piotr_luk  Dołączył: 14 Kwi 2007
H.M. napisał/a:
najbardziej niepotrzebny gadzet to wbudowana lampa
Eeee, przydaje się do wyzwalania bezprzewodowego

PiotruśP  Dołączył: 09 Sty 2007
Cichsze lustro, bo teraz wali jak z kałacha i szybszy AF ... tylko tyle i aż tyle.
No i kiedyś tam FF - nie mylić z BF :).

sunshine  Dołączył: 25 Paź 2007
A może taka przystawka ala polaroid - zamiast gripa :roll: Tak koncepcyjnie to nie takie głupie ;-)

pawelek-79  Dołączył: 06 Wrz 2006
Fafniak napisał/a:
tak na serio to chcialbym miec prawdziwy wizjer...taki jak w LX ....albo najlepiej OM-1

A ja przynajmniej z 50% większy od tego, który jest. Istotnego przyciemnienia obrazu nie będzie, a wygoda większa. Poza tym z jasnymi szkłami nie będzie problemu z dostarczeniem odpowiedniej ilości światła na matówkę.

lipalipski  Dołączył: 28 Mar 2007
Przeciera mi się pasek w Kasetce. Trzeba mi nowego. To w zasadzie jedyne, czego mi brak w moim dSLR. Gdybym potrzebował więcej przycisków, kupiłbym k10. Gdybym chciał FF już teraz, fociłbym C5D. I w ogóle, gdybym chciał czegoś innego, miałbym co innego. Ale mam co chciałem. Tylko ten pasek.

lipalipski napisał/a:
Przeciera mi się pasek w Kasetce. Trzeba mi nowego.

Mój jest jak nowy. Jak mi kupisz jakiegoś NONAME bez napisów, to mogę się zamienić, jeśli zależy ci na bijących po oczach czerwonych literkach P E N T A X :-D

Fafniak  Dołączył: 19 Kwi 2006
Tak sobie w firmie siedzialem patrzac na taka kartke na ktorej testujemy czy zoomy od kamer pracuja dobrze 9trzymaja) ostrosc w calym zakresie)
I wpadlo mi do glowy ze wlasciwie mozna by wprowadzic taki system do aparatow AF:

1 - wzorek na scianie
2 - aparat na statyw
3 - w aparacie wlaczamy funckje "kalibracja AF"
4 - aparat strzela fote a potem analizuje uzyskany obrazek pod wzgledem ostrosci (pomiar rozdzielczosci tak jak w imatest ...)
5 - potem strzela 6 kolejnych zdjec z rozymi nastawami odleglosci i dzieki temu wybiera najlepsza "korekcje" do danego szkla....
6 - mozna to zrobic tez dla swiatla zarowego powiazanego z wyborem balansu bieli

do zapamietania mozliwosc 20 szkiel i wsio.....

fajnie by bylo.....

[ Dodano: 2007-11-14, 13:48 ]
przesuniety dzieki uwadze lipalipski,

konopia  Dołączył: 24 Kwi 2007
lipalipski napisał/a:
Przeciera mi się pasek w Kasetce. Trzeba mi nowego.

sprzedam mój z wielgachnym żółtym napisem NIKON,
zamierzam kupić coś bez napisu

Dada  Dołączył: 01 Mar 2007
konopia napisał/a:
sprzedam mój z wielgachnym żółtym napisem NIKON
I wtedy lipalipski będziesz miał markowy sprzęt, jak jeszcze dopiszesz gdzieś D40 to już full wypas :-P
Na poważnie to w Foto-Oleksy w Krakowie widziałem paski z dowolnymi napisami , Pentax także, po chyba :roll: 24 zł , ale jak dla mnie trochę za twarde i sztywne. Nie sądzę żeby sie przetarły szybciej niż kasetka. :mrgreen:

cypis  Dołączył: 18 Gru 2006
skoro mamy koncert życzeń, to ja skleję swoje (do KaSetki), w większości z tego, co już było:
- większy i jaśniejszy wizjer (no wiem, mogę kupić K10D)... swoją drogą, choć to brzmi jak herezja, myślę, że w amatorskich puszkach pewnie kiedyś pojawią się porządne wizjery elektroniczne, które załatwią parę problemów na raz; tylko czy to nadal będzie lustrzanka ? ;-) )
- szybszy AF z jakimś sensownym wspomaganiem (w ciemności hybrydka Canona SI3S radzi sobie dużo lepiej niż moja K100D strzelająca stroboskopem bez żadnego efektu)
- lepiej wytłumione lustro
- szumy jak w Nikonie D3 ;-)
- procentowy wskaźnik zużycia baterii (też jak w D3)...
- a w sumie to chciałbym też mieć cyfrankę mechaniczną, bez AF, z elektroniką ograniczoną do pomiaru światła (i oczywiście rejestracji obrazu) i ew. automatycznym doborem czasu do ustawionej przysłony. Mogłaby nawet nie mieć ekranika z tyłu. :-)

djack  Dołączył: 22 Kwi 2006
konopia napisał/a:
sprzedam mój z wielgachnym żółtym napisem NIKON,
zamierzam kupić coś bez napisu

Bez napisu w ogóle, to raczej ciężko będzie ;-) Nawet na Zenicie masz napis.

flying  Dołączył: 13 Sie 2007
djack,dlaczego cięzko,sam mam neoprenowy(taki elastyczny bardziej,amortyzujacy cięzar) bez napisów własnie,są do nabycia.
A wracając do tematu ;jedna sprawa -przypisanie do dowolnych klawiszy(np. ikonek zielonych z obrazkami) funkcji usera ,byłoby ok.

Zbynio  Dołączył: 07 Maj 2007
A ja w swoim chciałbym dopinany do gripa kranik z piwem.
qrte :mrgreen: :-B

A serio to mikroraster + klin ukośny.

cypis  Dołączył: 18 Gru 2006
Zbynio napisał/a:

to marzenie akurat możesz sobie łatwo spełnić... :-P

Stachu  Dołączył: 27 Kwi 2007
Zbynio napisał/a:

To akurat jest do zrobienia :-D .

A ja jestem chyba jakiś dziwny, bo nie brakuje mi niczego w mojej kasetce... :roll:

CLE  Dołączył: 24 Paź 2007
Zbynio napisał/a:
A ja w swoim chciałbym dopinany do gripa kranik z piwem.

i jeszcze taki - choćby jeden - średniej wielkości kształtny cycek, coby go pomiętosić zastanawiając się nad kadrem :lol:

Kiwak  Dołączył: 28 Paź 2007
A mi w moim KaDyszku brakuje, żeby robił fajne zdjęcia - znaczy, żeby widział, czego ja nie widzę, myślał, jak ja nie umiem i kadrował...co to w ogóle znaczy??

konopia  Dołączył: 24 Kwi 2007
djack napisał/a:
Bez napisu w ogóle, to raczej ciężko będzie ;-) Nawet na Zenicie masz napis.

tu sprzedają takie fajne:
http://aukcja.onet.pl/show_item.php?item=254107192
osoby które mi to polecały, bardzo je sobie chwalą
ten mały napis mi nie przeszkadza.

a w temacie to właśnie sobie przypomniałem o bardzo ważnej rzeczy,
- Matryca o stosunku boków 7:5 bo w takim formacie wywołuje/drukuje zdjęcia [18x13cm]

Ej, jak zwykle jaja sobie robicie, a ja się chciałem pozastanawiać, co realnie i z sensem można by zrobić. Co prawda można iść utartą ścieżką i wmontować LV, uchylny ekranik, HD i co tam jeszcze się ostatnio pokazało, ale za pół roku, rok, jak wejdzie nowa lustrzanka Pentaxa, to ani nowość nie będzie, ani na czasie, bo majorsi wypuszczą pewnie coś jeszcze nowszego. Trzeba by, jak Olympus, poszukać sobie niszy. No bo czym się Pentax od innych tej samej klasy aparatów odróżnia na +???
- stosunkowo dużym i jasnym wizjerem
- najlepszą pośród dSLR współpracą ze starymi szkłami

Można by kontynuować ten kierunek i powiększyć wizjer, o czym wspominałem. Można by przywrócić płeć bagnetowi i przyszyć spowrotem tego k***, co przekazywał informacje o ustawionej przesłonie w obiektywach K, a idąc dalej tym krokiem, to można by nawet popychacz przysłony do m42 wsadzić ;-)

bEEf  Dołączył: 28 Gru 2006
pawelek-79 napisał/a:
Można by kontynuować ten kierunek i powiększyć wizjer, o czym wspominałem.

Gdyby było można, to by już to zostało zrobione. Jest granica dodawania coraz silniejszych powiększeń. Pojawią się zniekształcenia, obraz przestanie się mieścić w polu widzenia (punkt oczny) itd. Cyfranki już mają dużo większe powiększenie wizjera od analogów - skutek jest taki, że pozorny obraz matówki jest bliżej i mniej komfortowo się np. ostrzy. Jakoś nie wierzę w zbytnie rezerwy w tym temacie.
pawelek-79 napisał/a:
Można by przywrócić płeć bagnetowi i przyszyć spowrotem tego k***, co przekazywał informacje o ustawionej przesłonie w obiektywach K

Jestem za, ale też wątpię niestety w spełnienie tego życzenia.

Skocz do: