Łukaszzz  Dołączył: 15 Wrz 2007
Inwestycja jest połączona z inną inwestycją... na co dzien jestem projektantem stron WWW, marketingowcem i właścicielem jednej z dużych agencji reklamowych na północnym wschodzie polski...

$$$ to nie problem... kwestia tylko zeby nie wydawać dwa razy na badziewie w studiu.
Mam kolegę który ma zakład fotograficzny więc sobie testuję co chcę i kiedy mam czas u niego w studiu, poza tym obiecał mi też doradzić w wolnej chwili co mi będzie potrzebne a co sobie odpuścić..... jednym słowem studio foto nie będzie jedyną rzeczą na czym sie skupię/skupiam....
Nie jestem moze takim maniakiem i nie zyje tylko z fotografii jak co niektórzy tutaj....
Do tej pory byłem amatorem ale zdążyłem liznąć już co nieco...

....wiec spokojna Twoja rozczochrana ARTI :mrgreen: Nie mam najmniejszych problemów ze znalezieniem zdjeć... dobrych zdjęc do portfolio... jedyny problem to czas... Dlatego studio powstanie za kilka miesięcy bo teraz mam inne obowiązki. Sądzę że jak juz studio powstanie to dojdą też nowe zdjęcia ze studio bo u kumpla nie mogę urządzić sesji foto z modelkami ponieważ pracuje na siebie 7dni w tyg. owe studio i kolega zresztą też :D

[ Dodano: 2007-11-16, 21:43 ]
gator napisał/a:
M_O_R_I: jakimi szkłami do tej pory robiłeś zdjęcia (stałki) ?

Do tej pory posiadałem analogowe Zenity, kompakt Canona S2 IS, Canona A75 i od jakiegoś czasu K100D... do studia planuje kupić D70, D50 lub jakiegoś Petaxa.
K100D jest moim prywatnym wiec nie bede z niego korzystał w studiu... takie mam widzi mi się.

Do studia prawdopodobnie zakupię Tamrona SP AF 28-75 mm f/2.8 XR Di LD Aspherical.
Od niedawna dopiero zacząłem zapoznawać obiektywy dostępne do Pentaxów, na razie się nie mogę zdecydować... ale od czego jest to forum :->
:-> :-> Tylu miłych i życzliwych ludzi.... napewno mi pomogą coś dobrać. Z Cyberfoto trafiłem tutaj i muszę powiedziec że tutaj jest inny klimat, tam dominacja Nikonówców... Niepochlebnie wypowiadających sie o Pentaxiarzach niestety.

Fafniak  Dołączył: 19 Kwi 2006
M_O_R_I, -jak tak... to pozwlisz ze za jkies pare minut napisze swoje przem,yslenia co do sprzetu....i samej dzialalnosci...

[ Dodano: 2007-11-16, 22:13 ]
Co do sprzetu :
szkla:
50 1.4 FA
35 2.0 FA
70 2.4 DA
+ to szklo tamrona
K10D lub GX 10
Lampy :
2x 350Ws
3x 600Ws
1x 1000Ws
http://markoflash.pl/glow...roducts&g=6&s=4
Do tego softboxy
2 duze prostokatne (ok.90x60)
2 waskie 25x90
1 osmiokatny
2 nasadki spot
2 parasolki
statywy
mocowanie tla zrobione na autopolach manfrotto
jezeli zdecydujesz sie na kupno w markofleszu to wbij facetowi do glowy aby poucinal dla ciebie wystajace sruby z adapterow photoflexa 9bo i ile go znam to nadal jest to "dziwna" opcja a pozwala na swobodne kreenie softboxem dookola osi na lampie)

co do reszty.....jest zbyt wiele elementow ktore sa istotne ale wychodza przy "pracy"....

Co do samego studia ....
bez 3m wysokosci - to nie ma sensu
dokup wszelkiego rodazju mocowania - najbezpieczniej oparte na systemie rurek i "klemach" manfrotto
dokup sobie bezpieczniki do lamp i od razu ze 3-4 zarowki pilotujace......
dokup duuuze biale przesiceradla - to fantastyczne plaszczyzny rozpraszajace 9i chyba najtansze)

Natomaist przestrzegam przed wchodzeniem w wynajmowanie pomieszcen na studio jezeli nie jest to praca ktorej mozesz sie poswiecic....bo laczenie z inna praca daje malo sympatyczne skutki... a poszukiwanie wspolnikow ktorzy wypracuja zamowienia i ew. zrobia zdjecia... to najlepsza droga na dno......(uwierz mi wiem co pisze.... :roll: )

gator  Dołączył: 24 Kwi 2007
M_O_R_I: proponuje sie jednak dokladnie zastanowic nad inwestycją. Jezeli masz kolegę majacego zaklad foto, pożycz od niego jakies body + kilka stałek - strzel kilka....set sampli, troche pocwicz i wtedy zobaczysz czy jestes naprawde dobry w te klocki i jaki sprzet kupic. Tamron ktorego wymieniles to szklo, ktore do profesjonalnej fotografi raczej sie nie przyda.

Co do optyczne to sam widzisz co jest warte.

BTW: pomimo propozycji (ktore za chwile sie moga pojawic) proponuje zastanowic sie 2x nad kupnem D40X.

Łukaszzz  Dołączył: 15 Wrz 2007
Fafniak napisał/a:
szkla:
50 1.4 FA
35 2.0 FA
70 2.4 DA

Podobny zestaw zaproponował mi znajomy, lecz myślałem że szkło które wymieniłem zaspokoi moje potrzeby... no ale im wiecej róznorodnych tym lepiej... jedno uniwersalne wiadomo... jak coś jest uniwersalne to przewaznie jest do niczego...

Fafniak napisał/a:
K10D lub GX 10

Z Pentaxów K10D brałem pod uwagę... wiem że GX to prawie to samo jak nie dokładnie to samo jesli sie nie mylę.

Fafniak napisał/a:
Lampy :
2x 350Ws
3x 600Ws
1x 1000Ws

Trzy 600-tki to chyba za dużo jak dla mnie.. no ale kupię dwie i najwyżej dokupie jeszcze jedną jesli okaże sie niezbędna...

Fafniak napisał/a:
Do tego softboxy
2 duze prostokatne (ok.90x60)
2 waskie 25x90
1 osmiokatny
2 nasadki spot
2 parasolki
statywy
mocowanie tla zrobione na autopolach manfrotto

Z tym się zgadzam jednogłośnie... jestem zwolennikiem softboxów w studiu, ale ze dwie trzy parasolki tez nie zaszkodzą.

Fafniak napisał/a:
o do reszty.....jest zbyt wiele elementow ktore sa istotne ale wychodza przy "pracy"....

Myśle że spokojnie do nich dojdę w miarę rozwoju pracy/biznesu.

Fafniak napisał/a:
Co do samego studia ....
bez 3m wysokosci - to nie ma sensu

Dysponuję własnym obiektem 6 pokojowym z przeznaczeniem na działalność, który obecnie jest w stanie docieplania i szykowania wnętrza.
Pokoje są dosyć wysokie... z wysokim stropem. Mają ok 3 metrów na pewno.

Co sądzicie o kolorze ścian w studiu ciemnym nie odbijającym światło ? Chyba to będzie dobre rozwiązanie... przynajmniej tak sądzę...

Fafniak napisał/a:
Natomaist przestrzegam przed wchodzeniem w wynajmowanie pomieszcen na studio jezeli nie jest to praca ktorej mozesz sie poswiecic....bo laczenie z inna praca daje malo sympatyczne skutki... a poszukiwanie wspolnikow ktorzy wypracuja zamowienia i ew. zrobia zdjecia... to najlepsza droga na dno......(uwierz mi wiem co pisze.... :roll: )

Wynajmować nie zamierzam. Gdybym wynajmował na pewno nie wsadzałbym pełni środków w wyszykowanie i zaopatrzenie kompletne tego studia.

Wspólników nie planuję w mojej firmie... będzie to raczej rodzinny interes, więc o solidność nie muszę się za bardzo martwić, po prostu znam ludzi i ufam im.
Poniewaz mam klientów z różnych branży niektórzy zlecają sesje foto.... nie odbywa się to regularnie lecz tak kilka razy na miesiąc... w związku z coraz większym zapałem i postępem brata w dziedzinie fotografii planuję część zleceń mu dawać a część samemu wykonywać... rotacyjnie aby być dyspozycyjnym i mieć czas na konkretne rzeczy do zrobienia dla klienta.
Dlatego mówiłem że firma jest nastawiona tylko i wyłącznie na firmy i producentów, dystrybutorów = Zleceniodawców, a nie np na usługi foto, okolicznościowe, weselne fotografowanie, do dowodów etc. etc... raczej media, a po godzinach coś dla znajomych rodziny, bo grzech nie wykorzystać sprzętu na własne potrzeby.

[ Dodano: 2007-11-16, 23:30 ]
gator napisał/a:
Jezeli masz kolegę majacego zaklad foto, pożycz od niego jakies body + kilka stałek - strzel kilka....set sampli, troche pocwicz

Tak też zamierzam zrobić... Tylko muszę wybadać wolny termin kolegi no i u siebie.

Arti  Dołączył: 20 Kwi 2006
M_O_R_I napisał/a:
....wiec spokojna Twoja rozczochrana ARTI

od jakiegos już czasu moja rozczochrana jest juz łysa...
Ja Ci z całego serca szczerze dobrze życzę, chociaż nadal nie ukrywam, że mam wątpliwości. A może to trochę zazdrość ze mnie wyłazi?

M_O_R_I napisał/a:
Tylu miłych i życzliwych ludzi.... napewno mi pomogą coś dobrać.

Obiecuję przy tym tutaj uroczyście, że jak za jakiś czas zaczniesz zadawać pytania, w stylu "a jak ustawić aparat do zdjęcia, a jaki balans bieli w kościele, itp" (komplilacja ciekawostek przeczytanych podczas mojej ostatniej wizyty na Cyberfoto) to normalnie zasłużę mocno na czerwone kreski... :evilsmile:

dan  Dołączył: 11 Sie 2006
gator napisał/a:
Tamron ktorego wymieniles to szklo, ktore do profesjonalnej fotografi raczej sie nie przyda.

Bo?

M_O_R_I napisał/a:
Podobny zestaw zaproponował mi znajomy, lecz myślałem że szkło które wymieniłem zaspokoi moje potrzeby... no ale im wiecej róznorodnych tym lepiej... jedno uniwersalne wiadomo... jak coś jest uniwersalne to przewaznie jest do niczego...

To nie kwestia potrzeb, a kasy. Masz kase na stalki, bierzesz stalki. Nie masz - kupujesz zooma. Ten Tamron wydaje sie w porzadku, sam o nim mysle.

M_O_R_I napisał/a:
Z Pentaxów K10D brałem pod uwagę... wiem że GX to prawie to samo jak nie dokładnie to samo jesli sie nie mylę.

Bierz Pentaksa. Dlaczego?
- dobry, tani i dostepny grip. Do Szajsunga ok 100 funtow i z GB trzeba sciagac.
- Pentax Remote Assistant - bardzo przydatna rzecz. Aparat do kompa i od razu masz podlgad. LCD w puszce w buty mozna sobie wsadzic.
- Adobe Lightroom nie wspiera w pelni plikow z Samsunga. Balans bieli ustawiony na 5500K w puszce daje 7200K w Lajtrumie. Kolory te same, ale nie mozna korzystac z presetow. Nie jest to jakies szczegolnie upierdliwe... no ale zawsze.

Mi tych dwoch pierwszych rzeczy bardzo brakuje i teraz zaluje, ze wybralem Szajsunga.

M_O_R_I napisał/a:
Trzy 600-tki to chyba za dużo jak dla mnie.. no ale kupię dwie i najwyżej dokupie jeszcze jedną jesli okaże sie niezbędna...

Trzy lampy musisz miec. Np 2x 350 + 600.

M_O_R_I napisał/a:
jestem zwolennikiem softboxów w studiu, ale ze dwie trzy parasolki tez nie zaszkodzą.

Nie bagatelizuj skupiania swiatla. Bywa rownie wazne, co rozproszenie.

M_O_R_I napisał/a:
Co sądzicie o kolorze ścian w studiu ciemnym nie odbijającym światło ? Chyba to będzie dobre rozwiązanie... przynajmniej tak sądzę

Ja bym wybral czarne. Latwiej zrobic produkty z metaliczna powloka. Czarne sciany plus punktowe oswietlenie i masz spore pole do popisu. Szklo, bizuteria itp.

guerilla  Dołączył: 23 Kwi 2006
hej Dan,

tani grip do K10D ?

w sensie - D-bg1 czy jak mu tam za 500 pln?
bo 100funtów to prawie tyle samo, różnica nie robi taniości..

a że dziś odebrałem moją K10D, to może jest jakiś zamiennik?
w kolejce do zakupów są inne rzeczy ,ważniejsze niż grip.. a 500 pln to 1/3 przyzwoitego szkiełka (bo moje poza 50 1,4 średnio mi jakościowo leżą z cyfrą jak się dziś dowiedziałem..)

dan  Dołączył: 11 Sie 2006
guerilla napisał/a:
hej Dan,

tani grip do K10D ?

w sensie - D-bg1 czy jak mu tam za 500 pln?
bo 100funtów to prawie tyle samo, różnica nie robi taniości..

Dokladnie to 129 + 10 wysylka. Czyli jakies 720 zl. To juz calkiem sporo.

guerilla napisał/a:
a że dziś odebrałem moją K10D, to może jest jakiś zamiennik?

Nic mi nie wiadomo na ten temat. Ale ja bym nawet sobie glowy tym nie zawracal. Grip Pentaksa ma wszystko, co miec powinien. A praca z gripem i bez, to jednak duza roznica.

guerilla  Dołączył: 23 Kwi 2006
dan napisał/a:
Grip Pentaksa ma wszystko, co miec powinien. A praca z gripem i bez, to jednak duza roznica.

ja wiem. zmyliłeś mnie tylko tym słowem *tani* :_)

battery pack ze spustem za 1/5 cene aparatu. sam nie wiem,czy to dużo czy mało.
no ale kupić trzeba tak czy owak. i dzięki bogu da się to zrobić, nareszcie będe miał aparat z gripem (bo zawsze o tym marzyłem i jak miałem w rękach eosy kolegi to zazdrościłem:) )

Fafniak  Dołączył: 19 Kwi 2006
dan napisał/a:
Nie bagatelizuj skupiania swiatla. Bywa rownie wazne, co rozproszenie.
- nasadke z fresnelem moze sobie pozniej dokupic....

Skocz do: