seweryn1  Dołączył: 11 Lip 2007
Sigma 17-70 mm f/2.8-4.5 vs Tamron SP AF 28-75 mm f/2.8
Sigma 17-70 mm f/2.8-4.5 DC Macro, a
Tamron SP AF 28-75 mm f/2.8 XR Di LD Aspherical (IF)

przymierzam się do kupna któregoś z nich, więc jeżeli są na forum użytkownicy tych szkieł, najlepiej z kadyszką lub samsungiem gx 10 to proszę o opinie na ich temat.

dzięki za pomoc. Pozdrawiam.

kierdel  Dołączył: 20 Lip 2007
Trzeba by pogrzebac troche. Byl taki watek nie raz. Ja to chcialbym kiedys uswiadczyc 17-50 tamrona pod nasz bagnet.

piotr_luk  Dołączył: 14 Kwi 2007
kierdel napisał/a:
chcialbym kiedys uswiadczyc 17-50 tamrona pod nasz bagnet.
kierdel, koncert życzeń w studio obok :mrgreen:

kierdel  Dołączył: 20 Lip 2007
piotr_luk napisał/a:
kierdel, koncert życzeń w studio obok :mrgreen:

:mrgreen: A kto wie. Ludzie tak narzekaja na *16-50. Zostaje sigma, albo ten "zastepnik kita" z jasnoscia 4. Moze sie tamron skusi, mysle ze duzo ludzi by w niego zainwestowalo.

gator  Dołączył: 24 Kwi 2007
seweryn1: jezeli potrzebujesz, i duzo uzywasz szerkiego kata to lepiej 17-70, a jezeli nie potrzebujesz to wg mnie lepszy jakosciowo bedzie Tamron. Choc ogolnie oba szkla nie sa zle. Tamron ma stałe F a sigma przy 70 bedzie miec 4.5, i w pomieszczeniach z tym juz tak nie powojujesz.

Ice  Dołączył: 25 Sie 2007
Posiadam Tamrona 28-75. Jestem bardzo zadowolony. Do szerokiego kąta używam kita który na krótkim końcu ma jasność 3,5. Sigma przy 70mm i jasności 4,5 bardzo ograniczy pole działania, choć bazując na opiniach innych trzeba przyznać, że to też niezły obiektyw.

pape  Dołączył: 11 Lis 2006
Mam tą Sigmę od jakiegoś czasu, ale do końca jeszcze nie wyrobiłem sobie o niej zdania. W porównaniu do kita - trochę lepiej wykonana, ale większa i cięższa. F2.8 jest fajne ale już około 23 mm przechodzi w F3.5.
Makro ma takie trochę naciągane, ale można się pobawić.
AF podobny do kitowego choć chyba głośniejszy.
Optycznie lepsza, ale jeszcze nie porównywałem szczegółowo. Ostatnio częściej z pleśniakiem chodzę.

lRem  Dołączył: 07 Lip 2007
Na pleśniaku daje efekt artystyczny ;)
Mógłbyś rozwinąć o tej lepszości optycznej? Co widać normalnie przy oglądaniu zdjęć?

pape  Dołączył: 11 Lis 2006
lRem napisał/a:
Na pleśniaku daje efekt artystyczny ;)

:-P
lRem napisał/a:

Mógłbyś rozwinąć o tej lepszości optycznej? Co widać normalnie przy oglądaniu zdjęć?

Oczywiście porównuję z kitem.
Ze zdjęć z Sigmy jeszcze nie robiłem odbitek, nie mam podobnych ujęć przy podobnych warunkach, ale wydaje mi się, że przynajmniej na szerszym końcu jest ostrzejsza, chyba trochę mniejsza beczka.
Tego nie jestem całkiem pewien bo ostatnio raczej słabo ze słońcem, ale pod światło nie ma takich blików.
Jakbyś chciał, mogę jakieś sample pokazać.

msnight  Dołączył: 28 Sie 2007
to jak jest już na temat tego szkiełka to się zapytam:) Do tej pory działam tylko ze stałkami manualnymi i bardzo sobie to chwalę, niedługo nabęde 70/2,4 i do tego zestawu potrzebował bym zooma przeważnie do wypadu w teren tzn. miasto jakieś wycieczki itp, czy ta sigma nada się do tego celu? czy raczej szukac czegoś innego waham się między sigmą 17-70 a tamronem 28-75.
Tak sobie kombinuje, że sigma ma bardzo dobry zakres ogniskowych a braki w świetle pokryją mi stałki:) natomiast przy tamronie mam światło ale może zabraknąc na szerokim końcu np. do kadrów architektury.
Troche skłaniam się ku sigmie, niewiem czy dobrze kombinuje? Myślałem też o 16-45 ale troche za krótki bo chodzi mi o dośc uniwersalny obiektyw

Markus  Dołączył: 21 Mar 2007
Jam ten sam dylemat?
Sigma lub Tamron.
Na razie więcej plusów u Sigmy :-)

mkdexter  Dołączył: 19 Lis 2006
Markus napisał/a:
Jam ten sam dylemat?
Sigma lub Tamron.

Ja podobnie główkowałem i w końcu padło na Sigmę. Ale też tak nie ostatecznie, bo znajomym robić będę na ślubie w styczniu i nie chcę wojować ciemnym kitem, a potrzebny mi szeroki kąt. Dlatego na próbę wypożyczę ją na 3 dni z Sigma Pro Centrum. Za Tamronem przemawia światło. Ja wiem, że na obecną chwilę wystarczy mi f/4.5 przy 70mm ale na dłuższą metę też szukam czegoś uniwersalnego i jasnego jako alternatywę dla kita. Ale takie rzeczy tylko w.. idę chyba na ten koncert życzeń. ;-)

gator  Dołączył: 24 Kwi 2007
ja czekam na tokine atx pro 28-70/2.6-2.8 i jezeli bedzie lepsza (a sample na to wskazują) to bede mial do sprzedania sigme EX 28-70/2.8

Jacek Ł.  Dołączył: 06 Lis 2007
Podobnie miałem mnóstwo wątpliwości co wybrać (ok 3 tyg) i decyzja padła na Tamrona 28-75/2,8 ze względu na jasność i nie zawiodłem się. Naprawdę dobry wybór. Potwierdzam większość opinii i recenzji. Kadyszka i to szkło są niezłą parą i nieźle do siebie pasują z czego może wyjść całkiem niezłe stadko ... zdjęć :) a jak w każdym małżeństwie jest zawsze coś co mogło by byc lepsze (tu można mieć tylko trochę pretensji do AF ale nie jest tak źle jek niektórzy opisują a ja może się czepiam)

halmac1  Dołączył: 01 Kwi 2007
Sam się zastanawiam nad wyborem miedzy tymi obiektywami jestem skłonny wziąć tamrona bo przymierzam sie pofocić na ślubie znajomych ale mam obawy czy nie będzie mi brakowało mi szerokiego kąta :-?

matb  Dołączył: 02 Lis 2006
halmac1, to do zestawu dołóż jakiegoś analoga i będzie git! ;-)

Blesso  Dołączył: 24 Wrz 2007
Wielu z Was w swoich rozwazaniach podkresla to ze Tamron ma stale swiatlo 2.8 ktore daje wieksze pole popisu np w pomieszczeniach(slabszych warunkach oswietleniowych) niz Sigma ze swiatlem 3,5-4,5( te jej 2.8 pomijam- bo jest ono za "krotkie").
Sprawa lepszego swiatla to krotsze czasy i mozliwosc ustwienia mniejszego GO ale.....
.primo .. jesli kupujemy obiektyw to fajnie by bylo gdyby robil w miare ostre zdjecia.Mydlo-przynamniej mnie nie interesuje ( na razie).A tu Tamron przy przeslonie 2,8 raczej sie nie popisuje . By bylo w miare ostro trzeba przymknac go do 4.0. A jego " szczyt rozdzielczosci" uzyskujemy przy 5,6(wg optyczne.pl)
Wiec przy przeslonie 2,8-3,5 skazani jestesmy na lekkie rozmycie.
A jesli ma byc ostro to przeslona od 4 wzwyz czyli podobnie jak przy Sigmie.

...drugie primo ... gorsze warunki oswietleniowe to slabsza praca AF.Wiec by aparat dobrze zlapal ostrosc -nalezalo by uzyc doswietlenia.W przypadku K100 zostaje "spawarka ,ktora dobrym rozwiazaniem nie jest wiec w takich momentach przydaje sie lampa blyskowa -a jak lampa to juz 2,8 nie jest bardzo potrzebne.
Zreszta roznica w czasach pomiedzy np 3,5-4 Tamrona a 4,5 Sigmy wielka nie jest.

... trzecie primo.... przeslona 2,8 a wtedy GO wcale duza nie jest wiec gdy sie AF pomyli to i tak wyjdzie nam "rozmyte mydlo".Do tego Tamron (przynamnije moj) na dlugim koncu przy 2,8 mydli bardziej niz na krotkim
wiec to stale swiatlo w "calej rozciaglosci" daje cos" ale nie wszystko" ;)
A jesli jeszcze dysponujemy tak pieknym FF jak widoczny tutaj(ostrosc na lewej bateryjce):

to czlowieka moze ten Tamron do szalu doprowadzic.

Jako uzytkownik Tamron o Sigmie sie nie wypowiem sie moim nastepnym obiektywem bedzie 16-45.Bo w Tamronie brakuje troche "szerokosci".Aczkolwiek jego zakres ogniskowych uwazam za wystarczajacy do 85% moich "zastosowan".

I to na tyle w temacie. NA dzien dzisiejszy ponownie wybral bym Tamrona jako podstawowe(moje jedyne jak na razie) szklo -tylko bez FF i troche ostrzejszego ;)

Blesso

matb  Dołączył: 02 Lis 2006
Blesso, ale przecież można ostrzyć manualnie, nie? I wtedy problem AFa znika i go nie ma ;-)

Blesso  Dołączył: 24 Wrz 2007
Ostrzyc manualnie w kiepskich warunkach oswietleniowych i do tego kasetka?
hmmm trudna sprawa ;)

wkt  Dołączył: 03 Lip 2007
matb napisał/a:
Blesso, ale przecież można ostrzyć manualnie, nie? I wtedy problem AFa znika i go nie ma ;-)

Ja na tydzień wyłączyłem AF żeby przekonać się czy warto kupować taki obiektyw i już po kilku dniach przyzwyczaiłem do ostrzenia bez AF. Według mnie to jest kwestia przyzwyczajenia, wprawy i dobrego oka. Jeśli ktoś to ma to dużo zyskuje w sensie pewności fotek.

Skocz do: