tadeo1  Dołączył: 11 Wrz 2007
pytanie o popychacz
Witam.
Zamówiłem przejściówkę z bagnetu Pentaxa na gwint M42 taką bez kołnierza i chciałbym używać ją z obiektywami jak Pancolar, czy Pentacon electric. Czy muszę coś zrobić z wystającym popychaczem przysłony. Jeśli go pozostawię, czy grozi to awarią korpusu? Czy myszę zakryć styki obiektywu electric (3).Jeśli je muszę zakryć, to materiałem przewodzącym, czy izolacyjnym?
Z poważaniem

lipalipski  Dołączył: 28 Mar 2007
Jeśli do przejściówki wejdzie popychacz, to o nim zapomnij. A izolować nic nie musisz.

djack  Dołączył: 22 Kwi 2006
lipalipski napisał/a:
Jeśli do przejściówki wejdzie popychacz
Ale popychacz wystaje sobie z tyłu. Przejściówka nic do niego nie ma.
tadeo1 napisał/a:
Czy muszę coś zrobić z wystającym popychaczem przysłony. Jeśli go pozostawię, czy grozi to awarią korpusu?
Jeszcze mi się nie zdarzyło, żeby popychacz o coś zahaczył. A obydwa obiektywy, które wymieniłeś mają przełącznik przysłony, więc nic nie trzeba kombinować z popychaczem.

szczypiorrr  Dołączył: 10 Sie 2007
No chyba, że nabędziesz jakiś M42 bez przełącznika, to wtedy pozostaje metoda na wkład od długopisu. Inna sprawa, że niezabezpieczony drut skierowany w kierunku lusta i matrycy wywołuje we mnie jakiś irracjonalny lęk.

a_czacha  Dołączył: 04 Wrz 2007
Jesto rzeczywiście irracjonalny lęk...

alkos  Dołączył: 18 Kwi 2006
szczypiorrr napisał/a:
Inna sprawa, że niezabezpieczony drut skierowany w kierunku lusta i matrycy wywołuje we mnie jakiś irracjonalny lęk.

a_czacha napisał/a:
Jesto rzeczywiście irracjonalny lęk...

A jak sie ladunki powstale przy ocieraniu palców o tubus przy ostrzeniu zgromadza i strzela po pikselach? Paaanie, tozto koszmar... :-P

Wiktor  Dołączył: 25 Maj 2006
W pentaksie może nic sie nie wydarzyć ale w Ricihu XR-X uszkodziłem sobie tym popychaczem blaszki ktore znajdują się przy matówce.

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
Z popychaczem przesłony jest różnie. Wczoraj doznałem lekkiego wstrząsu psychicznego :mrgreen: gdy okazało się, że nie mogę wkręcić Heliosa 58/2 do Spotmatica. Winowajcą okazał się zbyt długi popychacz przesłony. Porównywałem go z obiektywem Tokiny (który się wkręcał) i w Tokinie wystawał o 1mm mniej od powierzchni bagnetu.

szczypiorrr  Dołączył: 10 Sie 2007
Czyli jednak mój lęk nie był taki irracjonalny. Z Heliosem jest jeszcze ten problem, że śrubki dupki obiektywu, a tym samym dziury, są na tym samym obwodzie co blokada bagnetu wystająca z korpusu więc trzeba go wkręcać przy wciśniętym przycisku blokady obiektywu.

MarWoj  Dołączył: 15 Mar 2007
tadeo1, nie wiem,jak sprawa styków elektric wygląda w cyfrankach.U mnie Z1p+pentacon electric 4/200 łaczone rosyjskim adapterem dawały....pomiar matrycowy.Może to przypadkowa zbieżnośc,związana z przesunieciem poczatku gwintu w adapterze.ale w takim układzie miałem matrixa(działalo chyba tak,jak z pentaxami serii A).Nie miałem innych obiektywów tego typu,więc należałoby zjawisko "wybadać" z innymi obiektywami tego typu.Pozdrawiam-W

djack  Dołączył: 22 Kwi 2006
MarWoj napisał/a:
U mnie Z1p+pentacon electric 4/200 łaczone rosyjskim adapterem dawały....pomiar matrycowy
A czy przypadkiem nie jest tak, że w Z-1p pomiar matrycowy działa tak czy inaczej? Albo może obiektyw zwierał styki.

MarWoj  Dołączył: 15 Mar 2007
djack napisał/a:
[ A czy przypadkiem nie jest tak, że w Z-1p pomiar matrycowy działa tak czy inaczej? Albo może obiektyw zwierał styki.

djack nie jest tak.Z obiektywami serii M nie uświadczysz matrixa.Podobnie z innymi obiektywami bez styków(np. rosyjskie).Obiektywy Pentakona typu electric miały styki,bo niektóre praktiki mierzyły swiatło przy pełnej dziurze za sprawą elektrycznego symulatora przysłony(np. PLC i VLC)

Skocz do: