Łukaszzz  Dołączył: 15 Wrz 2007
Jakie szkło do studia ?
W przeciągu kilku miesięcy powstanie moje pierwsze studio do fotografii na użytek mediów, reklam produktów. Stąd moje pytanie... jakie szkła polecacie do studia (K100D) ??

Mam problem w wyborze lamp błyskowych... czy ktoś ma już jakieś doświadczenia i mógłby się podzielić nimi tak aby nie wydawać dwa razy pieniędzy ? :-B

Planuję również opracować swój system zawieszania tła (na stałe przytwierdzony do ściany). Jeśli opracowaliście coś home made w tym zakresie to również będę wdzięczny za wskazówki lub fotki.

Fafniak  Dołączył: 19 Kwi 2006
szkla do studia ?
Takie same jak w plener :-P

ja mam stalki :mrgreen:

co do lamp.....
starsznie ciezko jets kupic cos na co nie bedziesz klac w miare rozwoju......
no chyba ze ma szkase na alichroma bowensa..... :roll:

markoflesz jest o tyle dobry ze ma sprawny serwis i w sumie nie jest drogi.....
elfo jest fajne ale system mocowania ma do dupy
nie wiem ile masz kasy na lampy - jak napiszesz to mozna cos pokompinowac ;-)

dan  Dołączył: 11 Sie 2006
A Quantuumy? Wygladaja sensownie, maja mocowanie Bowensa i calkiem sporo akcesoriow. Taka lepsza chinszczyzna.

dtox  Dołączył: 20 Maj 2007
z tego co wiem to sa malo wytrzymale na czeste focenie...lepiej zainwestowac w elfo...
tylko 500Ws, nie 1000Ws... tysiaczki maja za duzo elektroniki w sobie i sie czesto psuja...

dtox napisał/a:
z tego co wiem to sa malo wytrzymale na czeste focenie

Palniki siadaja? Czy cos innego?

Z tych nie najdrozszych a dobrych (podobno) jest jeszcze Fomei...

Coś w stylu Quantuum i cenowo poniżej... planuję kupić 3 lampy... lub dwie i snoota, ale to już kwestia ustalenia. Co do kosztów to tak pomiędzy 200-700zł za 1 lampę.
Oczywiście będą softy i parasolki.

W studiu fotografowane będą modelki, odzież, produkty zleceniodawców.
Planuję zakup lub wykonanie beauty disha i ring lighta bo to się przydaje...

W kwestii obiektywów może coś konkretniej powiecie...
Mogą być z second hand... typu M42 lub na bagnet K nowszej generacji tzw. "plastic-elastic"

M_O_R_I napisał/a:
Coś w stylu Quantuum i cenowo poniżej... planuję kupić 3 lampy... lub dwie i snoota, ale to już kwestia ustalenia. Co do kosztów to tak pomiędzy 200-700zł za 1 lampę.

Jesli mialbym kase na Quantuuma, to na pewno nie myslalbym o niczym tanszym.

M_O_R_I napisał/a:
Mogą być z second hand... typu M42 lub na bagnet K nowszej generacji tzw. "plastic-elastic"

Chce Ci sie bawic z MF w studio? Szkoda czasu jak dla mnie ;-) Do studia na poczatek kupilbym jakas Sigme czy Tamrona 28-70/2.8 AF.

M_O_R_I napisał/a:
- to ja ci nie pomoge..... mialem 3 tanie lampy w ktorych powylewaly kondensatory a jedna zaczela dymic na zdjeciach....dziekuje :-P

co do obiektywow - co tu doradzac 50 i 35 + 100mm - ot wsio....
raczej swiatlomiarke dobra kup - chocby polarisa....

dtox  Dołączył: 20 Maj 2007
dan napisał/a:
dtox napisał/a:
z tego co wiem to sa malo wytrzymale na czeste focenie

Palniki siadaja? Czy cos innego?

palniki najczesciej, zdarzaja sie "awarie" elektroniki...
w studio mamy elfo i praktycznie 8h dziennie codziennie blyskaja i nic im sie nie dzieje, poza paroma przypadkami kiedy 1000Ws padly... dlatego polecam 500tki...

[ Dodano: 2007-11-14, 17:34 ]
Fafniak napisał/a:
co do obiektywow - co tu doradzac 50 i 35 + 100mm - ot wsio....
raczej swiatlomiarke dobra kup - chocby polarisa....

potwierdzam

acha - jak bedziesz kupowal lampy dowiedz sie co jest w zakresie naprawy gwarancyjnej i o cene lamp pilotujacych.... to moze byc dosc drogie...

Fafniak napisał/a:
acha - jak bedziesz kupowal lampy dowiedz sie co jest w zakresie naprawy gwarancyjnej i o cene lamp pilotujacych.... to moze byc dosc drogie...

Dzięki, właśnie tak zamierzam zrobić... Kwestia ew. napraw jest istotna tak jak długość gwarancji. Interesuje mnie sprzęt niezawodny ale i możliwie tani, bo dużo tego planowane jest w urządzeniu studia. Nie muszą to być produkty Super ekstra... ważne żeby działały i sprawdzały się w użytku, spełniały swoje zadanie... Tak jak np swojej roboty Ring light, doftbox'y i (w fazie testów) beauty dish..

Matey3000  Dołączył: 14 Paź 2007
Najlepiej sprawdzic w instrukcji jaki jest model zarowki-pilota.
W moich Multiblitz'ach sprawdzaja sie zamienniki np. osram za 1/5 ceny orginalu.
na dodatek swieca dluzej.

Jakie ceny tych Multiblitz ?? Opisz konkretniej jaki model masz... może posiadasz jakieś fotki lub backstage jakiś do wysłania na maila jako podgląd ??

guerilla  Dołączył: 23 Kwi 2006
a wg mnie najlepiej robić zestaw przenośny reporterski :)

studio to studio, bywa nudne, a plenerów jest olbrzymia rozmaitość

czyli - 3-4 albo więcej lamp turystorówek , lp.80-120 (stare vivitary) statywy po kilkadziesiąt złotych i parasolki. oczywiście lampy z możliwością regulacji siły błysku!

studyjnych w plener nie wyciągniesz..

alkos  Dołączył: 18 Kwi 2006
guerilla napisał/a:
lp.80-120 (stare vivitary)

hmmm?

lRem  Dołączył: 07 Lip 2007
Quantuumów to ja bym się bał po tej dyskusji:
http://groups.google.ch/g...333e53d19b5a793

W skrócie: możesz mieć szczęście. Jak nie, to pieniądze w błotko.

guerilla napisał/a:
czyli - 3-4 albo więcej lamp turystorówek , lp.80-120 (stare vivitary) statywy po kilkadziesiąt złotych i parasolki. oczywiście lampy z możliwością regulacji siły błysku!

- prosze cie... :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

guerilla napisał/a:

Nie no tego to nie zauważyłem jak czytałem posty Wasze....

No chyba jaja sobie robisz.... a jakie niby zabierzesz ?? :lol: :lol:

M_O_R_I napisał/a:
No chyba jaja sobie robisz.... a jakie niby zabierzesz ??
- moze samochodowe ?

Pewnie tak.... samochodowe lub budowlane takie Biedronka company lub Castorama... 8-) :lol: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :lol: :lol: :lol: :-B

Skocz do: