alkos  Dołączył: 18 Kwi 2006
gator napisał/a:
Jezeli Fafniak ma do czynienia na codzien z kamierami za setki tysiecy, to chyba inna klasa sprzetu i inne wymagania.

Powtarzam - w kamerach zadbanie o stalosc punktu ostrosci ma sens (jak wyobrazasz sobie komarzyste, ktory zmienia zum i koryguje ostrosc w tym samym czasie?!), w aparatach juz tak srednio (mozesz sobie przeostrzac ile chcesz miedzy strzalami...)

Pentagram  Dołączył: 21 Wrz 2006
W canonowskiej eLżbiecie 70-200/2.8 IS też zmiana ogniskowej powoduje utratę ostrości, widać to norma, dlatego też, jeden problem masz z głowy :->

[ Dodano: 2007-11-20, 23:42 ]
ps ostrość trzyma tylko w trybie AI Servo czyli pentaxowym AF.C, co jest logiczne, bo na bierząco doostrza

paj  Dołączył: 20 Kwi 2006
Potwierdzam słowa alkosa, trzymanie ostrości przy zmianie ogniskowej to jedna z ważniejszych cech obiektywów stosowanych w kamerach filmowych i telewizyjnych, a w aparatach fotograficznych niekonieczna tym bardziej, że trzymanie ostrości w obiektywach zmiennoogniskowych wymaga pewnego kompromisu przy ich konstruowaniu co może skutkować pogorszeniem innych parametrów optycznych.

Kasaj  Dołączył: 17 Paź 2007
Jako świeży :),niedawno czytałem instrukcję i niestety wyczytałem iż nie gwarantują ustawionej ostrości po zmianie ogniskowej :( .Być może dotyczy to tylko kitowców??

alkos  Dołączył: 18 Kwi 2006
Kasaj napisał/a:
Jako świeży :),niedawno czytałem instrukcję i niestety wyczytałem iż nie gwarantują ustawionej ostrości po zmianie ogniskowej :( .Być może dotyczy to tylko kitowców??

Jako świeży przeczytaj ten wątek.

Gringo  Dołączył: 05 Lip 2006
mam 70-200 ale to starsza wersja (bez DG) i nie po zmianie ogniskowej wszystko dalej jest ok i nie musi przeostrzać

Fafniak  Dołączył: 19 Kwi 2006
Gringo, - no wlasnie wtym jest problem ze ja tez mam wersje bez DG.... wlasnei ta starsza APO EX .... i taka starsza tez macalem i nie bylo tam efektu zmiany ostrosci....
no ale czekam do poniedzialku i dzwonie do serwisu ciekaw jestem co mi odpowiedza...

Fafniak, a może spróbój go zwrócic w ramach niezgodnosci towaru. Tylko to trzeba chyba w ciagu 10 dni od zakupu

Fafniak  Dołączył: 19 Kwi 2006
Gringo, - wiesz ...myslalem o tym ale szklo jest juz w serwisei wiec niezleznie od tego czy faktycznie szkla "demo" podlegaja tym samym prawom co normalne ....sprawa jets przesadzona....
ale pniewaz szklo na 200mm i 2.8 bylo bardzo fajne to nie mam takiej potrzeby... :mrgreen:

Fafniak powiem Ci, ze tez sie zaskoczyłem ta sigma. Po recenzjach w necie myslałem, ze te 200 bedzie takie sobie, ale jest po prostu super. Ostro na kazdej ogniskowej od 2.8. Może ta starsza wersja jest aż tyle lepsza od nowej. Szkoda, ze Sigma zamiast ulepszać swoje produkty to je czesto pogarsza...

Skocz do: