guerilla  Dołączył: 23 Kwi 2006
dzerry napisał/a:
screwdriver napisał/a:
dzerry, a może chcesz coś takiego:
a mowisz, ze taki zestaw bedzie dawal rade?

dz

ja mam coś takiego, ale na ten nowszy socket i mega smiga wszystko, 2gb ramu i obrabianie 85megowych skanów jest szybciutkie!
a jakieś malutkie rawy z k10d to już w ogóle formalność:)
i o dziwo CS3 ps działa 2razy szybciej ..

marucha  Dołączył: 22 Kwi 2006
Dzerry, zadam standardowe poniekąd pytanie - ile kasy chcesz na to przeznaczyć? Dodatkowo zapytam, jakie pamięci obsługuje płyta, którą dostałeś. A tak w ogóle co to za płyta jest?

Pozdrawiam
Marucha

dzerry  Dołączył: 01 Maj 2006
marucha napisał/a:
A tak w ogóle co to za płyta jest?
Juz po ptakach. Kupuje AMD 64 z plyta i jestem happy ;-)

dz.

Grendel  Dołączył: 31 Gru 2006
Mam w robocie taki serwerek gdzie mam Athlona64 x2 4200+ i 2GB ramu... generalnie pracuje bez grafiki, bo to serwer, ale dzisiaj dla jaj sobie odpaliłem żeby w końcu sprawdzić co to cudo może... Odpaliłem GIMPa pod gnomem i doznałem szoku jeśli chodzi o wydajność większości pluginów - skok kolosalny... Tylko jeden plugin był jakoś tak bez sensu napisany że procek nie potrafił za bardzo rozdysponować sobie zadań między dwa rdzenie... Ale ogólnie wydajność wymiata... Postanowiłem więc że jednym z kolejnych zakupów do domu będzie Athlon x2, płyta asusa i 2GB ramu...

Gringo  Dołączył: 05 Lip 2006
screwdriver napisał/a:
dzerry, za Grendelem, lepiej sprawdzi się P4. Athlon mocniej się grzeje, brak zabezpieczenia termicznego, łatwo uszkodzić rdzeń przy montażu i... zdarza się że przestaje działać. W ostatnim tygodniu dostałem do serwisu dwa padnięte CPU Athlona (2500+), CPU P4 które przestało działać, nie przypominam sobie. Generalnie jeśli jeszcze P4 będzie miała HT - będziesz, przy zastosowaniach które opisałeś, bardziej zadowolony.

A to dziwne. Mam athlona XP 2000 z 2002 roku (sierpien)z bardzo słabej serii Palomino i komputer stojac koło grzejnika (tak bo tam jest akurat miejsce) na procku osiaga 28-34 celcjusze w zależności odtego jak ciepły grzejnik. To wszystko przy 1500 obr/minna wentylu. Wniosek z tego taki, że komp mi juz dawno nie powinien działać :P

Pietras  Dołączył: 30 Kwi 2007
AMD mają bardzo niski pobór prądu przez to mało się grzeją... Ale nowe Intele Core2Duo muszę przyznać że są naprawdę dobre tzn dużo mniej prądu pobierają od AMD i są troszke wydajniejsze. Dotyczy to również nowych AMD Phenom... No ale jak podliczyć cene Intela do wydajności to już nie jest tak kolorowo :)

Grendel  Dołączył: 31 Gru 2006
Pietras napisał/a:
AMD mają bardzo niski pobór prądu przez to mało się grzeją... Ale nowe Intele Core2Duo muszę przyznać że są naprawdę dobre tzn dużo mniej prądu pobierają od AMD i są troszke wydajniejsze. Dotyczy to również nowych AMD Phenom... No ale jak podliczyć cene Intela do wydajności to już nie jest tak kolorowo :)

Jak ktoś chce niższego poboru mocy, to jest ostatnio kilka wydań z serii ADO, które charakteryzują się mniejszą podatnością na podkręcanie ale za to oferują oszczędność energii ;) była wersja z poborem rzędu 35W, w najnowszych edycjach jest wersja ADO 65W...

Dla tych którzy nie chcą wskakiwać do pociągu zwanego 'szaleństwo MHz' a potrzebują nowych technologii żeby programy się odpalały, polecam nową serię Sempron LE - pobory mocy rzędu 45W, śmiesznie niska cena, rzędu 115zł za proca z fizycznym taktowaniem 1,9GHz.

Generalnie mimo całego szacunku dla Intela i jego osiągnięć, nie polecam zakupu Intelowskich procków do domu - za drogo i niekoniecznie wydajnie. AMD przy zachowaniu podstawowych zasad bezpieczeństwa (czytaj: nie ściągamy radiatora przy włączonym komputerze :) , ostrożnie zakładamy radiator żeby nie ukruszyć jądra itd.) to technologia bezpieczna, wydajna i tania.

screwdriver  Dołączył: 22 Mar 2007
Gringo napisał/a:
Wniosek z tego taki, że komp mi juz dawno nie powinien działać :P
dlatego że jest chłodny, czy dlatego że wentylator ma niskie obroty? :lol:
:-B
To co napisałem, o awaryjności, to moja własna uzupełniona informacjami od kolegów po fachu statystyka. Mój znajomy ma ten sam procek co Ty, dziesiątki razy przekładany do innych płyt (służy do testowania), cooler nie jest nawet na nim zapinany, tylko kładziony i działa od kilku lat :-) Ale generalnie (być może jakieś promieniowanie z Łysej Góry i dzieje się to tylko w naszych okolicach ;-) ) starszym Athlonom jednak paść się zdarza. Z nowszych modeli, od 64 wzwyż miałem tylko jeden egzemplarz który padł, a w hurtowni mieli 3szt. To naprawdę mało. Intel trafił tam tylko jeden - klient uszkodził przy montażu.
Zaznaczam że nie jestem fanem Intela, a w moim kompie siedzi tylko dlatego, że gdy montowałem swój sprzęt, sprawował się lepiej niż Athlon XP w obróbce grafiki i video.

screwdriver, a nie wiesz moze jak to sie ma do stosunku sprzedaży. Bo wydaje mi się, że AMD jako "tańsze, a wcale nie gorsze" w kraju takim jak Polska przyciagaja jednak wielu użytkowników i podejrzewam, ze jednak athlonow bedzie na rynku znacznie wiecej niz pentiumow.

Gringo napisał/a:
jak to sie ma do stosunku sprzedaży
jak ma się ogólnie - nie mam pojęcia. Ja sprzedałem 80% zestawów na AMD. Powód? Świetna wydajność za rozsądne pieniądze. Choć przez ostatnie dwa, trzy miesiące proporcje się odwróciły i więcej sprzedaje się Intela.
AMD vs Intel - wojna systemów ;) Odpowiednikiem D40 zostanie chyba Celeron :-)

:-B

Gwiazdor  Dołączył: 05 Mar 2007
dzerry napisał/a:
Kupuje AMD 64 z plyta i jestem happy
To dlaczego na giełdzie jest twoje ogłoszenie, że kupujesz A-XP? :-P
Gringo napisał/a:
serii Palomino i komputer stojac koło grzejnika (tak bo tam jest akurat miejsce) na procku osiaga 28-34 celcjusze w zależności odtego jak ciepły grzejnik
Śmiem twierdzić, że to nie jest temperatura procka. Masz w złym miejscu czujnik i tyle. Normalny procesor podczas pracy ma około 60 stopni, zwłaszcza z regulowanym wentylatorem. Mi płyta pokazuje (czujnikiem jest dioda wbudowana w procka - nie wszystkie płyty to obsługują) 70-75 stopni w zależności od obciążenia. Temperatura w środku obudowy to 24 stopnie. :-)
Gdyby to u ciebie było prawdą, to procesor musiał by zużywać max 10W, a Athlony tyle to w spoczynku nawet nie biorą, co dopiero przy obciążeniu.

Gringo napisał/a:
serii Palomino i komputer stojac koło grzejnika (tak bo tam jest akurat miejsce) na procku osiaga 28-34 celcjusze w zależności odtego jak ciepły grzejnik
Śmiem twierdzić, że to nie jest temperatura procka. Masz w złym miejscu czujnik i tyle. Normalny procesor podczas pracy ma około 60 stopni, zwłaszcza z regulowanym wentylatorem. Mi płyta pokazuje (czujnikiem jest dioda wbudowana w procka - nie wszystkie płyty to obsługują) 70-75 stopni w zależności od obciążenia. Temperatura w środku obudowy to 24 stopnie. :-)
Gdyby to u ciebie było prawdą, to procesor musiał by zużywać max 10W, a Athlony tyle to w spoczynku nawet nie biorą, co dopiero przy obciążeniu.[/quote]

a kwetia radiatora i wentylatora to do rzeczy nic juz nie ma? Tym bardziej, ze po wyłaczeniu wentylatora zaczyna mu sie robić ciepło (nawet 65 celcjuszy). Zważ na to, że aluminiaczek ważacy 100gram z wentylatorem o średnicy 4 cm może "troche" mniej niż miedziana 700 gramowa firmowka z duzym wentylatorem

Gringo, nie do końca rozumiem do czego pijesz ;-) ale mój Athlonik ma "wachlarzyk" Zalmana i wentylator 10cm wyciągający znad niego powietrze od razu na zewnątrz obudowy.
Gdyby to co piszesz było prawdą, to twój radiator miałby rezystancję termiczną na poziomie 0,1 K/W, co jest wartością znakomitą dla samego radiatora, a gdzie jeszcze pasta przewodząca itp? Najlepsze radiatory dają temperaturę procesora o kilkanaście stopni wyższą, niż temperatura otoczenia (w środku komputera).

Tak czekałem, aż mi się oberwie, i sporo czasu nic się nie działo. :-P

Jest gdzieś to napisane, że nie można? Bo nie znalazłem. :roll:

alkos  Dołączył: 18 Kwi 2006
Gwiazdor napisał/a:
Jest gdzieś to napisane, że nie można?

Post wyżej :-P

Taki mały teścik chłodzenia. 8-)
http://www.digit-life.com...t2k7-part2.html
A tutaj coś z wyższej półki - jak widać temperatura procesora poniżej 40 stopni to fikcja. ;-)
http://www.digit-life.com...y2k7-page2.html

zorzyk  Dołączył: 21 Kwi 2006
W temperaturze otoczenia 33 (w perwszym przypadku) nic dziwnego....
Zresztą P4 to znany grilownik....

W zestawieniach nie ma najbardziej wydajnych układów chłodzenia CPU - np. OCZ Vendetta, Enzotech Ultra, Thermallright Ultima 90, Scythe Infinity (Mugen) itd....

Moim chłodziwem jest Thermalright SI-128 SE z wentylatorem 12 cm. Przy obciązeniu 100% (folding at home, klient SMP, uważany za mordercę CPU) mam temperaturę na rdzeniach 52/50/52/49 (temperatura otoczenia 17,5 , Q6600/B3 @3GHz). W idle temp. CPU ok. 30-31 C.

Bardzo rozbudowane testy układów chłodzacych są na www.anandtech.com oraz www.xbitlabs.com.

Gwiazdor, eeeee tam ;) ja mam około 33*C (spczynek) do 43*C (praca) przy 24*C w paczce (PIII 700MHz) :-)
Tutaj coś dla ludzi o mocnych nerwach: http://youtube.com/watch?v=yRn8ri9tKf8 Z nowym Athlonem to już nie przejdzie.

screwdriver napisał/a:
Tutaj coś dla ludzi o mocnych nerwach
Takie rzeczy były popularne swego czasu. A ile nocy nieprzespanych, że mój też może się sfajczyć. ;-)
zorzyk napisał/a:
W temperaturze otoczenia 33
Popatrzcie sobie na różnicę, a nie na same temperatury... Jak screwdriver-owi wychodzą te 43 stopnie to nie wiem, chyba że "praca" nie oznacza obciążenia 100%.

zorzyk napisał/a:
temperatura otoczenia 17,5
Hmmm.... ogrzewanie słabe w domu? :mrgreen: :-P

[ Dodano: 2007-12-02, 00:16 ]
zorzyk, u ciebie jest 52-17=35 stopni, a najlepszy w teście ma 63-25=38. Czyli wszystko się zgadza. :-B

Gwiazdor napisał/a:
"praca" nie oznacza obciążenia 100%.
oznacza :) Mierzone przy "kręceniu jajka" jak nazywam kompilację kernela Linuxa. Jeśli "top" się nie myli, to obciążenie było 100% ;-) Jest to akurat komputer który działa non stop, na CPU "kilo miedzi bez wiatraka siedzi" (była 12tka, ale przestała działać, po sprawdzeniu temperatury stwierdziłem że raczej nie będę zakładał nowej :-) ), 12tka wydm.uch.uje (ech, ta cenzura) z paczki, wiatrak w zasilaczu rzadko pracuje, obudowa pozwala na bardzo swobodny przepływ powietrza z przedniej części dolnej w kierunku tylnej górnej. Pieczę sprawuje nieśmiertelny i440BX :mrgreen:

Skocz do: