Fafniak  Dołączył: 19 Kwi 2006
kondrath napisał/a:
Ale czy jest większe prawdopodobieństwo , że będę miał BF\FF z tym właśnie (konkretnym) obiektywem? Czy nie?
- mysle ze nie jest to do okreslenia....
generalnie wieksze prawdopodobienstwo wystapienia FF/BF jets z obiektywami sigmy ktore pomimo swojej calkiem niezlej jakosci optycznej maja prozblemy z powtarzalnoscia i AF-em

kondrath  Dołączył: 31 Lip 2007
Dzięki:)

CLE  Dołączył: 24 Paź 2007
Czy istnieje skuteczne remedium na FF/BF?

Tak! jest nim ciemniejsze szkło.

a przy okazji kieszeń nie cierpi :-P

Fafniak  Dołączył: 19 Kwi 2006
CLE napisał/a:
Czy istnieje skuteczne remedium na FF/BF?

Tak! jest nim ciemniejsze szkło.
- dosc kontrowersyjna teoria... :evil:

Eldred  Dołączył: 16 Paź 2007
No to i ja mam teraz kłopot, czy pojawił się wreszcie jakiś sposób na wejście do menu serwisowego w k100d super? mam FF w kicie!!!

Na 50mm mam wyraźnie ostrość potwierdzaną jakieś 3mm dalej niż jest widoczna gołym okiem, użyłem kartki testowej...

Ja wiem, że takie wartości może nie przeszkadzają w kicie, ale na dniach przychodzi do mnie pięćdziesiątka 1.7 z 2x mniejszym GO, już się boje co będzie...

StarskiPL  Dołączył: 23 Wrz 2007
Poczekaj na 50tkę. Testuj przy świetle dziennym.

adeer  Dołączył: 01 Wrz 2011
A dotarł ktoś z was do menu serwisowego K-R ? Mam j** FF z Tamronem 17-50 co dziwne z kitem mam idealną ostrość :)

plis  Dołączył: 12 Paź 2011
W K-r nie potrzeba wchodzić do menu serwisowego żeby skorygować AF.

trzeba trzeba, udało mi się tam wleźć i po ustawieniu -340 um dopiero Tamron pięknie śmiga :)

Acer  Dołączył: 08 Maj 2008
adeer, te -340 masz przy zwykłym świetle? bo ja w takim samym zestawie miałem -280 ale przy żarowym. No i druga kwestia czy na obu końcach masz tak samo, u mnie jest tylko lekka różnica.

plis  Dołączył: 12 Paź 2011
adeer napisał/a:
trzeba trzeba, udało mi się tam wleźć i po ustawieniu -340 um dopiero Tamron pięknie śmiga :)
No, przy takiej odchyłce...

@Acer, kalibrowałem wczoraj przy żarowym i było ok, dzisiaj w dziennym potężny BF, tylko nie wiem, które ustawienie zostawić, skoro częściej focę w studiu...

verc  Dołączył: 06 Sie 2012
Czyli kalibrowanie AF szkła z puszką to oczywistość (jeśli zachodzi taka potrzeba ofkors:)).
Ale do rzeczy. Mam K-r i pare manualnych stałek. Przymierzam sie do zakupu zachwalanego 35/2,4. Jeśli bedę musiał dokonac korekty AF w menu to po podpięciu manuala jak bedzie zachowywało się potwierdzenie ostrości. Znaczy się podświetlenie i sześciokąt będą dalej działały prawidłowo czy bedzie przesunięcie i będzie potwierdzenie pomimo braku ostrości. Zwykle ostrze na oko ale gdy jest ciemniej przydaje sie potwierdzenie.

BAN paradziqs  Dołączył: 05 Sie 2009
verc, niezauwazysz zadnej roznicy..

verc  Dołączył: 06 Sie 2012
paradziqs, dzięki.
Czyli czas się sprężyć, przestać czytać forum i zamówić 35mm, dołożyc manualne szkiełko i porobić parę zdjęć na zbliżającym sie weselu (nie moim :-P )

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
Wydzieliłem dywagacje na temat bezlusterkowców. Proszę tu nie śmiecić.

Skocz do: