marucha  Dołączył: 22 Kwi 2006
Eee tam - można studyjne i w plener wyciągnąć:
http://www.sklepfotografi...acz-Travel-Pak/
i nawet na 200 błysków przy 1500Ws starczy...

Pozdrówka
Marucha

PS
Sam teraz muszę kombinować jakiś przenośny zestaw...

guerilla  Dołączył: 23 Kwi 2006
Fafniak napisał/a:
M_O_R_I napisał/a:
No chyba jaja sobie robisz.... a jakie niby zabierzesz ??
- moze samochodowe ?

no może o czymś nie wiem, ale jak nie mam przedłużacza ani nie mam agragatu to za cholerę nie podepnę niczego co wymaga sieci elektrycznej a nie ma bateri ze sobą.

to miałęm na myśli mówiąć lampy studyjne -> czyli lampy podłaczane do gniazdka w przeciwieństwie do lamp z bateryjkami .

Alkos, zajrzyj sobie na strobist.com .

no i taki akumulatorek za 2tysiące to nie jest żadna alternatywa właściwie :_)
(budżetowo patrząc oczywiście.. )

alkos  Dołączył: 18 Kwi 2006
Cytat
Alkos, zajrzyj sobie na strobist.com

no tak, zalinkuj mi prosze te vivitary z LP120 :shock:

dan  Dołączył: 11 Sie 2006
guerilla napisał/a:
no może o czymś nie wiem, ale jak nie mam przedłużacza ani nie mam agragatu to za cholerę nie podepnę niczego co wymaga sieci elektrycznej a nie ma bateri ze sobą.

No to jak sobie wyobrazasz prace w terenie? Od tego sa zestawy generator z akumulatorem + glowiczki. To standard dla zawodowcow, ktorzy robia zdjecia w plenerze. Kazda szanujaca sie firma ma takie w ofercie. Poczawszy od Bowensa na Broncolorze skonczywszy.

dan napisał/a:
guerilla napisał/a:

No to jak sobie wyobrazasz prace w terenie? Od tego sa zestawy generator z akumulatorem + glowiczki. To standard dla zawodowcow, ktorzy robia zdjecia w plenerze. Kazda szanujaca sie firma ma takie w ofercie. Poczawszy od Bowensa na Broncolorze skonczywszy.

aaa, ludzie, od kiedy do k100d się kpuje generatory a akumulatorami?!
zlituj się dan.

jak się kupuje aparat klasy k100d to sobie własnie tak wyobrażam jak napisałem- mocne błyskówki na baterie.

a nie inwestycje tysięcy czy dziesiątek tysięcy. wtedy się nie zadaje takich pytań tutaj.

Alkos

Product Description
Vivitar designs, develops, and markets affordable, easy-to-use photographic and digital imaging products that offer families and other consumers exceptional value, fine quality, and a wide range of features and benefits.PRODUCT FEATURES: Powerful automatic exposure range to 70ft; Guide Number: 120 (ISO100/ft.); Control flash distance range and depth of field with four auto f/stop settings; Auto Thyristor circuitry for more flashes and faster recycle time; Vertical bounce flash for softer, professional quality lighting; Built-in variable power for convenient fill flash and rapid sequence photography; Removable sensor for off-camera automatic flash with optional cord.

model 285HS. jak chcesz więcej to wrzuć sobie w google.

a dla tych co kpią z takich rozwiązań, to zajrzyjcie na flickr niektóre foty są mega dobre korzystając właśnie z takich chałupniczych rozwiązań profesjonalnie, a nie tachanie ze sobą akumulatorów z generatorami..

Dada  Dołączył: 01 Mar 2007
guerilla napisał/a:
70ft; Guide Number: 120 (ISO100/ft.);
No to jeszcze tylko przelicz stopy na metry i będziesz w domu. :-P

Dada napisał/a:
guerilla napisał/a:
70ft; Guide Number: 120 (ISO100/ft.);
No to jeszcze tylko przelicz stopy na metry i będziesz w domu. :-P

wiem przecież, nikt się nie pytał w jakich miarach tylko o linke, to dąłem :)

poza tym, flash z lp41 za stówe z hakiem.. wychodzi taniej niż jakiekolwiek barachło studyjne.

Fafniak  Dołączył: 19 Kwi 2006
guerilla, - proponuje wiecej dystansu do wlasnych i cudzych wypowiedzi.....
Jest zbyt wiele czynnikow ktore wplywaja na to co mozna/trzeba wziac ze soba w plener.....a swoaj droga te 120 moze byc malo jezeli chesz dobrze rozporoszyc swiatlo a pogode masz sloneczna.....

[ Dodano: 2007-11-15, 14:50 ]
ciekaw jestem czy te lampy ktore polecasz to mozna gdzies kupic? Nowe?
Bo nie bardzo widze je w sklepach...?

guerilla napisał/a:
aaa, ludzie, od kiedy do k100d się kpuje generatory a akumulatorami?!
zlituj się dan.

jak się kupuje aparat klasy k100d to sobie własnie tak wyobrażam jak napisałem- mocne błyskówki na baterie.

a nie inwestycje tysięcy czy dziesiątek tysięcy. wtedy się nie zadaje takich pytań tutaj.

No tak, tylko w poprzednim poscie przedstawiles to tak, jakby nie bylo alternatywy dla lamp blyskowych do aparatow. To ja te alternatywe zaprezentowalem.

Poza tym Fafniak zauwazyl jedna bardzo wazna rzecz - wydajnosc. Wbrew pozorom w plener potrzeba duzo swiatla. To moze zapewnic tylko zestaw lamp studyjnych. Nie musi byc to od razu generator z akumalotrem, byc moze da rade znalezc jakies tansze zrodlo zasilania.

Fafniak napisał/a:

[ Dodano: 2007-11-15, 14:50 ]
ciekaw jestem czy te lampy ktore polecasz to mozna gdzies kupic? Nowe?
Bo nie bardzo widze je w sklepach...?

wszyscy polecają 50 siątki pentaxa manualne na start, można to gdzieś kupić nowe?

co za naiwne pytanie. przecież jak jest budżetowo to jest trudniej do dostania oczywiście. ale na amazonie są po 90dolców te lampy swoją drogą. a na naszym allegro od czasu do czasu koło stówki chodzą.

ale wg mnie warto pokombinować, bo możliwość wyjścia taniego w plener z własnym światłem jest nie przeceniona! jeśli sie ma zlecenia i pieniądze z nich, to oczywiście można inwestować we wszystko już.

Dan jakiś pomysł? zasilania?
bo ja się na elektryce nie znam zupełnie, ale jeśli byłaby możliwość dobra to dobrze by było wiedzieć..

guerilla napisał/a:
ale wg mnie warto pokombinować, bo możliwość wyjścia taniego w plener z własnym światłem jest nie przeceniona! jeśli sie ma zlecenia i pieniądze z nich, to oczywiście można inwestować we wszystko już.

Nie mozna zapominac o tym co daje naturalne swiatlo odpowiednio odbite i rozproszone. Ja bym od tego zaczal.

Jesli chodzi o wlasne zasilanie to nie przychodzi mi do glowy nic poza jakims uzywanym generatorem spalinowym. Mysle, ze jakis najmniejszy by wystarczyl.

[ Dodano: 2007-11-15, 15:24 ]
http://www.allegro.pl/16809_agregaty.html

no tak ale wtedy mobilność to już tylko samochodem.. :)

"Nie mozna zapominac o tym co daje naturalne swiatlo odpowiednio odbite i rozproszone. Ja bym od tego zaczal. "

to nie ma nic wspólnego z tematem, światło błyskowe to błyskowe i w kontekście lamp bez sensu :)
nie można też zapominać o tym co daje jasne szkło, czuły film i dobrze wytłumione lustro i statyw i wężyk i tak dalej i tak dalej . o niczym nie można zapominać właściwie:P

Łukaszzz  Dołączył: 15 Wrz 2007
Wiecie co... wybiegliście w plener a wątek jest o studyjnym sprzęcie...
Jak będę planował focić w plenerze to na pewno nie będę ograniczał się do tanich alternatyw na krótką metę, tylko sprawdzonych sposobów dających pewne rezultaty...
Cena nie gra roli bo zapewne szybko się zwróci w miarę kolejnych zleceń.

Na razie pozostańmy przy studiu, bo wątek idzie w złym kierunku i odbiega od tematu....

guerilla napisał/a:
to nie ma nic wspólnego z tematem, światło błyskowe to błyskowe i w kontekście lamp bez sensu :)

Ke? Jak to nie ma nic wspolnego z tematem? Przeciez i jedno i drugie dotyczy oswietlenia sceny.

Duze blendy, jakies powierzchnie rozpraszajace w niektorych sytuacjach moga sie lepiej sprawdzic niz swiatlo blyskowe. No chyba ze nam zalezy, zeby swiatlo bylo blyskowe :-P

M_O_R_I napisał/a:

Jak będę planował focić w plenerze to na pewno nie będę ograniczał się do tanich alternatyw na krótką metę, .

panie, limitem może być tylko twoja własna kreatywność a nie tanie alternatywy :))

Pokaż mi najpierw jak to cudo o którym tyle wywodu w moim wątku wygląda....

Fafniak  Dołączył: 19 Kwi 2006
guerilla napisał/a:
wszyscy polecają 50 siątki pentaxa manualne na start, można to gdzieś kupić nowe?

co za naiwne pytanie. przecież jak jest budżetowo to jest trudniej do dostania oczywiście. ale na amazonie są po 90dolców te lampy swoją drogą. a na naszym allegro od czasu do czasu koło stówki chodzą.

stary prosze cie nie p... bez sensu....jezeli ktos chce zajac sie zarabianiem to sprzet potrzebuje zakupic na fakture zeby wliczyc w koszty i rozliczyc VAT....
A szukanie tanich alternatyw w sytauacji gdy klient jest juz i mozna starcic zamowienie to bzdura.....

A swoaj droga to unikasz odpowiedzi na pytanie "co z moca" ? Jak chcesz rozproszyc to z takimi ogarkami nie poszalejesz

A M_O_R_I, pyta o SPRZET STUDYJNY wiec jesli chodzi o wywody guerilla, to dla mnie EOT

Fafniak napisał/a:
stary prosze cie nie p... bez sensu....jezeli ktos chce zajac sie zarabianiem to sprzet potrzebuje zakupic na fakture zeby wliczyc w koszty i rozliczyc VAT....

Jak najbardziej.... inna opcja mnie nie interesuje.... TYLKO F VAT :!:
Na studio mam 25k PLN więc nie interesują mnie tanie alternatywy i ruskie wynalazki.

Co do pytania guerilla o K100D, to tylko odpowiem że to na pewno nie będzie jedyny mój aparat... Raczej nie przewiduje go użytkować w studiu. W plenery typu fotografia Ślubna i weselna nie wchodzę..... tylko fotografia dla mediów (w wolnej chwili dla znajomych jakies mini-maxi sesje, jak to dla znajomych bywa :-B ) :roll: :lol: :mrgreen:

Fafniak napisał/a:

A szukanie tanich alternatyw w sytauacji gdy klient jest juz i mozna starcic zamowienie to bzdura.....

wyluzuj . i czytaj ze zrozumieniem. napisałem że to tania budżetowa zabawa jest a jesli ma klientów to inne są inwestycje.i tyle.

i błyskowa o lp powyżej 40stu dla 35mm to wystarczająca moc do dużej części zastosowań.

i pamiętaj że Newton używał jednej 500ws lampy i nie zrzędził jak ty :_)

M_O_R_I
tutaj sobie zajrzyj, są ciekawe różne rozwiązania, i nie chodzi tylko o zabawe domowymi środkami,ale ogółem o wykorzystanie błyskowego.. sporo linków do świetnych portfolio gości z ameryki :) (którzy robią tylko dla mediów oczywiście- w sensie hollywood i spółka)

http://strobist.blogspot.com/

guerilla napisał/a:
i pamiętaj że Newton używał jednej 500ws lampy i nie zrzędził jak ty :_)

Pisalem o korzystaniu ze swiatla slonecznego - o rozproszeniu i odbijaniu. Zlales to zupelnie, porownujac do innych elementow zestawu.

A teraz mi tu Newtona przywolujesz? Ktory nie lubil pracy z lampami? Zdecyduj sie wreszcie, co chcesz nam przekazac!

Skocz do: