Fafniak  Dołączył: 19 Kwi 2006
sigma 70-200 2.8
jakis czas temu kupilem do szklo z gwarancja....wiedzac ze na 90% i tak bedzie musialo trafic do serwisu....
potem dostalem info z serwisu ze soft / urzadzenie do kalibracji bedzie dostepne po 15 listopada.....
obiektyw mail tez jeszce jedna przypadlosc.....wyostrzenie na dluzszej ogniskowej i zmniejesznie jej potem powodowalo rozostrzenie obrazu - dla mnie jest to dyskwalifikacja takiego szkla - ale wiem ze to jest do naprawienia.....
No i tu dochodze do sedna problemu DZISIAJ uslyszlame od serwisu ze takie wady sa dopuszczalne :shock:
Wiem ze tak bylo ze starymi szklami (varifocal czy jakos tak) ale nie z nowoczesnymi szklami !!!!!
Powiedzialem to wszystko facetowi z serwisu......
ale prosze o potwierdzenie lub sprzeczenie temu ze cos takiego moze sie dziac z tym szklem.....
Chodzi oczywiscie o uzytkownikow takiego szkla....

Michu  Dołączył: 18 Kwi 2006
Nie to, bym był złośliwy Tetenalu, ale moja Tokina nie ma tej przypadłości.

Michu, - prosze cie..... :roll:

Dada  Dołączył: 01 Mar 2007
Tetenalu, ty masz po prostu pecha do Sigmy i powinieneś mieć zakaz używania tego sprzętu. Jakbyś chciał się tej wadliwej ( na pewno ) Sigmy pozbyć , to ostatecznie za stosunkowo drobną kwotę mogę od tego złomu Cię wyzwolić- U mnie wszystkie Sigmy pracują dobrze i nie mają żadnych BF, FF i nawet nie są mydlane na pełnej dziurze. :-P

easypaul  Dołączył: 13 Lip 2007
dziwnie pokrewny problem do tego 16-45, rozumiem ze nie masz tego pentaxa na stanie niestety ?
strzelalem z tej sigmy z canonem 30D na ostatnich regatach w Szczecinie, co prawda tylko kilka fotek ale bankowo trzymal ostrosc przy zmianie ogniskowej, zreszta, to chyba normalne?

pozdrawiam

easypaul, mam to szklo - u mnie jest ok......

co do
Dada napisał/a:
nawet nie są mydlane na pełnej dziurze.
- ta jest ostra..... na 200 mm i bardzo szybka

gator  Dołączył: 24 Kwi 2007
mam tą sigmę (stara wersja EX APO) i u mnie nic takiego sie nie dzieje. Nieraz przy słabym świetla się gubi, ale ogólnie jest OK. Twoja wersja to EX APO HSM czy to ta starsza ?

gator, - nie ma wersji HSM
mam ta starsza....i tu nie chodzi o gubienie ostrosci...chodzi o zmiane sotrosci przy zmianie ogniskowej

ogolnie jest model z HSM, tylko nie na P (wydawalo mi sie ze jezeli starszy model by do P to i nowszy z HSM tez jest).
W kazdym razie u mnie po wyostrzeniu i zmianie ognisowej obraz nie ulega rozostrzeniu. Sprawdze to dzis dokladnie w domu (po poludniu), ale mozesz mi jeszcze dokladnie napisac przy jakich parametrach dzieje sie to u Ciebie to sprawdze tak samo u siebie.

gator, - wyostrz na 200 mm (2.8) i zmien ogniskowa na 70 i nie uruchamiajac AF zrob zdjecie.... jak bedzie nieostro to kiszka....

zrobiłem jak napisałeś i przy zmianie na 70 bylo w miare ok. Probowalem takze z sigmą 28-70/2.8 to samo. Testy robilem okolo 23 z lampą, i sprubuje jeszcze jutro w dzien. Pozniej skonczyla mi sie bateria i klapa. Jutro moge podeslac Ci na email (jak chcesz podaj mi na pw) jpg-i i sam zerkniesz.

gator napisał/a:
zrobiłem jak napisałeś i przy zmianie na 70 bylo w miare ok
- no wlasnie o to chodzi zeby bylo w miare ok...\bo w moim egzemplarzu widac na matowce ze jest bardzo nie ok.....
natomiast zastanawiam sie jak rozmawiac z serwisem
na pl.rec.foto.cyfrowa twierdza ze to normalne bo sigma nie jest parfocalna....
tyle ze jezeli pamiec mnie nie myli to mialem to szklo pozyczone i nei pamietam zeby takie "siupy" sie dzialy....

piotr_w  Dołączył: 14 Lis 2006
Cytat
Wiem ze tak bylo ze starymi szklami (varifocal czy jakos tak) ale nie z nowoczesnymi szklami !!!!!

To nie kwiestia wieku szkła, tylko konstrukcji.
Obiektyw zoom, który "stał się" pseudo varifocalem, nadaje się jak najbardziej do serwisu.

Szkła vario mają inną budowę optyczną, można powiedzieć, że konstrukcja varifocal trochę upraszcza projektowanie optyki.
Klasycznym przykładem jest tu Vivitar (Kiron) 35-85/2.8 - jeden z nielicznych obiektywów zmiennogniskowych z lat 70-tych, które z powodzeniem mogą stawać w szranki z dzisiejszymi szkłami.

piotr_w, chodzilo mi o to ze nowowczesne szkla SA projektowane zeby jak najbardziej trzymac punkt w ostrosci pomimo zmiany ogniskowej - wydawalo mi sie to jak najbardziej naturalne poniewaz szkla z ktorymi mialem doczynienia dotychczas nie maily tak duzej przypadlosci zmiany ostrosci....

Jak sie doda do tego ze szkla do kamer ktorych na codzien uzywam trzymaja ostrosc to absolutnie wydawalo mi sie ze jest to naturalne...

alkos  Dołączył: 18 Kwi 2006
Fafniak napisał/a:
Jak sie doda do tego ze szkla do kamer ktorych na codzien uzywam trzymaja ostrosc to absolutnie wydawalo mi sie ze jest to naturalne...

Do kamer to norma, bo jak niby mialbys zumowac i przeostrzac na raz?

Fafniak napisał/a:
piotr_w, chodzilo mi o to ze nowowczesne szkla SA projektowane zeby jak najbardziej trzymac punkt w ostrosci pomimo zmiany ogniskowej

Najlepsze szkla C i N tego nie maja, bo widocznie wymaga to innych kompromisow optycznych, a przy dobrym autofokusie stopien uciazliwosci jest minimalny. O ile sprawdzalem, ostrosci nie trzyma w pelnym zakresie ani 17-35/2.8 nikona, ani 16-35/2.8 II canona...

tilt  Dołączył: 10 Maj 2006
alkos napisał/a:
Najlepsze szkla C i N tego nie maja, bo widocznie wymaga to innych kompromisow optycznych, a przy dobrym autofokusie stopien uciazliwosci jest minimalny.

Potwierdzam, ostrości nie trzyma AF-S VR 70-200/2.8 nikkor, ani EF 70-200/4L, ani EF 28-70/2.8L, ani tokina 28-70/2.6-2.8, ani EF 100-300/4.5-5.6, ani EF 28-90/4-5.6...
w skrócie - ostrości nie trzymał ani jeden zoom jakiego miałem kiedykolwiek w łapkach.

pozdrawiam,
Marcin

dziwne, ale ja na tą przypadłośc nigdy nie zwróciłem uwagi. Czy mam wlaczony Af czy manual, jakos zawsze odruchowo ustawiam ostrosc.

Mozna z tego wywnioskować, że wszystkie szkła mają tą przypadłość ?

dan  Dołączył: 11 Sie 2006
gator napisał/a:
dziwne, ale ja na tą przypadłośc nigdy nie zwróciłem uwagi.

Przeciez wczesniej pisales, ze u Ciebie "nic takiego sie nie dzieje".

dan "nic takiego sie nie dzieje" - i nie tylko u mnie jak mozna przeczytac w tym temacie. Ja wczesniej tego nie sprawdzalem, wiec sie nie dzialo. Gdyby Fafniak o tym nie napisal, pewnie nigdy bym na to uwagi nie zwrocil. Mi w mojej amatorskiej zabawie to nie przeszkadza. Jezeli Fafniak ma do czynienia na codzien z kamierami za setki tysiecy, to chyba inna klasa sprzetu i inne wymagania.

piotr_w  Dołączył: 14 Lis 2006
Cytat
Potwierdzam, ostrości nie trzyma AF-S VR 70-200/2.8 nikkor, ani EF 70-200/4L, ani EF 28-70/2.8L, ani tokina 28-70/2.6-2.8, ani EF 100-300/4.5-5.6, ani EF 28-90/4-5.6...

Moja Sigma 70-210/2.8 trzyma ostrość.
Tokina 28-70/2.6-2.8 obraca pierścieniem jakieś niecałe 2mm, Sigma 20-40/2.8 jakiś 1mm.

Varifocal 35-85/2.8 wymaga kręcenia (przy najmnejszej odległości ostrzenia) jakieś 60-70mm :-)

Skocz do: