webjay  Dołączył: 31 Mar 2007
Ile wyprodukowano sztuk cyfrowek
Dzien dobry wszystkim.

Czy ktos ma informacje ile sztuk aparatow wyprodukowal/sprzedal Pentax? Konkretnie, chodzi mi o lustrzanki cyfrowe.

Michu  Dołączył: 18 Kwi 2006
Ja wiem o co najmniej 2 sztukach (Gośki i mój).

:D

asklop  Dołączył: 22 Kwi 2006
w takim razie co najmniej 4 szt. moje dwie i Micha. :mrgreen:

na serio to nikt tego nie wie, pewnie i sam Pentax nie wie.

:) nie moge przez to spac ;) wpadlem wiec na pomysla... tref zakladal topic z numerami seryjnymi - postanowilem to wykorzystac. najnizszy numer seryjny to 2218356, najwyzszy 2572477. Moze nie jest to super reprezentatywna grupa (chociaz, dlaczegoby nie? moze mamy troche pozniej pierwsze egzemplarze) - ale do oszacowania rzedu wielkosci wystarczy.

stosujac skomplikowane dzialanie roznicy, wychodzi ok. 350 000 sztuk.

bEEf  Dołączył: 28 Gru 2006
webjay, sprytne, ale weź jeszcze pod uwagę, że pentax produkuje 2 (słownie: dwa) modele cyfranek. Numery są od kadyszek, a kasetek sprzedało się pewnie nawet więcej :-)

bEEf: racja! szczerze mowiac to zalezalo mi na szacunkach dotyczacych K10D (wiem, napisalem, ze szukam danych dotyczacych lustrzanek cyfrowych pentaxa ogolnie).

poprawiam: 350 000 sztuk K10D! ;)

a do do 100-tek - mozna dorwac pewnie gdzies liste seriali do kasetek i bedzie tez git ;)
pewnie taka sama analogie mozna zastosowac do oszacowania ilosci wypuszczonych obiektywow / innych dzyngli - no ale to juz nie wazne ;)

ps. zawodowo jestem architektem/analitykiem aplikacji, wiec takie pomysly przychodza mi ot tak do glowy ;) to raczej zboczenie zawodowe, niz jakis tam spryt ;) (o inteligencje prosze mnie nawet nie podejrzewac)

bEEf  Dołączył: 28 Gru 2006
webjay napisał/a:
zawodowo jestem architektem/analitykiem aplikacji

O, to kolega po fachu, bo ja ostatnio awansowałem na architekta (że tak się pochwalę przy okazji ;-) )

no to sie zacznie... ;) zy chyba tez po fachu jak sobie przypominam i pewnie ze 100 osob jeszcze... :D

tomek969  Dołączył: 21 Paź 2007
Dane ogólne za 2006 http://www.digit.pl/news/108875.html ,więc 350 000 chyba (?) możliwe

Skocz do: