lRem  Dołączył: 07 Lip 2007
Wybór stałek
Gwałtowny wzrost interkontynentalnej siły nabywczej aż prosi o pozbycie się zalegającej gotówki. Mając możliwość zakupu (i)lampy błyskowej (ii)jasnego zoomu standardowego (iii)kilku stałek, po poważnej i dogłębnej pięciominutowej analizie, postanowiłem wybrać opcję trzecią. Dalej jednak tak łatwo nie ma.

Po wstępnym rozeznaniu cenowo/testowo/portfelowo/opiniowym pozostawiłem do wyboru kilka szkieł (z B&H):
SMCP-FA 50mm f/1.4 $199.00
SMCP-DA 70mm f/2.4 Limited $479 - $50 cashback
SMC P-FA 35mm f/2.0 AL $299.95
SMCP-FA 43mm f/1.9 Limited 469$ - 100$ cashback
Jeśli przeoczyłem coś lepszego, to też proszę o uwagi.
Zakupów chcę dokonać przez kogoś rezydującego w USA, celem odebrania cashbacków itd.

Jak widać urodzaj to też rodzaj klęski. Gotówki na całą operację (wraz z przesyłkami, cłami i VAT-ami, nie licząc cashbacków) mam 2500-3000zł, lecz nie chciałbym wydawać wszystkiego. No chyba, że ktoś zna opcję na darmowe plenery startując z Trójmiasta ;)
Rozważam też możliwość kupienia nadmiaru i sprzedania tych obiektywów, których po jakimś czasie będę używał najmniej (na przykład kupię 50mm i 70mm, po czym stwierdzę, że 50 starczy mi do portretu i sprzedam 70). O ile przewidywana strata nie będzie duża.

Zdjęcia robię wyłącznie cyfrowo, więc krycie (lub nie) pełnej klatki nie jest dla mnie znaczącym argumentem. Mnogości obiektywów również nie potrzebuję. Zawsze myślałem o 50mm z racji magicznego światła i niskiej ceny. Ostatnio poczułem też potrzebę posiadania jasnego standardu. Jednak niska cena dolara, cudowne gabaryty siedemdziesiątki oraz ostatnio przeczytane opinie o 43mm zrobiły mi mętlik w głowie...

Cóż więc ja biedny mam począć? ;)

Fafniak  Dołączył: 19 Kwi 2006
lRem napisał/a:
Zdjęcia robię wyłącznie cyfrowo, więc krycie (lub nie) pełnej klatki nie jest dla mnie znaczącym argumentem
- a co bedzie jak pentax zaprezentuje ci FF w cenie ok 7000zl ?

35 / 50 / 77 - :evilsmile:

W prezencie bym wziął. Ale 7000zł za puszkę płacić nie zamierzam w najbliższych latach, choćby i 6x6 matrycę miała mieć.

77mm poza jasnością wydaje się zdecydowanie mniej przyjemny od 70. Przynajmniej do cyfrówki.

jaad75  Dołączył: 07 Paź 2006
lRem napisał/a:
77mm poza jasnością wydaje się zdecydowanie mniej przyjemny od 70. Przynajmniej do cyfrówki.

Zdecydowanie? No nie wiem... Moim zdaniem jest bardzo przyjemny i wybrałem jednak opcję z lepszym światłem... Poza tym, mam większe zaufanie do produktów "Made in Japan" :mrgreen:

Nawet jeśli jest lepszy, to nie starczy mi już potem na nic poza 50mm. Słaba opcja.

Ciekawym zestawem budżetowym byłyby również FA35, FA50 i DFA100, jeśli oczywiście interesuje Cię makro...

Do makro całkiem starczy mi posiadany Tessar i pierścienie.

gator  Dołączył: 24 Kwi 2007
lRem: jezeli robisz zdjecia tylko cyfrowo to nie wiedze sensu placic 2x wiecej za 77 niz 70, tylko dla jego legendy i super budowy. Optycznie 70 jest taka sama, a jej budowa jest rowniez jak najbardziej ok. Jezeli kupisz 70 to raczej nie kupuj FA50 bo ja szybko sprzedasz, chyba ze jezeli juz to DFA50 lub FA/F 50 macro. Mozesz jeszcze poszukac 35, ale nie wiem czy nie lepiej poszukac jakiegos zoom-a ze stalym swiatlem 2.8. I nie licz na casch back, chyba ze mieszkasz w US.

Jak już napisałem: cashback przez kogoś rezydującego w USA. Zooma f/2.8 raczej zza granicy nie kupię - Pentax się nie popisał, a Sigmy bez gwarancji się boję. Skłaniam się ku zestawowi 35/50/70 i po jakimś czasie sprzedać 50 lub 70.

zy  Dołączył: 29 Lis 2006
lRem napisał/a:
77mm poza jasnością wydaje się zdecydowanie mniej przyjemny od 70

oj, bluznisz ;-)

dobrze ze napisales ze sie wydaje. ale ogolnie oba sa bardzo przyjemne.

A co do wyboru to kazdy z powyzszych bedzie dobry.
Ja wzialbym, w kolejnosci od najbardziej pozadanego zestawu:

1. 31+50+77
2. 35+50+77
3. 35+50+70
4. 35+43+70

gator  Dołączył: 24 Kwi 2007
jezeli sprzedasz 70 to na co zamienisz ? na 77 - zaplacisz duzo wiecej a efekt ten sam, no chyba ze bedziesz uzywal do analoga, lub chcesz miec w swojej kolekcji zacne 77. Ja sprzedaje 70 bo kupilem 85. 50 kupilem razem z 70 i po dwoch tygodniach sprzedalem (FA50 - dla mnie slaby jakosciowo). Nie wiem czy jest sens kupowac w US, gdyz 70 w idealnym stanie mozna kupic u nas za 1000-1400zl. Zastanowił bym sie na Twoim miejscu nad 31 (zamiast 35 i 50) z US - tam dostaniesz za 780$ - ja za tyle kupilem i teraz tez za tyle dostaniesz.

gator napisał/a:
77 - zaplacisz duzo wiecej a efekt ten sam

O ile komuś 1 EV różnicy nie robi różnicy... :->

gator napisał/a:
Nie wiem czy jest sens kupowac w US, gdyz 70 w idealnym stanie mozna kupic u nas za 1000-1400zl.

1000zł za 70 w idealnym stanie? Biorę od ręki. Ale najlepsza oferta jaką do tej pory widziałem została mi wysłana kilka dni temu na PW - 1300zł i dostępne za ponad miesiąc.

matb  Dołączył: 02 Lis 2006
Ja bym za 1000 też wziął. Od ręki. To gdzie one?

Skocz do: