Jarek Dabrowski  Dołączył: 20 Kwi 2006
Będzie Sigma 50-150/2.8 APO DC EX do Pentaksa
Jesli wierzyć temu:
http://pentaxlife.com/sig...c-ex-for-pentax

to SDM 50-135/2.8 będzie miał konkurenta

gator  Dołączył: 24 Kwi 2007
jezeli tak dalej pojdzie to DA* naprawde bedzie na gwiazdke, i pentax nie sprzeda zadnego szkla, gdyz wszyscy konkurenci zasypią rynek szklami o podobnym zakresie.
Pozostaje rowniez pytanie czy lepiej bedzie kupic pancerne DA* 50-135 za 800-900$ czy sigme 50-150 za 650$. No, ale znajac zycie uzytkownicy systemu nie zawiadą pentaxa.

cobra  Dołączył: 12 Maj 2007
Ja do tej pory mam tylko puszke Pentaxa a obiektywy Sigmy z prostej przyczyny są tańsze. Zapewne było by inaczej jesli bym posiadał znacznie większe fundusze na sprzęt. Sądze że firma Pentax zmieni ceny.

Fafniak  Dołączył: 19 Kwi 2006
gator napisał/a:
Pozostaje rowniez pytanie czy lepiej bedzie kupic pancerne DA* 50-135 za 800-900$ czy sigme 50-150 za 650$
- jesli chodzi o jakosc optyczna sprawa bedzie prosta.......

ja uwazam zupelnie inaczje, te obiektywy napewno nie stanieją (FA* do dzis osiągają astronomiczne ceny), dlatego też:

1. trzeba zaplacic za firme

2. trzeba zaplacic za jakosc (bo jezeli ktos zalozy DA* do K10 to nastepnym testem beda
zdjecia pod wodą na glebokosci 50m )

3. zaprzeczało by to regule ze 2/3 wartosci zestawu to szkla a 1/3 to body.

Fafniak  Dołączył: 19 Kwi 2006
gator napisał/a:
2. trzeba zaplacic za jakosc (bo jezeli ktos zalozy DA* do K10 to nastepnym testem beda
zdjecia pod wodą na glebokosci 50m )
- to nie ejest wodoszczelny korpus.....
Nie piszcie tak bo jakis naiwny sie trafi i naprawde zatopi sprzet.....
gator napisał/a:
3. zaprzeczało by to regule ze 2/3 wartosci zestawu to szkla a 1/3 to body.
- jest cos takiego :shock: ?

juz sie jakis trafil - test

dlatego wspomnialem o tescie pod wodą na 50m gdyz testowany egzemplarz nie posiadal DA*

Pentagram  Dołączył: 21 Wrz 2006
cobra napisał/a:
Sądze że firma Pentax zmieni ceny.

Żartujesz?! Po co ma zmieniać? Firma Pentax ma inną receptę na 100% sprzedawalności swoich obiektywów. Jak zwukle wyprodukuje ich "5 na krzyż" i sprzeda je co do jednego po każdej cenie. :->

kubus  Dołączył: 09 Kwi 2007
W sklepie internetowym DIGIMANIA.PL jest obiektyw sigma 50-150/2.8 APO DC EX HMS, z tym że z mocowaniem do N i C w cenie 2299.

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006

Zbyt rewelacyjnie to ten obiektyw nie wypadł w tym teście. No i ten odwieczny problem Sigmy z ostrzeniem. :-/

argawen  Dołączył: 19 Kwi 2006
kubus napisał/a:
No i ten odwieczny problem Sigmy z ostrzeniem. :-/
To chyba w tej chwili mozna rozwiązać w serwisie Sigmy. Kalibrują szkiełko pod korpus, bez ingerencji w niego.
Ale jest to czasochłonne( 2-3 tygodnie) i upierdliwe.

Na pewno dokonują tej kalibracji w Gdyni w firmie Mat na Władysława IV,która prowadzi serwis Sigmy.Do kalibracji potrzebny jest obiektyw wraz z aparatem ,z którym będzie współpracować.Faktycznie trwa to około 3 godzin ale pozbywamy się problemu ze złym ostrzeniem. Czekając na dokonanie kalibracji możemy się udać do będącej obok restauracji na schłodzone :-B albo :-B :-B

A propos :-B , ARGAWEN ,to wychylam jeden kufelek za twoje zdrówko z okazji urodzin.

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
kubus napisał/a:
No i ten odwieczny problem Sigmy z ostrzeniem. :-/

Testowana była z Canonem i wszystkie inne testowane z C miały problemy z ostrzeniem. W opiniach do testu jest ten problem opisany.

kubus napisał/a:
Faktycznie trwa to około 3 godzin ale pozbywamy się problemu ze złym ostrzeniem.
Powaznie trwa to 3 godziny ? Mnie mówili w rozmowie telefonicznej, że 2-3 tygodnie w przypadku sprowadzania części. Oczywiście może trwać krócej. Zastanawiam się, czy nie lepiej pojechać do Gdyni na 2 dni. Bałtyk zobaczę i będzie szybciej :-P .
Ale to trochę OT.
Cytat
ARGAWEN ,to wychylam jeden kufelek za twoje zdrówko z okazji urodzin.
Dziękuje, ale to dopiero jutro :-)

[ Dodano: 2007-05-30, 20:36 ]
Hm...o kalibracji rozmawiałem z Panem Rendaszką, a ty podałeś inna firmę.

Argawen.Przepraszam cię,że wprowadziłem w błąd.Nie wiem co mi się ubzdurało z tym sklepem na Władysława IV.Pisząc to wczoraj miałem cały czas na myśli sklep na ul.Armii Krajowej.Byłem tam dzisiaj,bo jest tam komis ,żeby zobaczy jakie mają obiektywy do Pentaxa i przy okazji spytałem się o regulację obiektywów. Trwa to od kilku godzin do kilku, nawet,dni w zależnści co trzeba zrobic. Niestety powiedziano mi również,iż w tej chwili sa tak zawaleni robotą , że trzeba się zapisa w kolejkę i poczekac kilka tygodni.A jeszcze jedno wykonuja tam naprawy pogwarancyjne sprzętu.Jeszcze raz najmocniej przepraszam i pozdrawiam z okazji urodzin :-B

kubus, Dzięki za info. Nic nie szkodzi za pomyłkę. Moja Sigma jest na gwarancji, więc jeśli będę wysyłał, to do Rendaszki :-)

[ Dodano: 2007-05-31, 17:28 ]
Aha, dzięki za życzenia

PilowBox  Dołączył: 09 Lut 2007

No i jest ten obiektyw do Pentax-a. Mam zamiar go nabyć drogą kupna ;-) co do testu - to jeszcze popatrzyłem na test na

http://www.photozone.de/8...nikon/index.htm

i powiem że to co widziałem wystarcza mi.
Co do jakości zdjęć, to chyba najlepiej ocenić je tu /albo przynajmniej pooglądać/

http://www.pbase.com/came..._ex_dc_apo_hsm_

Pozdro

ps. A i tak moim obiektywem który bede chciał nabyć docelowo to będzie Sigma 70-200 2.8 :mrgreen: - ale to muszę jeszcze troszkę dozbierać i dopiero na dzień dziecka sobie kupię /a co :mrgreen: /. A wtedy ten pójdzie na sprzedaż. Na szczęście obiektywy się nie starzeją :evilsmile:

Stanislaw B.  Dołączył: 22 Kwi 2007
Sigma 50-150
Hej

A gdzie wyczytałeś, że Sigma jest już do kupienia z naszym bagnetem ? Ewentualnie,może jakiś sklep internetowy ?

PilowBox  Dołączył: 09 Lut 2007
Choćby tu masz adres sklepu:

http://www.megamedia.pl/o...8-ex-dc-hsm.php

a poza tym pytałem się u dystrybutora K-Consul. Tylko się nie dopytałem czy to wersja z HSM czy bez :-( gapa ze mnie :-/ Ale znając podejście Sigmy do Pentaxa i jego nowego silniczka - to pewnie będzie bez HSM....... :-(

Skocz do: