cypis  Dołączył: 18 Gru 2006
bEEf napisał/a:
cypis, problem w tym, że jedyne o czym wiemy, to notka w internetowym serwisie. To za mało, żeby gnoić człowieka tak, jak zostało tu zrobione.

jeśli uważnie czytałeś mój komentarz chyba zauważyłeś, że napisałem tam "jeśli to prawda". To samo można odnieść choćby do zachowania naszych chłopców malowanych w Afganistanie: "jeśli to prawda"...

wkt  Dołączył: 03 Lip 2007
n/t

perl  Dołączył: 24 Wrz 2006
Moja reakcja miała całkowite uzasadnienie, emocje wzięly górę.

Gdybym to usłyszał teraz, napisałbym tak samo.

Jeśli człowiek jako najbardziej inteligentna istota na tej planecie krzywdzi zwierzęta w tak okrutny i bestialski sposób, to wstydzę się że jestem człowiekiem.

bEEf  Dołączył: 28 Gru 2006
perl napisał/a:
Moja reakcja miała całkowite uzasadnienie, emocje wzięly górę.

Górę nad rozsądkiem? Kulturą? Forma reakcji ma być jej uzasadnieniem?

Cóż, chyba jestem nierozumiany. Albo wszystko mi się pomieszało. Też możliwe. W postach nie było nienawiści, a to, co się sączyło to był miód w czystej postaci. Nazywanie kogoś ćwokiem, bezmózgowcem, poje.baną kanalią i sk.urwielem* mieści się w normach tego forum, a relatywizm to jest to, co uskuteczniają inni.

Dobranoc.

*przepraszam, ale to Wy napisaliście. Automat gwiazdkujący nie jest usprawiedliwieniem.

dan  Dołączył: 11 Sie 2006
Hej bEEf, zapomniales o podstawowych zachowaniach ludzi w internecie? Jesli tak, to idz na pierwszy lepszy portal, wybierz pierwszy lepszy srednio-kontrowersyjny news i przeczytaj komentarze pod nim... :roll:

dan, wiesz, przez chwilę pomyślałem, że to nie jest pierwszy lepszy portal. Stąd te wszystkie moje wygłupy.

Internet znam bardzo dobrze...

zorzyk  Dołączył: 21 Kwi 2006
Nazwanie zdarzenia po imieniu nazywasz relatywizmem?

Relatywizmem jest nazywanie tego czegoś sztuką.
Spróbuj sobie wyobrazic, że obiektem (podmiotem) takiej "sztuki" nie będzie zwierzę.

Odnosnie określeń (swoje wygwiazdkowałem sam) - takie same stosuję do tych, którzy maltretuja konie (było w telewizji), albo krowy czy świnie, albo do tych, którzy wycinają bezmyslnie drzewa w mieście (wyglada, że na opał). To tylko kilka przypadków, które mi się przypomniały.

Na temat mojego stosunku do zdarzeń negatywnych pomiędzy ludźmi nie bedę się tutaj wypowiadał.

dan  Dołączył: 11 Sie 2006
zorzyk, czytaj ze zrozumieniem. Chodzi o reakcje zwrotna na zenujacym poziomie, o dawanie upustu emocjom w obrzydliwy sposob.

Cytat
Górę nad rozsądkiem? Kulturą? Forma reakcji ma być jej uzasadnieniem?

Odpowiedz jest w poście Vesper:
vesper napisał/a:
Racjonalne reakcje wywołują racjonalne zachowania. Nieracjonalne - nie. Skrajne nie wymagają komentarza.
i nie wymaga powtarzania.

bEEf napisał/a:
Automat gwiazdkujący nie jest usprawiedliwieniem.
Gwiazdki w moim poście robiłem ja sam.

zorzyk napisał/a:
którzy maltretuja konie
nie wiem czy dobrze myśle, ale jeśli chodzi o konie eksportowane do Włoch na mięso, to niestety ale te konie są "uszkadzane".... po prostu istnieje durne prawo które trzeba ominąć... i łamanie im nóg, uszkadzanie gałek ocznych to jest sposób :-(

zorzyk napisał/a:
Nazwanie zdarzenia po imieniu nazywasz relatywizmem?

? Nigdzie tak nie napisałem. Powtarzam - nigdzie w tym wątku nie wypowiadam się o zdarzeniu opisanym w artykule. Nie czułem się na siłach, by obejrzeć te zdjęcia, a po tym, co zobaczyłem w tym wątku, nie chce mi się o tym mówić tym bardziej.

Dan zresztą już wyjaśnił bardzo dobrze w czym rzecz.

mygosia  Dołączyła: 19 Kwi 2006

dzerry  Dołączył: 01 Maj 2006
mygosia napisał/a:
Wyjaśnienie
http://www.gazetawyborcza.pl/1,75475,4690770.html
Gratuluje wam. Staliscie sie wszyscy czescia dziela sztuki ;-) Eh ten Internet....

dz.

Cytat
Myślę, że ciekawsze niż to, co zrobił, jest to, jak na to zareagowano. Po pierwsze, obudzony został stereotyp artysty zwyrodniałego. Przestępca, któremu udowodniono winę, nie budzi tyle nienawiści, co posądzany na podstawie plotki artysta. Fora internetowe pokazują to wyraziście - odżywa stary przesąd, którym obywatel podreperowuje swoje nadszarpnięte ego: jak zdrowe byłoby nasze społeczeństwo, gdyby nie wyzuty z moralności artysta, degenerat, który psuje nam naszą normalność!

No co mogę powiedzieć.

Może tak: niech wnioski każdy wyciągnie sam :-)

alkos  Dołączył: 18 Kwi 2006
bEEf napisał/a:
Może tak: niech wnioski każdy wyciągnie sam

Cytat
"osobiście proponuję, żeby ktoś zmasakrował Vargasowi gębę i wsadził kosę pod żebra gdzieś w ciemnej bramie"; "wbić pieprzonego Vargasa na pal, a do gęby wcisnąć mu garść wściekłych korników"; "sfilmować go podczas zbiorowego gwałtu analnego"; "sama najchętniej przywiązałabym go bez jedzenia i picia i niech zdycha na oczach ludzi. Tym zwiedzającym zrobiłabym to samo. Mój tata podziela to zdanie".

Wnioski juz dawno zostaly wyciagniete.

bEEf, ja wyciągnałem następujący wniosek: media świetnie manipulują ludźmi, co wiadomo nie od dziś.

Przypominam, że pod linkiem który zamieścił autor tego tematu przeczytać można:

Cytat
Guillermo Habacuc Vargas, artysta z Kostaryki, umierającego, chorego psa o imieniu Natividad przywiązał liną do ściany galerii Managui. Miał to być "umierający eksponat". Wcześniej Vargas głodził psa i nie dawał mu wody do picia. Zwierzę zdechło. Za ten pokaz Guillermo Habacuc Vargas został wybrany (....)
.

To w końcu komu mamy wierzyć? Onetowi?

Tekst pod zdjęciem nadal jest - można przeczytać.

Nikt z nas nie wymyślił tego że zwierzę zdechło. Tyle każdy potrafił wyczytać z cytowanego przeze mnie fragmentu tekstu umieszczonego pod zdjęciem.

Reakcja ludzi była całkiem naturalna. Nikt nie wziął jedynie pod uwagę że onet kłamał...

perl napisał/a:
To w końcu komu mamy wierzyć?

perl napisał/a:
Reakcja ludzi była całkiem naturalna. Nikt nie wziął jedynie pod uwagę że onet kłamał...

Czy oklamuje sie nas po raz pierwszy? A co jesli by w dzienniku powiedzieli, ze żydzi zakłuli dziecko na macę?

wkt  Dołączył: 03 Lip 2007
bez względu na to jak było, z reakcji ludzi w necie wynika, że dla wielu pies jest jak brat.
To jest optymistyczne.

Cytat
bez względu na to jak było, z reakcji ludzi w necie wynika, że dla wielu pies jest jak brat.
To jest optymistyczne.

Pesymistyczne jest to, ze człowiek nie jest jak brat.

zorzyk  Dołączył: 21 Kwi 2006
Dobry człowiek jest jak brat.

dzerry  Dołączył: 01 Maj 2006
zorzyk napisał/a:
Dobry człowiek jest jak brat.
A zly do pieca? Wszystkie psy sa dobre? Pan Vargas chyba nawet nie zdaje sobie sprawy ze swojego sukcesu. Mam pewna satysfakcje. Nie uczestniczylem w tej dyskusji, bo od poczatku nie wierzylem w tego newsa. Proponuje czesciej korzystac z umiejetnosci krytycznego myslenia i laczenia faktow.

dz.

Skocz do: