matb  Dołączył: 02 Lis 2006
Uchodzi za: badziewnie wykonany, powolny (zoom), słaby pod słońce, jak otwarty to mydlany na obu końcach, a przymknięcie radykalnej poprawy nie powoduje, z zauważalnymi dystorsjami i winetowaniem na szerokim końcu. Oj, dobrze to o tym szkle nie piszą ;-)

jolka  Dołączyła: 15 Maj 2007
Dzięki , nie napaliłam sie na niego specjalnie, ale byłam ciekawa , dlaczego taka cena

gator  Dołączył: 24 Kwi 2007
dd napisał/a:
FA*28-70/2.8 jest do kupienia za 1300$ + okolo 600zl oplat celnych.
Przełoży się ta cena na jakość fotek?

poszukaj szkla na pbase, tam ogladalem troche sampli. Ogolnie najlepszy z zoom-ow w calym systemie. Tylko ta cena.

Pozatym trudno cos powiedziec jezeli czegos samemu sie nie przetestowalo i nie sprawdzilo.

Co jakosci to chyba nie wiele gorsze beda tokiny ATX PRO 28-70, a cenowo to 1/4 tego FA*, podobnine jest z FA* 80-200/2.8 - cena 6000-7000zl a sigma 70-200/2.8 2000-2500zl.

Te dwa FA* to poziom i ceny dla zawodowcow, albo totalnych maniakow systemu.

argawen  Dołączył: 19 Kwi 2006
gator napisał/a:
sigma 70-200/2.8 2000-2500zl.
Gdzie taką cenę widziałeś ? :shock:

[ Dodano: 2007-11-28, 21:32 ]
gator napisał/a:
Te dwa FA* to poziom i ceny dla zawodowcow, albo totalnych maniakow systemu.
Szkło to nie tylko rozdzielczość i szybkość AF.

gator  Dołączył: 24 Kwi 2007
ja za swoją sigme zaplacilem rowne 2000zl w polsce. A w US mozna kupic za 700$

alkos  Dołączył: 18 Kwi 2006
argawen napisał/a:
Szkło to nie tylko rozdzielczość i szybkość AF.

Akurat ta sigma bokeh ma dosc smaczny

Nie zależy mi szybkości, i jakimś super szybki AF, Raczej ostrość , ładny bokeh, Mam w swojej stajni kilka kompaktów , których sie nie pozbyłam po przesiadce na lustro.
Po zakupie lustrzanki i obiektywu kitowego/ przyznam przyzwoitego/szukałam innych obiektywów, Kupiłam tę sigmę 70 -300, lubię ją ale to krowa, i to 70 na początku to troche długo, a kit z kolei jakos mnie nie kręci, To dobry obiektyw do widoczków , dla mnie mało przydatny. Więc szukam alternatywy dla kita, i jakiegoś obiektywu, do fotograafii artystyczne,Ostrego z dobrym bokeh-em. Dodam, ze preferuję AF , i cena też nie za wysoka . Może jakaś stałka, co lepsze 50/1,4 cz 50/17, A moze te tamron 90/2.8, to moje granice cenowe

Pietras  Dołączył: 30 Kwi 2007
ClicoFantastico, czemu go kupiłem... bo ma tyle samo dobrych opinii co złych :P A jak policzyć to tych dobrych jest więcej ^^

Ot tekst : "An nice new SMCP-FA versus a old cheapo Takumar-F?
No contest right? Wrong.
That Takumar is a very nice lens, sharp, contrasty, fast focusing,
solidly built. And just for kicks it's almost a stop faster than the FA... The FA is one of the worst lenses I've ever mounted on a camera.
From 28-50 it's bad, from 50-90 it just gets worse.
Contrast, sharpness, flare, focusing, build quality, all off the
charts.....the bottom that is.
I had to give it two or three chances to focus on the right
thing half the time."

To wystarcza mi do tego żeby kupić i się przekonać samemu zamiast domyślać się jak to szkieło się sprawuje :) Jak mi się nie spodoba to lunę je na alledrogo i obstawiam że bez problemu sprzedam za 150zł ;-P

alkos napisał/a:
Akurat ta sigma bokeh ma dosc smaczny
Nie chodzi mi o bokeh. Porównując Sigmę 100-300/4 z Pentaxem FA* 300/4.5, to drugie szkło( moim zdaniem) ma lepsze kolory, plastykę. Z Sigmy zdjęcia są ok, ale takie jakieś sterylne.

[ Dodano: 2007-11-28, 22:45 ]
Ale Sigma 70-200 może być bardzo OK.

a jakbym sie jakiejś rady doczekała, to byłabym wdzięczna,

alkos  Dołączył: 18 Kwi 2006
argawen napisał/a:
ma lepsze kolory, plastykę. Z Sigmy zdjęcia są ok, ale takie jakieś sterylne.

To kwestie gustu. O nich sie nie dyskutuje, a o dwukrotnym przebiciu w cenie owszem. :-P

alkos napisał/a:
O nich sie nie dyskutuje, a o dwukrotnym przebiciu w cenie owszem. :-P
To z pewnością jest argument :mrgreen: .

dan  Dołączył: 11 Sie 2006
jolka, kup stalke! :-)

Stala, jedna ogniskowa narzuca Ci pewien sposob komponowania zdjec. Masz okreslone pole widzenia i musisz kreatywnie zagospodarowac kadr - na tym sie skupiasz.

Jesli pytasz o obiektyw do cyfry, to dobra wydaje sie ogniskowa 35mm, bo ona da pole widzenia 50-ki na filmie. Pentax ma taka stalke z AF-em FA 35/2.0. 50mm na cyfrze mi osobiscie zupelnie nie lezy...

dan napisał/a:
Pentax ma taka stalke z AF-em FA 35/2.0
Ale nie za 200zł.

argawen, nie wychwycilem pulapu cenowego :oops:

dan napisał/a:
nie wychwycilem pulapu cenowego :oops:
Ale szkiełko zaproponowałeś bardzo OK.

Tylko co z bokehem? Wydawalo mi sie, ze pod tym wzgledem widzialem na forum niezbyt pochlebne opinie na temat tej 35-ki...

35 to dla mnie za szeroko,może zacznijmy od 50

jolka, ale bierzesz pod uwage crop, o ktorym wczesniej pisalem, tzn to, ze 35x1.5=52,5 a 50x1.5=75mm?

75mm to moim zdaniem malo uniwersalna ogniskowa, a 50mm bardzo uniwersalna.

przyznam tak nie myślałam, raczej w kategorii przelicznika. Ale jak go zwał , kit mi nie pasi , a 70 na końcu do za daleko

Skocz do: