kondrath  Dołączył: 31 Lip 2007
Jaki obiektyw?
Witam!
Nie wiem czy to jest dobry pomysł z zakładaniem tego tematu...ale może ktoś mi pomoże

Od niedawna interesuję się fotografia, generalnie fotografuję przyrodę, lubię również makro...Ale tak naprawdę najbardziej kręci mnie zabawa z GO lubię używać małej głębi ostrości i oddzielać główny temat od całego bałaganu w kadrze( przynajmniej się staram)Ciężko mi to określić - lubię takie "minimalistyczne fotki przyrodnicze - coś jak makro ale raczej to nie makro - zresztą już nie wiem.

Może rzucę kilka fotek - o co mi chodzi

1.

2.

3.

4.

Generalnie kręcą mnie fotki z małą głębią - z "ładnym" bokeh-em
Niestety obiektyw który posiadam jest dość ciemny (f3.2) i przez to ciężko jest uzyskać małą głębię - pomagam sobie ogniskową...
I tu pytanie:
W jaki obiektyw zainwestować żeby się rozwijać w tym kierunku? Myślałem o jasnej stałce, myślałem również o obiektywie makro - jednak nie potrzebują aż tak dużego powiększenia(jak widać zresztą na przykładowych fotkach)..sam już nie wiem
Nie wiem wogóle czy to co napisałem ma sens ale jak pisałem dopiero zaczynam....

Doradźcie proszę....

sołtys  Dołączył: 19 Kwi 2006
Z Twojego opisu jednoznacznie wynika, że powinieneś zainwestować w obiektywy Leica :roll:

Fafniak  Dołączył: 19 Kwi 2006
kondrath napisał/a:
Nie wiem wogóle czy to co napisałem ma sens ale jak pisałem dopiero zaczynam....
- jakis sens ma.....
ale wiesz.... na ten temat napisano juz tysiace jesli nie setki tysiecy slow nie tylko na naszym forum

jasne stalki - to rozwiazanie twojego problemu....
a jakie sa do pentaxa ..... to juz tez bylo...

[ Dodano: 2007-11-21, 20:25 ]
sołtys napisał/a:
Z Twojego opisu jednoznacznie wynika, że powinieneś zainwestować w obiektywy Leica
- no faktycznie - to wlasciwie jedyne jsane i ostre szkla na rynku .... :-P :-P :-P
lol....

sołtys  Dołączył: 19 Kwi 2006
Fafniak napisał/a:
no faktycznie - to wlasciwie jedyne jsane i ostre szkla na rynku ....

tak, tak widziałem w cyfrówce Panasonica :mrgreen:

A tak poważnie:
kondrath, - zaglądnij do wątku "Pokaż swój bokeh" -> http://manufactura.home.p...7a1fa3017e6cb0b

Możesz zobaczyć sobie w tym wątku sporo zdjęć wykonanych różnymi szkłami wraz z komentarzami (wątek dość obszerny, ale warto przeglądnąć).

corn  Dołączył: 02 Wrz 2007
kondrath, Nooo 2 i 4 nie powiem....niekiepskie.

dan  Dołączył: 11 Sie 2006
Ja bym zainwestowal w ktoras z dluzszych stalek makro (90-105mm). Tamron, Sigma, Pentax - kazda bedzie dobra. Ladnie i w miare ostro odda drobne detale na pelnej dziurze i jeszcze lepiej rozmyje tlo.

Ok.. dzięki za pomoc...

A czy stałki nie makro się sprawdzą? np. 50mm1.4

Fafniak  Dołączył: 19 Kwi 2006
Fafniak napisał/a:
jasne stalki - to rozwiazanie twojego problemu....
a jakie sa do pentaxa ..... to juz tez bylo...

juz ci napisalem .....

Ok. dziękuje

Grizley  Dołączył: 30 Sie 2007
tu jest to co cie interesuje: Pokaż swój bokech

perl  Dołączył: 24 Wrz 2006
Grizley, wróć do starego avataru, osłona była lepsza.

Grizley  Dołączył: 30 Sie 2007
:mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :-B

Michal Sosnicki  Dołączył: 29 Paź 2007
Jaki obiektyw zamiast "kita" do K100D?
Witam! Jestem posiadaczem K100D. Od jakiegoś czasu myślę nad zmianą kitowego obiektywu na coś lepszego. Zastanawiam się nad Sigmą 17-70/2.8-4.5 lub Pentax'em 50/1.4 AF. Wiem że są to z goła odmienne szkła jeśli chodzi o zastosowanie lecz biorę pod uwagę by zostać przy "kicie" i dokupić "pięćdziesiątkę" lub zrezygnować i kupić tą Sigmę... Przypuszczam iż temat ten przewijał się już wiele razy ale jakoś nie znalazłem zbyt wielu odpowiedzi...
Pozdrawiam:)

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006

tref  Dołączył: 05 Wrz 2006
Michal Sosnicki napisał/a:
Przypuszczam iż temat ten przewijał się już wiele razy ale jakoś nie znalazłem zbyt wielu odpowiedzi...
Akurat na skórce xandred dodałem naszą własną szukajkę googlową. Polecam.

piotr_luk  Dołączył: 14 Kwi 2007
tref napisał/a:
dodałem naszą własną szukajkę googlową
plwk, już z niej skorzystał ;-)

Żaba  Dołączył: 08 Cze 2006
tref, świetny pomysł :D to może wyrzuć forumową szukarkę co by się ludzie nie mylili ;)

piotr_luk  Dołączył: 14 Kwi 2007
awakqwq napisał/a:
to może wyrzuć forumową szukarkę
o to, to

PiotruśP  Dołączył: 09 Sty 2007
piotr_luk napisał/a:
awakqwq napisał/a:
to może wyrzuć forumową szukarkę
o to, to
Protestuję! :-) Forumowa szukajka jest bardzo dobra i proszę o zostawienie jej w spokoju. Goglarka przeszukuje całe forum, a w forumowej szukajce można wybrać konkretny dział, autora postów itd.

tref  Dołączył: 05 Wrz 2006
Szukajka forumowa zostaje, bo pewien admin z niej umie korzystać i mu bardzo odpowiada :mrgreen:

Skocz do: