MKw  Dołączył: 20 Kwi 2006
Sigma 10-20 - zakupilem i pare fotek dla ciekawych pokazuje
Witam po przerwie ;-) Zakupilem niedawno Sigme 10 -20, kilka zdjec prosto z aparatnika jakie zgralem z owego szkla. Generalnie jest imo bardzo dobre jak za kase ktora kosztuje tylko ze naprawde trzeba sie z nim poznac zanim sie zacznie robic. To sa moje pierwsze zdjecia. W razie czego moge jeszcze czegos dograc ;-)
klik

wkt  Dołączył: 03 Lip 2007
co rozumiesz przez "naprawde trzeba sie z nim poznac" ?

Rozumiem ze trzeba sie nauczyc w jakich zakresach przyslon i ogniskowych jest najlepszy bo wypada w tym nietypowo i trzeba generalnie sie przyzwyczaic do kadrowania bo widac szeroko a wystarczy chwila nieuwagi zeby na zdjeciu powstal obraz ktory wywoluje mdlosci u ogladajacych i obawe zawalenia budynkow i innych obiektow z fotki.

Mertz  Dołączył: 24 Kwi 2006
...bo jak napisał kiedyś Mike Johnston - o wiele więcej osób ma takie szkło (szeeeerokie znaczy się) niż robi nim dobre zdjęcia.

[ Dodano: 2007-11-19, 18:42 ]
MKw napisał/a:
obawe zawalenia budynkow i innych obiektow z fotki

Z tym sie nie wygra na dłuższą metę. Ale w tłumie jest porażające - taki zapas miejsca :)). tylko mordki na brzegach takie trochę rozwałkowane :[
MKw - musim sie kiedy styknąć, porównałbym ze swoim 12-24 - bo o której Pradze piszesz w avatarze? ;0

O Warśaskiej oczywiscie. Moge miec kilka godzin do dyspozycji w przyszlym tygodniu. Pozniej mnie nie ma dosyc dlugo bo mnie zima irytuje i jade znowu do cieplych krajow :-P
@jurek w tym linku co wystawilem masz fotke z pomieszczenia o wymiarach gdzies 2m na 2m i wysokosci jakis 6 metrow.

Jurek  Dołączył: 09 Cze 2007
Szukam obiektywu do fotografowania wnętrz, ciasnych wnętrz i zdecydowałem się na tę Sigmę. Potrzebuję sampli z tego obiektywu, które pokazywałyby takie fotki, gdzie takie znaleźć ?

mkdexter  Dołączył: 19 Lis 2006
Bardzo przyjemny jak dla mnie efekt przy zdjęciach architektury (btw nie ma to jak zdjęcia z ciepłych krajów gdy u nas taka pogoda ;-) ). Nie ma problemów z winietowaniem?

muciaq  Dołączył: 01 Wrz 2007
juz na pierwszym zdjeciu widac, ze winetowanie spore jest :P ale jakby nie patrzec, przy jasnych sceneriach moze to bardzo dobrze zastapic filtry ^^ (rowniez pierwsze zdjecie ;p)
na 5 zdjeciu fajnie koles wyszedl :mrgreen:

corn  Dołączył: 02 Wrz 2007
MKw, Obejrzałem z zainteresowaniem, bo mój Zenitar z Moskwy idzie i idzie, a dobrze jest się czegoś nauczyć przed robieniem zdjęć. Muszę powiedzieć, że dotychczasowe, teoretyczne, rozważania potwierdzają twoje spostrzeżenia, że z każdym obiektywem trzeba się, "naprawde trzeba sie z nim poznac", i to nie tylko z "krótkim". Dziękuję za już, proszę o jeszcze, zwłaszcza wiedzę jak zlikwidować wady takiego "krótkiego" w softwarze. Najbardziej mi sie podobały 2,3,5 i 6. Zaraz mi cieplej się zrobiło ale może dlatego, że też jestem miłośnikiem śródziemnomorskiego jedzenia i nietylko.
Liczę na obfitość fotek po powrocie.

dzerry  Dołączył: 01 Maj 2006
corn napisał/a:
Obejrzałem z zainteresowaniem, bo mój Zenitar z Moskwy idzie i idzie, a dobrze jest się czegoś nauczyć przed robieniem zdjęć.
Niestety bedzie troche inaczej, bo Sigma jest skorygowana na dystorsje beczkowa, a Zenitar niestety nie. Zenitar to jest ten z tych obiektywow, ktorego nie zdejmujesz przez miesiac po zakupie, a potem przez rok zakladasz go raz.

dz.

cypis  Dołączył: 18 Gru 2006
muciaq napisał/a:
juz na pierwszym zdjeciu widac, ze winetowanie spore jest

e no bez przesady - przy winecie kita (na 18mm) pod słońce to z 10mm sigmy to pryszcz

zy  Dołączył: 29 Lis 2006
http://picasaweb.google.c...603675266801762

ale pana splaszczylo ;-)

a ja i tak mam dylemat (narazie teoretyczny) czy sigma czy jednak fiszaj pentaxowy, jak widac sigma tez bardzo znieksztalca, wiec jak szeroko to moze juz isc na calosc...

hamster  Dołączył: 11 Paź 2006
też mam taki dylemat, zastanawiam się też nad DA 12-24. I mam taką prośbę w związku z tym...

MKw, albo inny właściciel sigmy 10-20, moglibyście zrobić 2 zdjęcia stojąc w jednym miejscu i celując w tym samym kierunku przy ogniskowych 10mm oraz 12mm.

Mi by to bardzo pomogło w kwestii bezsenności.

hamster, bylo o tym jakos z rok temu, ktos pokazywal wlasnie takie foty

poszukaj w jednym z pierwszych watkow o tej sigmie

[ Dodano: 2007-11-23, 19:15 ]
http://manufactura.home.p...68832d039db12bf

o tutaj

PilowBox  Dołączył: 09 Lut 2007
Jurek napisał/a:
Szukam obiektywu do fotografowania wnętrz, ciasnych wnętrz i zdecydowałem się na tę Sigmę. Potrzebuję sampli z tego obiektywu, które pokazywałyby takie fotki, gdzie takie znaleźć ?

Tutaj znajdziesz sample z tego obiektywu i nie tylko tego....
Polecam

http://www.pbase.com/came..._4-56_ex_dc_hsm

Pozdrawiam
:-B :-B :-B :-B

zy, ja tam takich zdjęć nie widzę

http://manufactura.home.p...63f1dda3310c03a

druga strona, post Marka Wyszomirskiego, zdjecia dla 10, 11, 12, 13

czyzbym widzial juz rzeczy ktorych nie ma ? ;-)

Może niejasno się wyraziłem, chcę zorientować się jak zniekształcona jest perspektywa przy 10 i przy 12 mm. Potrzebuję zdjęć jakiegoś budynku z bliska / skrzyżowania / czy pokoju (tak jak to pierwsze zdjęcie Marka Wyszomirskiego). Taka płaska plansza testowa tego nie odda.

dan  Dołączył: 11 Sie 2006

Gwiazdor  Dołączył: 05 Mar 2007
Takie coś cie zadowala? Nie jest to całkiem to co chciałeś, ale...
10mm

I tutaj jeszcze coś:
11mm

10mm

Skocz do: