dan  Dołączył: 11 Sie 2006
Ja nie kapuje dlaczego lustro w MZ-5n jest takie mieciutkie a w GX-10 jak przypier... to malo aparat z reki nie wypadnie. Dlaczego tak jest?

Michu  Dołączył: 18 Kwi 2006
Bo Cię, kufa, Dan nie lubi.

bEEf  Dołączył: 28 Gru 2006
dan, bo życie jest niesprawiedliwe ;-)

W mesuperze za to bardziej telepie aparatem niż w kasetce. Kwestia chyba większego lustra (oczywiste), ale i mniejszego body, bez gripa itd.

Michu napisał/a:
Bo Cię, kufa, Dan nie lubi.

To chyba to, bo ja tez nie moge sie przyzwyczaic do tej cyfry. Za duzo guzikow - rozpraszaja mnie przy normalnym foceniu. Za duzo informacji do przetworzenia - zmienic WB, zmienic ISO, zrobic korekcje, zablokowac ekspozycje, zzoomowac itd itp.

Michu  Dołączył: 18 Kwi 2006
To tak jak u mnie.
A wiesz czego mi jedynie brakuje w pleśniaku? Spota. Za cholerę nie mogę przywyknąć do CW.

dan napisał/a:
zmienic WB, zmienic ISO, zrobic korekcje, zablokowac ekspozycje, zzoomowac itd itp.

Oj, oj:
- WB olewasz, bo robisz w RAW-ach
- ISO na auto, np w przedziale 200-1600 i zapominasz
- Zoomować? Przecież zoom przeszkadza w robieniu zdjęć :-/ Stałkę podpinasz i jedziesz.

Nie to, że taki mądry jestem, bo zdjęcia mi wychodzą jak widać ;-) ale po dojściu do wniosków jak powyżej focenie stało się przynajmniej przyjemniejsze :-)

Michu napisał/a:
A wiesz czego mi jedynie brakuje w pleśniaku? Spota. Za cholerę nie mogę przywyknąć do CW.

Mi CW wystarcza. Ale bardzo lubie i chetnie korzystam z blokady ekspozycji pod spustem migawki (w hi-maticu).

bEEf napisał/a:
- WB olewasz, bo robisz w RAW-ach

Staram sie dobrac najlepszy jaki mozna do warunkow. Pozniej na kompie nie moge sie zdecydowac, czy bardziej podoba mi sie wersja cieplejsza czy zimniejsza :-P A JPG-a to jeszcze zadnego nie zrobilem gxdyszką :-)

bEEf napisał/a:

No tak, ale wtedy przy pochmurnej pogodzie daje mi czasy bliskie 1/60 i ISO100, a ja wolalbym wieksze ISO i krotszy czas :-P I musze pamietac o tym!

bEEf napisał/a:
- Zoomować? Przecież zoom przeszkadza w robieniu zdjęć Stałkę podpinasz i jedziesz.

Przyznam sie, ze mam problemy z ostrzeniem manualnym na matowce cyfry. A nie mam stalki z AF-em. Uzywam kita, i uzywam zooma, bo roznica miedzy 18 a 50mm jest jednak spora ;-)

Dlatego lubie te prostote plesniakow. I tolerancje negatywu dla ktorego 1EV w ta czy w tamta to nic, a w cyfrze to juz kwestia zycia albo smierci swiatel :-P

No wiesz, z jakiegoś powodu w końcu kupiłem tego pleśniaka ;-) A matówkę jednak polecam wymienić na raster + klin. Masz pryzmat, będzie miodzio.

asklop  Dołączył: 22 Kwi 2006
czesc wszystkim.
Mi tam generalnie wszystko pasi w aparacie, no moze poza nie wpelni kompatybilnym bagnetem. Bylo by super moc uzywac stare stalki bez pozycji a na pierscieniu przeslon z taka latwoscia jak mozna uzywac te z automatyka.
Mam nadzieje, ze Pentax poprawi to niedopatrzenie w nastepnych puszkach.

piotr_luk  Dołączył: 14 Kwi 2007
asklop, dawno cię nie było. Właściwie powinieneś się przywitać we właściwym wątku. :mrgreen: Obejrzałęm twoje zdjęcia, w fajnych miejscach byłeś.

asklop  Dołączył: 22 Kwi 2006
piotr_luk, wlasnie teraz podpisuje te zdjecia. Mam ok. 2000 fotek i tak na szybko cos wybralem.

Teraz juz czesciej bede na forum. Nie moge pozwolic bys mnie w ilosci postow przeskoczyl :mrgreen:

[ Dodano: 2007-11-16, 09:08 ]
przejechalem ok. 7000 tys km. z tego po Krymie 1500 km. Przy okazji bylem i w Polsce i po Ukrainie troche pojezdzilem. Tak przez miesiac.
Ale taki odpoczynek jest meczacy bardzo.

Zima jade na Kamczatke

Gwiazdor  Dołączył: 05 Mar 2007
dan napisał/a:
bEEf napisał/a:

No tak, ale wtedy przy pochmurnej pogodzie daje mi czasy bliskie 1/60 i ISO100, a ja wolalbym wieksze ISO i krotszy czas :-P I musze pamietac o tym!
Marudzisz. ISO możesz zmieniać raz na 36 zdjęć, jak w analogu. 8-)

SlawekR  Dołączył: 04 Lis 2007
Gwiazdor napisał/a:
Marudzisz. ISO możesz zmieniać raz na 36 zdjęć, jak w analogu. 8-)

Świetny pomysł, powinni dodać taką funkcję w nowym firmware. Wymuszenie wyboru ISO co 36 zdjęć, a co... będzie bardziej analogowo. Dodają dźwięk motoru przesuwającego kliszę to i mogą taki drobiazg dołożyć :-P .

SlawekR napisał/a:
Dodają dźwięk motoru przesuwającego kliszę

A to gdzie dodają? :->

Gwiazdor napisał/a:
Marudzisz. ISO możesz zmieniać raz na 36 zdjęć, jak w analogu

I miec pare zdjec poruszonych, bo czas 1/60 okazal sie za krotki :-?

piok  Dołączył: 17 Sty 2007
niektorym zdjeciom poruszenie sluzy ;]

dan napisał/a:
Gwiazdor napisał/a:
Marudzisz. ISO możesz zmieniać raz na 36 zdjęć, jak w analogu

I miec pare zdjec poruszonych, bo czas 1/60 okazal sie za krotki :-?

dan, ale marudzisz :-P

Skocz do: