Robert Solga  Dołączył: 25 Lis 2007
Cześć.
to mój pierwszy post, ale podglądam forum od dłuższego czasu :-) Mam pytanie. Przesiadłem się niedawno z Canona A-1 na MZ-6, gdyż chciałem mieć aparat z AF. Przyznam, że jestem bardzo, na prawdę BARDZO, rozczarowany obiektywem - w pomieszczeniach praktycznie nie da się robić zdjęć bez lampy błyskowej. MZ-6 ma być etapem przejściowym, za jakiś czas planuję kupić cyfrówkę. Niemniej do tego czasu nie chcę stacić nerwów do Pentaxa, dam mu szansę :) i zamierzam kupić jakiś obiektyw, właśnie jeden z omawianych w tym temacie. I tu moje pytanie. Czy będą one działały z MZ-6, a później cyfrówką. Jeżeli tak, to czy ogniskowa będzie taka jak podano w temacie, czy też np. w cyfrówce będzie x 1,5 - o ile dobrze zrozumiałem ten cały krop, czy jak mu tam ...

Pozdrawiam
Kronk

dan  Dołączył: 11 Sie 2006
Witaj Robert Solga,

Sigma 17-70 to obiektyw przeznaczony tylko do aparatow cyfrowych i z MZ-6 nie bedzie wspolpracowal. Natomiast Tamron jak najbardziej.

Ogniskowa obiektywow jest stala. Mnozac przez crop matrycy dostajesz ekwiwalent ogniskowych obiektywu podbietego do lustrzanki cyfrowej.

Dziękuję. To rozwiązuje mój problem, kupię Tamrona.
Pozdrawiam

Robert Solga, napisz jeszcze, jaki obiektyw masz podpiety do MZ-6 i dlaczego tak bardzo Cie rozczarowal, ze chcesz kupic Tamrona.

To jest obiektyw kitowy, 28-90, f/3,5 Dotychczas używałem stałogniskowych obiektywów canona albo vivitara 1, które były jaśniejsze. Dużo zdjęć robię w pomieszczeniach, a błysk lampy psuje mi nastrój. Dlatego właśnie mnie rozczarował ten obiektyw. Być może oczekiwałem zbyt wiele, bo to mój pierwszy aparat z AF i miał być lepszy :)
Pozdrawiam

Robert Solga napisał/a:
Dotychczas używałem stałogniskowych obiektywów canona albo vivitara 1, które były jaśniejsze.

No to moze zamiast zooma kup jasna stalke z AF? 50/1.4 albo 35/2 :-)

guerilla  Dołączył: 23 Kwi 2006
gator napisał/a:

pomiedzy 1.8 a 4 roznica dosc spora. A jezeli sie postarasz to 31 znajdziesz za 2100zl (mniej wiecej tyle co 16-45 i Tamron).

A

16-45 chodzi teraz po 1100-1200 używane a nowe po 1500 . do 2100 jeszcze *trochę* brakuje, tak w sam raz na fajną lampe :)

poza tym 1.8 to i tak za mało, to bez różnicy czy 1.8 czy 4 czy 8 czy 1.0 bo w klubach jest po prostu ciemno.nawet bardzo ciemno. bez lampy nie da rady, chyba że jakaś zabawa w trixy na 12800 (ja tak robiłem i było śmiesznie:)) ale nie wiem czy to spełnia pewne kryteria..)

dan, Spodobał mi się zoom. To dosyć praktyczny wynalazek :) Tak poważnie to myślę o stałce 50/1.4, bo trochę się obawiam, że ten Tamron też będzie za ciemny, zwłaszcza że trzeba go domknąć żeby był ostry. Ze stałką mam taki sam problem, nie wiem czy będzie pasowała w obie strony, cyfra-analog. Nie chcę zrezygnować z analoga, po prostu go lubię :)

gator  Dołączył: 24 Kwi 2007
guerilla napisał/a:
16-45 chodzi teraz po 1100-1200 używane a nowe po 1500 . do 2100 jeszcze *trochę* brakuje, tak w sam raz na fajną lampe :)

wcale nie brakuje, gdyz dan kupuje tamrona 90 - i na lampe dale ni ma :cry:

guerilla napisał/a:

poza tym 1.8 to i tak za mało, to bez różnicy czy 1.8 czy 4 czy 8 czy 1.0 bo w klubach jest po prostu ciemno.nawet bardzo ciemno. bez lampy nie da rady, chyba że jakaś zabawa w trixy na 12800 (ja tak robiłem i było śmiesznie:)) ale nie wiem czy to spełnia pewne kryteria..)

to fakt, ale zawsze lepiej miec F1.8 i 31 niz 16-45/4. Pozatym bedziecie ludzi fleszem odstraszac, chyba ze bedą razem z dan-em przy barze kolejną kolejkę :-B jechać

Skocz do: