Jarek Dabrowski  Dołączył: 20 Kwi 2006
Lightroom beta 4
My tu gadu gadu, a Adobe wypuściło kolejną betę Lightrooma. Pierwsze wrażenie duuuuużo lepsze, niż po beta 3. Wersja pod Windows wreszcie ruszyła z kopyta - tzn. jeszcze na moim nienajnowszym sprzęcie (Celeron 2.6 GHz, 1GB RAM) się przycina, ale da się pracować. O wiele szybsze odświeżanie, ładniejszy moim zdaniem interfejs, wycięli chyba channel-mixer, za to doszło znane z RSP "fill light", "vibrance" i chyba jeszcze coś. Do pełni szczęścia brakuje mi jeszcze unsharp mask z trzema parametrami (tak jak w PS), poziomowania z użyciem myszki (tak jak w RSP) i profili pod konkretny aparat (to jest w ogóle w ACR?). Zastanawiam się, czy Lightroom w wersji finalnej i ACR będą korzystać z tego samego silnika do konwersji, wydaje się, że tak być powinno - głupio by było, żeby dwa produkty z tego samego garażu (no, prawie tego samego) się w znaczny sposób różniły. Nie wiem, czy można sobie stworzyć własne profile i zapisać - wtedy można by było (tak jak tutaj Żorżyk numerki na plus i minus wyliczał) sobie zrobić jeden lub kilka, i tylko wybierać z listy.
Póki co, wygląda naprawdę fajnie. Mogli by jeszcze rozbić go całkowicie na moduły, z opcją włączenia lub wyłączenia poszczególnych - mi cała reszta oprócz "Develop" nie jest w ogóle potrzebna.

PS. Jest Channel Mixer - jak się przełączy na Grayscale. Szukajcie a znajdziecie.

zorzyk  Dołączył: 21 Kwi 2006
Jarek: > mi cała reszta oprócz "Develop" nie jest w ogóle potrzebna.

świete słowa...
mi jeszcze przeszkadza nieaktywna funkcja otwierania pliku cz pokazywania całego katalogu, tylko trzeba "import kolekcji" z katalogu robić :-/ ułatwienie?

Wyciąganie cieni jeszcze - działa gorzej niż "shadows" w PS-ie, bo nie siega do takich czarnych ciemności, tylko wyciąga te nieco jaśniejsze.

Chodzi rzeczywiście lepiej od L beta 3, ale i tak suwaczki trzeba obsługiwać dość powoli (a mam niezły dwukorowiec D915).

Na dzień dzisiejszy jednak ACR/PS jest też bardzo dobry.

Michu  Dołączył: 18 Kwi 2006
Zorzyk, seria "D" nie jest dwukorowcem. Duocore to oznaczenie procesorów serii "E". Masz po prostu dwurdzeniowy procesor.
Ot, taki mały OT, by nie wyjść z wprawy.
Jak tak dalej pójdzie, to chyba jednak trzeba będzie zainwestowaćw ikspeka, bo na wersję W2K nie ma co liczyć :evil:

Fafniak  Dołączył: 19 Kwi 2006
sluchajcie.... :oops: a jak bym kupil plyte i procka tego nowego intela 2 rdzeniowego....czy xp home edition wykryje i bedzie dzialac na 2 prockach(rdzeniach) ? Bo cos mi sie kolacze ze byly chyba jakies ograniczenia ?

Dzwoniłem do Microsoftu i powiedziało, że XP Home obsługuje fizycznie jeden procesor na płycie głównej. Procesory z HT, Intel D ... oraz Core Duo i Core2 Duo są prawidłowo obsługiwane (widziane przez system jako 2) od SP2.

[OT] napisałem dwukorowiec D 915 w znaczeniu dwurdzeniowy (core==rdzeń). Seria E... ma handlową nazwę rzeczywiście Core2 Duo. Natomiast obie rodziny, czyli Intel D oraz E są procesorami typu dual core 8-)

Fafniak  Dołączył: 19 Kwi 2006
zorzyk napisał/a:
Dzwoniłem do Microsoftu i powiedziało, że XP Home obsługuje fizycznie jeden procesor na płycie głównej. Procesory z HT, Intel D ... oraz Core Duo i Core2 Duo są prawidłowo obsługiwane (widziane przez system jako 2) od SP2.
- czyli tego upgrade-u (ten SP-2) ? To super.....moze juz za 2-3 miechy....nowszy sprzecior? NO CHYBA ZE WRESZCIE K10D bedzie do kupienia....cholera......jak ja juz chcialbym go kupic.....i zapomniec o problemach z istD....

Tak Marcinku, SP2 czyli Service Pack 2 czyli Windows XP Home Edition SP2 :-) (ale na odpowiedzialność Microsoft Polska)

Jeszcze fajny myk w Lightroomie - jak się myszką najedzie na jakiś fragment zdjęcia, to na krzywej widzimy "gdzie jesteśmy". Teraz strzałka w dół/górę (klawisz) - i gniemy krok po kroczku, właśnie w tym miejscu.

Sensej  Dołączył: 03 Wrz 2006
Celeron 433MHz (podkręcony na 500:) + 196 Ramu + ATi Radeon 9600SE + stara lipna płyta główna i powiem nie mam problemu z działaniem programiku, no, może suwaczki chodzą trochę wolniej i efekty nie pokazują sie natychmiast ale nie ma co narzekac :)

A tak wogóle to witam wszystkich na forum. Jak widac to mój pierwszy post:)

Kheyy Sensej.
To ja za chwilę przylutuję do kalkulatora USB i przez ów port postaram się zainstalować na nim Lightrooma. O efektach będę informował na bierząco.

Sensej  Dołączył: 03 Wrz 2006
Hmmm, kalkulator powiadasz?? Myślę, że w tym wypadku ograniczeniem może byc mały wyświetlacz, chyba że masz kalkulator graficzny to myślę że powinno działac.

Trzebaby zadzwonic do producenta i sie dopytac czy przeprowadzali takie testy.

Oczywiście żartuje:)

Bo oprócz wyświetlacza trzeba by jakos wejście na myszke "przytegowac" no i pozostaje kwestia zasilania bo nie wiem czy da sie rade na samych paluszkach jechac.

Czekam na pierwsze rezultaty bo byc moze sie okaze ze nie bede musial sobie nowego kompa sprawic:)

Hmmm...
Najpierw odpadł mi wyświetlacz. Potem ze środka jakaś śrubka i dwa żetony, które wepchnąłem kiedyś jak nie chciał działać (a wystarczyło wymienić baterie). Przy dalszym lutowaniu klawisz "9" odskoczył uderzając mnie boleśnie w oko.
Pieprzę takie testy.

TePe  Dołączył: 24 Sie 2006
Oj spodobał mi się ten program i to bardzo :)
Na moim lapku śmiga bez ścięcia (Intel Core 1,6 / 1,5 GB ram / grafa 256 mb )

Importowanie zdjęć na początku wydaje się dziwne ale po pewnym czasie dostrzegłem że jednak ma to swoje zalety.

Tylko nie mogę sobie poradzić z historią operacji na pliku, tak jak w PS jest lista operacji wykonanych, ale nie moge usunąć np. 10 ostanich operacji tylko wszystko musze robić CTRL + Z . Chyba że czegoś nie dostrzegam, nie czaje ?

Jarek faktycznie "myk" bardzo fajny, jak ktoś jeszcze coś odkrył to niech sie dzieli :D

A i bez problemu obsługuje PEF'y z K100D ...

argawen  Dołączył: 19 Kwi 2006
Do Jarka Dabrowskiego,

W ACR jest mozliwość zapisania pliku konfiguracyjnego kalibracji, nie moge tego znaleźć w Lightroom-ie. Nie wiesz przypadkiem, czy jest taka mozliwość ?

Lightroom - to jest jeszcze beta, która wygaśnie w lutym. Podejrzewam, że może się coś takiego pojawić w pierwszej oficjalnej wersji.

argawen  Dołączył: 19 Kwi 2006
Niby znalazłem możliwość skopiowania ustawień, alr niestety nie można tego zapisać jako pliku konfiguracyjnego :-( . Bardzo możliwe, że w wersji finalnej to będzie. poza tym zaczyna mi się nawet ten Lightroom podobać :-) .

mongolskiksiaze  Dołączył: 21 Paź 2006
jakby jeszcze tylko zapisywal w jpeg'ach i mozna by bylo zmniejszac rozdzielczosc zdjec, to PS w ogole nie bylby potrzebny...

o ile wszyscy wrzucaja na neta zdjecia...

Przecież Lightroom zapisuje w jpg. Export -> i masz wybór JPG, PSD, TIFF i DNG. Również tam masz możliwość zmiany rozmiaru obrazka.

mongolskiksiaze  Dołączył: 21 Paź 2006
człowiek uczy się przez całe życie... dzięki :]

ja to robiłem na inny sposób... edit in CS 2, w CS - image processor, i na jpeg w najwyższej jakości.

trochę mam teraz ułatwione życie :p

Jest już LR 4. Sporo szybszy i ma więcej opcji.

Skocz do: