slavo222  Dołączył: 29 Lip 2007
zamiana mocowania canon fd -> PK
witaj moja poradni zdrowia optycznego! ja znowu po poradę! jest tak: sigma 400/5.6 APO. cena - atrakcja. mocowanie - niestety - nikon fd. pytanie: jeśli mam dupkę bagnet K, czy da się ją zainstalować do obiektywu w/w? jest oczywiście opcja kupna tejże sigmy z mocowaniem MD, tu wymienie dupkę bez problemu, ale stan gorszy(duzo...), a cena x2, a to zniechęca :-? . to jak Bracia - da się?
z pozdrowieniami - Ja

[ Dodano: 2007-11-25, 18:58 ]
sorki, mocowanie to oczywiście Canon fd, nie nikon fd(bo takie go ni ma... ;-) )

[ Dodano: 2007-11-25, 22:30 ]
no jaka tu cisza...nie wierzę Panowie, że żaden z was nie ma pojęcia na temat takich kombinacji :-/ coś powiedzcie, bo mi przykro i smutno :cry: :cry: a szkoda by mi było przepuścić takiej okazji - ok.350 zeta za apochromatyczne 400mm to chyba jest jednak okazja, co?
pozdrowienia

Fafniak  Dołączył: 19 Kwi 2006
slavo222, - a moze faktycznie nikt takiej operacji nie wykonywal ? (tak poprostu)

alkos  Dołączył: 18 Kwi 2006
slavo222 napisał/a:
jeśli mam dupkę bagnet K, czy da się ją zainstalować do obiektywu w/w?

Wszystko sie da. Zalezy to tylko od czasu i umiejetnosci, mysle nawet ze sterowanie przeslona daloby sie zrobic przy dostepie do dobrego warsztatu precyzyjnego i byc moze jakiejs obrabiarki polaczonej z CAD...

Ale jesli myslisz o wymianie "dupki" przez przekrecenie 4ech srubek, to zapomnij.

Wiktor  Dołączył: 25 Maj 2006
Przerabiałem w specjalistycznym warsztacie mocowanie Arsata shifta z nikona na pentaksa .Problemem było ustawienie szkła w stosunku do filmu ale wszystko wyszło OK. Ostatnio kupiłem na giełdzie przejściówkę do sonnara 180/2.8 MC z Kijewa 60 na Nikona i będę probował załatwić sobie przeróbkę na pentaksa .Nie wiem jak by to wyglądało ze szkłami do Canona. Oczywiście przysłona tylko w manualu.

Maciej  Dołączył: 18 Cze 2007
http://www.foto-akcesoria...?i=produkt&nr=1 tu mają różne przejściówki. Jak się do nich ładnie "uśmiechniesz", to spróbują Ci zrobić jaką tylko chcesz przejściówkę.

zrobia, ale na nieskonczonosc ostrzyc nie bedzie.

Maciej  Dołączył: 18 Cze 2007
No tak. Coś za coś. Niektórym potrzebny jest obiektyw, który nie musi ostrzyć na nieskończoność.

Tia, szczegolnie 400/5.6 :-P

Skocz do: