szczypiorrr  Dołączył: 10 Sie 2007
zoom około 28-80
Tak się powoli zastanawiam nad budżetowym zoomem pokrywającym dziurę między kitem Kasetki a Sigmą 70-300 (czyli pewnie jakiś kit od analogów).

Na forum ktoś kiedyś wypowiadał się dobrze o FA 28-80. Z drugiej strony na Pentax Forums są negatywne opinie nt. FA J 28-80... Czy to to samo szkło? Co ewentualnie innego jest godne polowania? Oczywiście wiem, że za tę cenę (w domyśle ok. 200 PLN) nie mam się spodziewać cudów, ale są szkła lepsze i takie, którymi w ogóle nie ma sensu zaprzątać sobie głowy. Chętnie AF, ale jeśli znajdzie się jakiś manual w tym zakresie to też jestem zainteresowany (np. wisi na Alledrogo M-ka 35-70). Będę dźwięczny za opinie.

Pzdr,
Karol

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006

Hmm... Dzięki. Czyli wybór spory. :roll: Widzę jeszcze na eBayu F 35-70...

matb  Dołączył: 02 Lis 2006
szczypiorrr, a ile chcesz wydać / jakiej klasy ma być to szkło? Bo polecić można FA* 28-70/2,8 - super, ale drogie i raczej nie do zdobycia. Dobrą alternatywą, ale z gorszym światłem jest FA 28-70/4. Tanie a dobre. Jeśli ma być jednak jasne, to poszukać można SIgmy 28-70/2,8 (ewentualnie 24-70 macro) tudzież jakiegoś Tamrona 28-75/2,8.

mcgyver  Dołączył: 08 Lis 2006
Ja bym chętnie nabył takowego tamrona, ewentualnie pentaxa 28-105 f3.2-4.5. Jakby kto sprzedawał (w dobrej cenie :mrgreen: ) to dajcie znać. ;-)

matb, jak pisałem, w miarę możliwości budżetowy. Na eBayu wisi FA 28-70/4 na razie tanio, zobaczymy za ile pójdzie. Zależy mi, żeby był w miarę dobry na długim końcu, bo Sigma 70-300 przy 70 jest taka sobie, przynajmniej mój egzemplarz (wydaje mi się, że na krótkim końcu ma BF). Mam wrażenie że w okolicach 100 mm zachowuje się lepiej. Ale testów nie robiłem.

Zdano  Dołączył: 23 Paź 2006
szczypiorrr, jeżeli Ci odpowiada to mam na zbyciu Pentax SMC 28-80mm f/3.5-4.7 Power Zoom.

szczypiorrr, FA28-70/4 AL to po jakieś 300-350zł teraz chodzi. Za to szkło chyba naprawdę warto. Na długim końcu lekko przymknięty jest naprawdę zacny, a i na pełnej dziurze daje radę. W necie jest masa opinii o tym obiektywie.

Zdano, kurde przed świętami chyba nie dam rady. Pewnie dopiero po nowym roku... A czy mi odpowiada? Nie wiem, stąd ten post :-P Jak napiszesz, że to legendarny i kultowy zoom to sie zastanowię :lol:

szczypiorrr napisał/a:
legendarny i kultowy

Oczywiście, że taki jest :mrgreen:
Obiektyw kitowy do korpusów serii Z (PZ), z K10 i K100 Super działa silnik zmiany ogniskowej.

Czyli przy przy KaStoDeBezSuper tylko śrubokręt?

gator  Dołączył: 24 Kwi 2007
Zdano napisał/a:
szczypiorrr napisał/a:
legendarny i kultowy

Oczywiście, że taki jest :mrgreen:
Obiektyw kitowy do korpusów serii Z (PZ), z K10 i K100 Super działa silnik zmiany ogniskowej.

powerzoom chodzi jak rakieta (jak sama nazwa mowi), tylko "troche" obciąży baterie

[ Dodano: 2007-11-28, 16:10 ]
matb napisał/a:
szczypiorrr, a ile chcesz wydać / jakiej klasy ma być to szkło? Bo polecić można FA* 28-70/2,8 - super, ale drogie i raczej nie do zdobycia. Dobrą alternatywą, ale z gorszym światłem jest FA 28-70/4. Tanie a dobre. Jeśli ma być jednak jasne, to poszukać można SIgmy 28-70/2,8 (ewentualnie 24-70 macro) tudzież jakiegoś Tamrona 28-75/2,8.

FA*28-70/2.8 jest do kupienia za 1300$ + okolo 600zl oplat celnych.

Pietras  Dołączył: 30 Kwi 2007
szczypiorrr, Dzisiaj kupiłem Takumar-F 28-80 f3.5~4.5 Macro... Jak tylko doleci to będzie można przetestować :D Fajny bo AF a do tego kosztował z przesyłką 80zł :mrgreen: Znając życie to dokładnie to samo co Pentax, no ale ta cena ;-)

szczypiorrr napisał/a:
tylko śrubokręt

Z K100 zmianę ogniskowej robi się tradycyjnie kręcąc pierścieniem, bez wykorzystania silnika.
AF działa normalnie jak w każdym korpusie, szybkość ostrzenia porównywalna z DA 18-55.

Zdano napisał/a:
Z K100 zmianę ogniskowej robi się tradycyjnie kręcąc pierścieniem, bez wykorzystania silnika.

:oops: Nie doczytałem. Skojarzyłem z AF. A przy okazji, uświadomcie mnie, czym się zmienia ogniskową w PowerZoomie, bo nie mogę sobie tego wyobrazić.

dd  Dołączył: 04 Lut 2007
[/quote] FA*28-70/2.8 jest do kupienia za 1300$ + okolo 600zl oplat celnych.[/quote]

Przełoży się ta cena na jakość fotek?

ClicoFantastico  Dołączył: 14 Paź 2006
Pietras napisał/a:
Dzisiaj kupiłem Takumar-F 28-80 f3.5~4.5 Macro... Jak tylko doleci to będzie można przetestować :D Fajny bo AF a do tego kosztował z przesyłką 80zł :mrgreen: Znając życie to dokładnie to samo co Pentax, no ale ta cena ;-)

Pietras, nie chcę Cię martwić, ale ten Takumar nie ma nic wspólnego z Pentaxem 28-80. Nie ma w ogóle powłok SMC i najprawdopodobniej nie był w ogole produkowany przez Pentaxa tylko jakąś tanią firemkę a'la Cosina, na zlecenie Pentaxa. Dotyczy to wszystkich bagnetowych Takumarów.

Pewno slyszałeś, że Takumary to bardzo dobre obiektywy, więc już wyjaśniam o co chodzi i ktore takumary. Początkowo, w latach 60-tych i początku 70-tych, jeszcze przed erą bagnetu K, Pentax sprzedawał swoje najlepsze obiektywy właśnie pod marką Takumar. Jednak w połowie lat 70-tych, wraz z przejściem z m42 na bagnet K, zaprzestano produkcji Takumarów. W połowie lat 80-tych, jakiś "gieniuś" marketingu wpadł na pomysł żeby wykorzystać dobrze kojarzoną markę i wypuścić pod tą nazwą serię taniutkich amatorskich obiektywów, nie posiadających nawet powłok SMC. To były po prostu takie najtańsze kity, wg. opinii wszystkich ktorzy mieli z nimi kontakt mają słaby kontrast i kiepską rozdzielczość. No może stałki jeszcze ujdą (np. Takumar 135/2.5), ten zoom to żadna okazja.

jolka  Dołączyła: 15 Maj 2007
http://aukcja.onet.pl/show_item.php?item=275424887 a powiedzcie co wart ten obiektyw, bo ja mam kit , i sigmę 70-300 APO do pentaksa k100, ale szeroki kąt nie jest mi potrzebny specjalnie, Cena dośyć atrakcyjna

jolka, trudno zgadnąć, bo strona została przeniesiona do archiwum

Źle wklejony link. Trzeba skasować przecinek po linku.
http://aukcja.onet.pl/show_item.php?item=275424887

Skocz do: