ramach terapii grupowej powymieniali, jakich rzeczy najbardziej nam w naszych lustrach brakuje :)

1. Dużego wizjera optycznego. I to dużo bardziej niż LV. Od LV są inne aparaty.
Czy nie dało by się zrobić w dSLR dla zaawansowanego amatora znacznie większych wizjerów? Przecież można powiększyć obraz.
Wiem, zaraz powiecie, że będzie ciemno! Ale dlatego powiedziałem o lustrzankach dla zaawansowanego amatora. Takiego, który zaraz po kupnie zestawu odkłada 'kit' na półkę i zostawia tylko do specjalnych (brudnych i niebezpiecznych) zadań, a podpina od razu jaśniejsze szkło.
Jeśli powiększyć obraz w wizjerze 2x, to będzie potrzeba 4x więcej światła, a to znaczy, że żeby mieć jasność taką jak z obiektywem kitowym (no nie przesadzajcie, że jest ciemno z kitowym) należało by podpinać obiektywy o jasnościach nie 3.5-5.6, ale np. 2.8-4.5 (Jak Tamron 17-70). A komfort pracy i czasami (wtedy pewnie znacznie częściej) manualnego ostrzenia znacznie by wzrósł :)

Ciekawe czy się spełni, bo o LV jeszcze 1,5 roku temu rozmawialiśmy jako o fikcji i niepotrzebnym gadżecie, który i tak Olympusowi słabo się sprzedawał :)

2. - jeszcze się zastanowię, ale pewnie LV w moim Pentaxie, a może powrót do TTL...?

mygosia  Dołączyła: 19 Kwi 2006
1. Drabinki w wizjerze. I to koniecznie po prawej stronie.
2. HyperProgramu.
3. AF jak w Z1-p
4. ...
A wiecie co - najbardziej to mi brakuje wymiennej, cyfrowej ścianki do Z1-p. On mi bardzo pasuje. A to, żego nie ma on, ma MX [wieeeelki wizjer, czasy mechaniczne].

rOTTEN  Dołączył: 27 Mar 2007
Dokladnie to co w poscie wyzej.
Cyfrowa scianka FF i szkielka by byly jakie sa.
Ehhhh sam mniut by byl . . .

pawelek-79  Dołączył: 06 Wrz 2006
Ech analogowcy ;)

Tok'Ra  Dołączył: 11 Lip 2006
Hmm... dlaczego mamy marudzic na to co mamy? :lol:

Lepiej by zbudowac nowy korpus, np. K30 :mrgreen:
A tam winno sie znalezc:
- powrot do normalnego zasilania AA (ostatnio ponad 3000 zdjec w Londynie bez zmiany zasilania na Sanyo 2700) :mrgreen:
- drabinka w wizjerze, jak sugeruje Malgosia,
- menu PL,
- laserowe wspomaganie autofocusa;
- sensowny soft do RAW w komplecie;
- normalny GPS na wyswietlaczu plus mapy i zapisywany w exifie;
- notatki glosowe do kazdej foty na zyczenie o miejscu wykonywanej foty - a to juz funkcja dyktafonu z menu, a i MP3 powinno doskonalej jakosci dzialac - by nie wozic nadmiaru klamotow; W gripie koniecznie miejsce na sluchawki :mrgreen:
- LV na uchylnym wyswietlaczu; przydaje sie do fot nad glowami czy macro, ale nie wykastrowane jak w Olkach, lecz pozwalajace na ostrzenie;
- powrot do obslugi lamp zarowno TTL i pTTL'a;
- komplet aktywnych procesorowych przejsciowek do obiektywow o innych mocowaniach - wykrecam z korpusu proste mocowanie i wstawiam inne, takie jakie chce - bo to pozwala mi a nie producentowi decydowac o tym, jakie szklo chce podpinac, a nie moj wrog producent :mrgreen:
- oprogramowanie aparatu na licencji GPL, publiczne i ze zrodlami, bez zakazu dekompilacji;
- obok kart pamieci, zainstalowana na stale pamiec elektroniczna np. o srednim rozmiarze 100GB

:mrgreen:

Fafniak  Dołączył: 19 Kwi 2006
i fontannna :evil:

matb  Dołączył: 02 Lis 2006
Mnie brakuje, że się nie da slajdów na tym robić :-P

piotr_luk  Dołączył: 14 Kwi 2007
Cholerka, ja myślałem, że mam fajny aparat, a tu takie braki

konopia  Dołączył: 24 Kwi 2007
1. informacji w wizjerze, w m (w zależności potrzeby w mm, cm) o tym jak duża jest GO i o odległości od matrycy do pkt w którym ustawiona jest ostrość, tak bym od razy wiedział jak to z tą GO będzie na zdjeciu

2. czyszczałk matrycy

3. stabilizacji albo takich ISO jakie są w D3 (rzeby wyglądały tam samo)

4. korpusu od D200 (wielkość, ciężar itd)

Tok'Ra  Dołączył: 11 Lip 2006
Fafniak napisał/a:
i fontannna :evil:

No... ta czcionka tez w menu moglaby byc do wyboru z kilku - Fafniak widac ze lubi rasowy tuning :mrgreen:

Dada  Dołączył: 01 Mar 2007
Oj, strasznie mnie denerwuje takie marudzenie. :roll: Z Waszych niektórych postów niemalże wynika, że tym co macie nie da się zrobić dobrego zdjęcia. To pełna tragedia by była, jak trzeba by je robić Zenitem, albo co gorsza Smieną. - przecież drabinki nie ma... i wielu innych rzeczy, a celownik w Zenicie - normalnie masochizm. :-P
A ja ostatnio łapię się na tym, że mam za skomplikowany sprzęt i zbyt wiele możliwości przestawiania kółeczek, dźwigienek i innych pierdółek i zaczynam się zastanawiać, co i w którą stronę przestawić, zamiast zastanawiać się np. nad kadrem. Dawniej przy prostszym sprzęcie i jednym obiektywie ( bo innych nie było jak kupić ) jakoś bardziej instynktownie te zdjęcia robiłem i chyba więcej było dobrych. Pomijam sprawę cyfry, która umożliwia trzepanie zdjęć w ilościch makabrycznych bezkosztowo (i bezsensownie w większości przypadków ) Mnie naprawdę niczego nie brakuje w żadnym z moich kilku ( używanych ) aparatów, choć każdy jest inny i do czego innego słuzy. Dobrze byłoby, gdybym ich możliwości wykorzystywał chociaż w 30 %.

rOTTEN, Przeciez są lustrzanki FF i naprawdę nikt Ci nie broni ich używać. :evilsmile: Jeśli chcesz uzywać Pentaxa, to trzeba się pogodzić z pewnymi ograniczeniami ( Zresztą nie tylko Pentaxa i nie tylko FF one dotyczą )

[ Dodano: 2007-11-13, 21:52 ]
konopia napisał/a:
(rzeby wyglądały tam samo
słownika ortograficznego w menu :-P

[ Dodano: 2007-11-13, 21:54 ]
Tok'Ra napisał/a:
normalny GPS
Tok'Ra napisał/a:
funkcja dyktafonu z menu, a i MP3 powinno doskonalej jakosci dzialac
Poza tym wszyscy zdrowi ? :mrgreen:

Michu  Dołączył: 18 Kwi 2006
Matryca FF w DSie. I żeby był szybszy. I nic więcej.
Prawdę powiedziawszy, mając DLa - poza wspomnianymi wyżej uwagami - nic więcej mi nie potrzeba. Niech by to była nawet 6MPxlowa matryca. Dlatego też, po dogłębnym zastanowieniu stwierdziłem, że DLa zamienię dopiero na pełnoklatkowego cyfraka. Bo to musi się stać za jakiś czas - skoro teraz ma Nikon, a za parę miesięcy będzie mieć Sony.

Hilson  Dołączył: 12 Paź 2007
Witam,
możliwości nagrania filmu w :-B HD ?

Fafniak  Dołączył: 19 Kwi 2006
tak na serio to chcialbym miec prawdziwy wizjer...taki jak w LX ....albo najlepiej OM-1 :roll:
i 10mln pix na FF

Dada  Dołączył: 01 Mar 2007
Fafniak napisał/a:
....albo najlepiej OM-1
I dlatego mam OM-1. Nie sądzę , aby w cyfrze kiedykolwiek taki wizjer powstał :cry:

bEEf  Dołączył: 28 Gru 2006
Cytat
informacji w wizjerze, w m (w zależności potrzeby w mm, cm) o tym jak duża jest GO i o odległości od matrycy do pkt w którym ustawiona jest ostrość, tak bym od razy wiedział jak to z tą GO będzie na zdjeciu

W cyfrze? :shock: A tzw cyfrowy podląd GO (jak w kasetce)? Moim zdaniem wygodniejsze od tego, co proponujesz...

konopia  Dołączył: 24 Kwi 2007
ja mam "normalny" podgląd GO przymykający przysłonę, ale to i tak do d.....
podobno takie coś (z wyświetlaniem odległości i wielkości GO) miała minolta D7D wymagało to tylko określonego typu obiektywu (z procesorem)

Mnie w aparacie już niczego nie brakuje. Serio. Domontowałem matówkę z klinem i osiągnąłem coś w rodzaju sprzętowej Nirvany. Teraz to już tylko brakuje mi czasu na zdjęcia. I umięjętności. Nie wdzięczę się tutaj, tak teraz to czuję.

No, jasną portretówkę jeszcze bym sobie sprawił. Ogólnie - z obiektywami to się jeszcze pobawię. Ale tego przecież puszce nie brakuje.

[ Dodano: 2007-11-13, 22:15 ]
konopia, masz rację - "zwykły" podgląd GO jest o kant, oszukuje i nic nie daje. Ale kasetka ma coś takiego - przesuwasz wajchę od podglądu GO, cyk, robi fotkę i wyświetla na wyświetlaczu dopóki nie naciśniesz ok czy tam spustu, nie zapisując na kartę.

H.M.  Dołączył: 25 Kwi 2006
A ja bym chciał wspomaganie AF lampką, albo laserkiem.
A, i najbardziej niepotrzebny gadzet to wbudowana lampa, jest chyba tylko po to, co by było na czym umieścić logo producenta. wspomaganie AF lampką mogło by być na jej miejscu ... albo jeszcze większy pryzmat.

Ale tak w sumie to pasuje mi k10d jaki jest.

Dobra, coś wykombinowałem - żeby lustro jednak cichsze było. Ale to tak na siłę wykombinowałem.

Skocz do: