Patryk Blaut  Dołączył: 07 Cze 2007
Pytanie o 16-45/4
Witam. Zakupiłem ostatnio używany DA 16-45/4 i w związku z tym mam pytania do użytkowników w/w obiektywu:
1) czy powinien występować większy opór w kręceniu pierścieniem ogniskowych w zakresach 16-28? W tym egzemplarzu ten opór jest wyczuwalny wyraźnie. Pierścień nie zacina się ale w porównaniu z zakresem 35-45 chodzi wyraźnie ciężej.

2) czy w pierścieniu ustawiania ostrości mogą występować wyczuwalne luzy?

Poza tym wszystko ok. Żadnych FF/BF. Ostrzy w punkt. Wszystko gra.

Pozdrawiam
Patryk

Gwiazdor  Dołączył: 05 Mar 2007
U mnie jest tak samo.

zenza  Dołączył: 22 Kwi 2006
Tak chyba mają te obiektywy.

guerilla  Dołączył: 23 Kwi 2006
każdy zoom pentaxa AF z jakim miałem do czynienia ma ciężej przy dolnych ogniskowych (28mm etc.)

pba1  Dołączył: 10 Gru 2006
a o ile w mm odgina wam się konic obiektywu gdy jest ustawiony na 16mm i ciągniecie go do góry ? ja mam jakieś ze 2-3mm zastanawiam się czy względnie bezinwazyjnie można to skasować....

ojek  Dołączył: 03 Lis 2007
Patryk Blaut, Jeżeli chodzi o opór występujący między 16-28---to ja nie wyczówam.
Luz na pierscieniu ostrości jest wyczówalny u mnie.
W zasadzie to nie zwracałem do tej pory uwagi na tą "przypadłość" ponieważ nie mam problemów z tym szkłem ;-)

MacRayers  Dołączył: 07 Wrz 2008
pba1 napisał/a:
a o ile w mm odgina wam się konic obiektywu gdy jest ustawiony na 16mm i ciągniecie go do góry ? ja mam jakieś ze 2-3mm zastanawiam się czy względnie bezinwazyjnie można to skasować...
:shock: :shock: :shock:

Ja wolę nie sprawdzać i na Twoim miejscu nic bym nie ciągnął bo potem będzie, że w Pentaksie to AF jest be i wszystko do kitu bo nie "ostrzy w punkt"...

dsk  Dołączył: 19 Mar 2008
Przecież on nie chce ciągnąć i nie pyta czy można ciągnąć. Pyta o to, czy można zmniejszyć luz w tubusie obiektywu. A moja odpowiedź: dwoma milimetrami to się w ogóle nie przejmuj. :-)

M.  Dołączył: 12 Sty 2008
u mnie też koniec przy 16mm się "odgina"

pba1  Dołączył: 10 Gru 2006
dzięki - a z ciekawości liczyłem po cichu że może ktoś napisze w stylu- zdejmij przód lub tył - i dokręć 4 śruby - przy mniejszych tolerancjach komfort (szczególnie psychiczny) był by większy...

Skocz do: