tref  Dołączył: 05 Wrz 2006
sliwkaziom napisał/a:
znalazlem na pixmanii
Zapomnij o tym sklepie. Lepszą inwestycją jest kupno 100 kuponów lotka, bo może coś wygrasz.

sliwkaziom napisał/a:
chcialym oprocz kita kupic jakies pewnie z 2 obiektywy
Jakie? Pamiętaj, że nie wszystko u Pentaksa jest od ręki. Miej tego świadomość, żebyś się nie zraził.

Dobrze, że nie mam takich dylematów jak Ty. Co wybrać - DS/K100D? Oba dadzą Ci wiele radości, to fajne korpusy. Kwestia ceny, gwarancji, przechodzenia aparatu, stabilizacji kontra pryzmatu... myśl, nikt za Ciebie decyzji nie podejmie. Ale żeby podjąć świadomie to czytaj, tak jak radzili koledzy.

Powodzenia.

sliwkaziom  Dołączył: 27 Lis 2007
na tym forum jestem nowy i szczerze to nie mam czasu na szukanie odpowiedniego postu..
ale juz sie naprawde troche oczytalem.
wiem ze nikt decyzji za mnie nie podejmie, ale jakas rada zawsze sie przyda.

mozna wiecej cos o tej pixmanii, bo nie znam tego sklepu, wiem tylko ze maja magazyny gdzies za granica- ale cena kuszaca prawda?:)

[ Dodano: 2007-11-27, 23:58 ]
a co do obiektywow to nie wiem pewnie jakas stalke i tele ale jakie to nie wiem, poki co nie mam hajsu na to, wiec nawet nie mysle o tym....

Zdano  Dołączył: 23 Paź 2006
sliwkaziom napisał/a:
cos o tej pixmanii

Sklep francuski, wszelkie reklamacje i pretensje trzeba składać we Francji i pokrywać koszty przesyłki. Gwarancja chyba 12 miesięcy.
Jeżeli dobrze poszukasz to w Polsce znajdziesz za nie wiele wyższą cenę z 24 miesięczną gwarancją i możliwością wymiany w ciągu 10 dni w przypadku jakiejś wady.

dżejpi  Dołączył: 04 Paź 2007
sliwkaziom, skoro z kasą nie teges..., jesteś świeży w temacie..., nie masz czasu na czytanie porad...
To jeden duzy klops - koledzy radzą sklepy zagraniczne, miejscowe, ale, niestety wszystkie b.drogie.
Do nauki już od prawie stu lat (jeżeli chodzi o Pentaxa) tylko K1000 ze standartową 50-ką, przy dobrych układach wydasz dwie setki.
Radochy wiele i sprzęt wartościowy. Po paru latach powinieneś już wiedzieć co w temacie.
I radę najlepszą z możliwych Ci dam (jak znam życie, mało kto daje taką: zrób jak uważasz!!!)

swiezy jestem-fakt
czasu nie mam, ale czytam-chodzilo mi raczej ze nie mam czasu na szukanie watkow, ale czytac-czytam duzo o fotografii
jesli chodzi o hajs to hmm jak sie upre to zalatwie i 2 kola wiec nie jest zle

Cytat
zrób jak uważasz!!!

hehe

gator  Dołączył: 24 Kwi 2007
sliwkaziom: na forum jest giełda, napewno znajdziesz tam K100 na gwarancji. Kupisz bynajmniej od pewnej osoby z forum i zawsze bedzie mial do kogo sie zwrocic o pomoc. Pozatym zawsze na forum mozesz zapytac o osobe ktora sprzedaje sprzet.
W kazdym razie kupisz taniej i bezpieczniej niz przez allegro.

BTW: moze na razie nie czytaj watkow o D40x na tym forum (i wszystkiego co zwiazane z D40x)

Pozatym najwazniejsze jest to co napisal tref:
Cytat
Kwestia ceny, gwarancji, przechodzenia aparatu, stabilizacji kontra pryzmatu...

Zwroc na to uwage i wybierz interesujacy Cie model.

ok dobra,
a powiedzcie szczerze..
jesli mielibyscie wybrac k100d, albo e-410?

i czemu Pentax?:)

albo Olek:P

Pentax- Stabilizacja, dobry kit, ergonomia, 6mega ale wieksza matryca..
Olek- 10 mega, podobno szumi, livewiew, nieporeczny..

cos jeszcze?

lipalipski  Dołączył: 28 Mar 2007
sliwkaziom, Do Pentaxa dodaj wizjer i masz odpowiedź na swoje pytanie.

Na marginesie Zuiko to też bardzo dobre szkło.

czyli Pentax???

kur.. juz nie wiem naprawde, przeczytalem fotopolis, dpreview i sie pogubilem.
naprawde mam delematl;/

a cena identyczna prawie wiec chcialbym dobrze wybrac, i wreszcie cos kupic mam nadzieje ze juz w tym tygodniu:)

Cześ  Dołączył: 15 Lut 2007
sliwkaziom napisał/a:
i czemu Pentax?:)

albo Olek:P

Pentax! Bo Olek nie ma tak fajnego forum ;-)

Pentagram  Dołączył: 21 Wrz 2006
Cześ napisał/a:
Pentax! Bo Olek nie tak fajnego forum ;-)

i to jest argument! :->

flying  Dołączył: 13 Sie 2007
sliwkaziom ,
jesli wyszło Ci ,że Olek ma to wszystko czego potrzebujesz -kupuj Olka...piszesz ,że duzo przeczytałeś itp., ale czy miałeś te puszki w reku?macałeś ,pstrykałeś sobie pstrykami ,guzikami ? To ważne ,jesli nie -to koniecznie zrób to i wtedy jeszcze raz przemyśl sobie .
A argument z forum -nie trafiony ,będziesz siedział na PPLu zamiast zdjęcia robić ;-)

fanmario  Dołączył: 22 Paź 2007
I jednak wychodzi na D40x...

Michu  Dołączył: 18 Kwi 2006
Sliwkaziom, nie ma snsu się zastanawiać. Kazdy z tych aparatów jest świetny i zakup któregokolwiek z całą pewnością nie będzie wtopą. Bierz to, co bardziej Ci odpowiada, z czym czujesz się lepiej.

Oba mialem w reku, ale niestety nie robilem nimi fotek..
a jesli chodzi o obiektywy, to do Olka ten mozna zalozyc tanie szkielka z analoga?

Michu  Dołączył: 18 Kwi 2006
Można przez przejściówkę. Ale nie działa Ci wówczas potwierdzenie ostrości. I nie jestem pewien, jak jest z pomiarem ekspozycji.
Jakość zdjęć będzie porównywalna. Z pewnością nie byłbyś w stanie stwierdzić różnicy mając przed sobą pliki z poszczególnych egzemplarzy.

Eldred  Dołączył: 16 Paź 2007
cześć śliwkaziom!

Jakiś tydzień temu kupiłem w media w warszawie k100d super z kitem i lampą af200fg, za 1990zł, am zamiar sprzedać lampę i wyjdzie mnie to taniutko, jestem bardziej niż zadowolony.

Wcześniej miałem hybrydę canona s1is i powiem ci że liveview nie jest niezbędne, byłem przyzwyczajony do tego, że w po jakiejkolwiek zmianie ustawień, przesłony, czasu czy iso, od razu widziałem na ekranie i w wizjerze lcd różnicę, a tutaj tego nie ma ale to nic bo frajda z oglądania świata przez wizjer obiektywu jest taka że i tak bym nie gapił się na lcd.

Stabilizacja mnie zaskakuje, w canonie miałem optyczną, która przydawała się przy zdjęciach z dużym zoomem ale w niskich czasach nie była już taka rewelacyjna, natomiast kasetka radzi sobie świetnie, mam zadowalające efekty czasem nawet przy 1/4s w pomieszczeniu wieczorem, szumy niskie na tyle że spokojnie robie fotki na iso 800 (włączone na stałe)

W k100d super, masz możliwośc podpięcia starych obiektywów pentaksowych i ładną obsługę m42, ale dodano też obsługę obiektywów SDM także możliwości masz olbrzymie.

Dlaczego nie wybrałem e-410:

- Mała matryca i 10 mega, prawdopodobnie nieziemskie szumy, olympus musi się bardzo skupiać na odszumianiu w takich warunkach, żeby uzyskać efekty widoczne w aparacie.

- Malutki aparacik i prawie 2x lżejszy od pentaxa

- Liveview ciągnie więcej prądu

- Zdjęcia z olympusa są w formacie 4/3 czyli standardowego monitora komputerowego a nie w 3/2 czyli w formacie kliszy fotograficznej, odbitki itd. dla mnie lustrzanka z 4/3 to wręcz obciach :-P .

pozdrawiam i polecam k100d super
Eld

Dada  Dołączył: 01 Mar 2007
Michu napisał/a:
I nie jestem pewien, jak jest z pomiarem ekspozycji.
Działa, na Av. przy przysłonie roboczej.

[ Dodano: 2007-12-03, 10:56 ]
Eldred napisał/a:
dla mnie lustrzanka z 4/3 to wręcz obciach .
No a kwadrat w szerokim formacie to cała tragedia pewnie ? :evilsmile:

Eldred  Dołączył: 16 Paź 2007
DADA napisał:
"Eldred napisał/a:
dla mnie lustrzanka z 4/3 to wręcz obciach .
No a kwadrat w szerokim formacie to cała tragedia pewnie ? "

eeee... poprostu 4/3 mi się kojaży z kompaktami, i niedrukowaniem odbitek, tylko oglądaniem zdjęć tylko na kompie albo z foto cd na telewizorze.

Eldred, nie wiesz czy w media jest ta promoca z lampa jeszcze?

Skocz do: