Grendel  Dołączył: 31 Gru 2006
*istDS - czy to w ogóle ma sens?
Pojawiło mi się parę okazji na poćwiczenie fotografii w dziedzinie fotografii ślubnej. Na razie za free, bo sam traktuję to jako hobby i poligon. Zamierzam oczywiście pracować na kliszy (dzięki Flood za towar ;)) i głównym body będzie ZX-L, zapasowym MZ-50, ale mam świadomość tego, że na dłuższą metę będę potrzebował cyfrowego lustra.
Na razie kasy z zabawy nie mam, więc zakup wymarzonego k10/gx-10 odpada. Myślałem o używanym *istDS bo widzę na alledrogo ofertę mniejwięcej w moim zasięgu. Obawiam się tylko (patrząc na sample w sieci) czerwonego szumu przy ISO800 i wyżej.
Potrafię zapanować nad światłem zastanym, ale ze światłem błyskowym nie do końca sobie radzę (cóż... może kwestia dziadowskiej lampy, ale to żadne usprawiedliwienie ;)) Przy cyfrze mogę zawsze sprawdzić efekty a przy kliszy to się po tygodniu dowiem, czy wyszło dobrze ;)

Stąd pokrętne pytanie do użytkowników DSa - czy to w ogóle ma sens, by kupować to body i walczyć przy wysokich iso i słabym świetle?

dzerry  Dołączył: 01 Maj 2006
Jesli milabym kupowac cyfre, to ds jest u mnie pierwszy w kolejce. Grendel, czy na filmie robilbys slub na Pressie 800? Ja nie. A propos flesza. Pamietaj, ze ds ma zwykly TTL, co oznacza, ze mozesz sobie kupic jakiegos Metza (np MZ32) za 20 euro, do tego omnibounce lub kubek po Danio i masz super sprzet slubny. Na cyfrze mozesz sobie potrenowac prace z lampa. Ja tez nie lubie flesza, ale pare slubow zrobilem, w dodatku na prymitywnym TTL'u LX'a i bylo OK. A poza tym jeden z forumowiczow robi sluby na istD i jest zadowolony. Ja bym bral.

dz.

dzerry napisał/a:
Jesli milabym kupowac cyfre, to ds jest u mnie pierwszy w kolejce. Grendel, czy na filmie robilbys slub na Pressie 800?

dz.

Zrobiłem rolkę na Fuji 800, ale nie z lampą - jestem bardziej niż zadowolony - faktura sukni pięknie zachowana, chociaż przy skanowaniu wyszedł drobniutki kolorowy maczek.

Dada  Dołączył: 01 Mar 2007
Grendel, Wiesz, mam DS-a od 3 lat i jakoś nie widzę powodu, dla którego miałbym go wymienić na inny model z dowolnego systemu. Co najwyżej innym modelem uzupełnić niedostatki występujące w DS-ie ( do zadań specjalnych ) ale to chyba byłaby rozpusta. :-P Co do szumów to zdarza mi się często :?: używać ISO 800, przede wszystkim przy długich tele , ze względu na czas naświetlania, i jakoś na ten szum nie narzekam. Ponadto pamiętaj, że szum pięknie widać tylko na monitorze, a na odbitkach już niekoniecznie.

zorzyk  Dołączył: 21 Kwi 2006
Kolorowy szum z wysokiego ISO jest zamieniany na neutralny piaseczek przez wywoływarki Adobe: ACR oraz Lightroom. Można powiedzieć, że nie ma problemu szumu w DS-ie ;-)

Dada  Dołączył: 01 Mar 2007
Nie ma też problemu FF i BF- przynajmniej ja go nigdy nie zauważyłem. Zaczynam dochodzić do wniosku, że im nowsze modele tym gorsze :-P , a jeszcze trochę to DS zdobędzie miano "kultowego, cyfrowego pleśniaka"

PiotruśP  Dołączył: 09 Sty 2007
Zrobiłem kilka ślubów swoim Samem i jedyne co mnie w nim denerwuje to wolny AF. Wiem, wiem, zaraz powiecie, że można ręcznie ostrzyć :-P ... jasne można, ale jak potem okazuje się że nie trafiło się z ostrością to szlak człowieka trafia.
ISO800 jeżeli jest dobrze naświetlone jest bardzo OK. Dwa śluby zrobiłem tylko przy świetle zastanym (sztucznym) - wyszło OK. Jeżeli dodatkowo błyśniesz lampą to problemu szumu nie ma.

Wspomnieliście o lampach...
Mam jakiegoś Soligora, ale ostatnio przesadziłem z przycinaniem stopki (musiałem ją upchnąć w innym uchwycie no i przedobrzyłem - teraz czasami nie styka mi dokładnie.

Myślałem więc o jakiejś taniej lampie z automatem albo ttl (p-ttl za drogi na razie dla mnie).

w grę wchodzą:

systemowa Pentax 240AF

Nissin 34iaf

lub automatyczna

Regula Variant

Grendel napisał/a:
Myślałem więc o jakiejś taniej lampie z automatem albo ttl

Pentax AF 240 to zwykla lampa z automatyka i bez TTL'a - nie polecam. Ze starszych pentaksowych, AF280T pracuje w TTL'u, ale tylko analogowym.

Te dwie pozostale sa mi nieznane, ale ja bym osobiscie takich wynalazkow nie kupowal, skoro, jak pisalem wczesniej, za 20-30 euro mozesz bardzo dobra lampe Metza ze stopka.

dz.

Arti  Dołączył: 20 Kwi 2006
Ja tam z uporem maniaka polecam AF280T. Tania, poręczna, dośc uniwersalna, ale brzydka ;-) ... I jeśli juz to koniecznie z TTLem czegoś szukaj. Automatyka samej lampy jednak sporo ogranicza.

piotr_luk  Dołączył: 14 Kwi 2007
Tą nissin ktoś zamawiał na forum, z jakim skutkiem, nie wiem, ale też bym nie ryzykował. To
dzerry napisał/a:
bardzo dobra lampe Metza ze stopka
będzie pewniejsze

a zajrzałem jeszcze do link'ów.. Ten Nissin sie nie kręci na boki, dla mnie nie przeszedł w eliminacjach....

piotr_luk  Dołączył: 14 Kwi 2007
Tu zobacz, jakie starsze metz'e współpracują z pentaxem:
http://2007.metz.de/filea...erarchiv_de.pdf

Effendi  Dołączył: 20 Kwi 2006
Grendel napisał/a:
Obawiam się tylko (patrząc na sample w sieci) czerwonego szumu przy ISO800 i wyżej.

Miałem okazję zrobić ostatnio dwa śluby moim DSem i w obu przypadkach w kościele używałem ISO 1600. Uważam, że po odszumieniu efekt jest zadowalacjący. Lampy używam gdy "obiekty" poruszają się lub jest od czego odbić światło.
Większym problemem jest AF, który w kiepskim oświetleniu ostrzy nawet dobrze, ale baaaardzo długo. Dlatego często zanim uzyskam potwierdzenie ostrości z body deaktywuję AF przyciskiem OK i strzelam. Szczególnie przydatne gdy używa się lampy i większa głębia ostrości pochłonie ewentualny błąd ostrości. Oczywiście ta metoda to ruletka, bo czasami mimo, że w wizjerze było ostro, na ekranie widać, że jednak nie. ;-) Lepsze jednak odrobinę zepsute zdjęcie niż jego kompletny brak (piszę to jako nieprofesjonalista). Oczywiście Pozostaje jeszcze manual i "czajenie się" na odpowiedni moment. W tych chwilach często marzę o AF z Nikona. :-)
dzerry napisał/a:
Pamietaj, ze ds ma zwykly TTL, co oznacza, ze mozesz sobie kupic jakiegos Metza (np MZ32)

Jeśli chodzi o współpracę z DSem to mam z tą lampą pewien problem... Sam nie znam dokładnie jego genezy, ale myślę, że przed ewentualnym zakupem warto zajrzeć tu:
http://manufactura.home.p...d28bd321dd9012d
Sama lampka jest świetna.

a coś takiego się nada?

Metz

Tja... może i tak, ale stopki SCA 3701 to nie dostanę, chyba że sobie wystrugam, albo za cenę 3x większą niż sama lampaa ;)

Grendel napisał/a:
Tja... może i tak, ale stopki SCA 3701 to nie dostanę, chyba że sobie wystrugam, albo za cenę 3x większą niż sama lampaa ;)
Dlatego trzeba szukac na ebayu od razu ze stopka.

dz.

Arti napisał/a:
a zajrzałem jeszcze do link'ów.. Ten Nissin sie nie kręci na boki, dla mnie nie przeszedł w eliminacjach....

Żadna z moich dotychczasowych lamp nie kręciła się na boki, więc może nie czuję jeszcze powagi sytuacji ;) ale zaczynam się rozglądać. Ten nissin to będzie taki backup do szybkiego zakupu jakby co, bo ma ttl.

Grendel napisał/a:
Żadna z moich dotychczasowych lamp nie kręciła się na boki, więc może nie czuję jeszcze powagi sytuacji ;)

a ja nie bardzo rozumie, czemu producenci robia takie co sie nie kreca ;-) .... tylko pierwszy Unomat do Zenita mialem taki co sie wcale nie krecil... szybko sprzedalem.

Odgrzewam nieco temat, bo uwsteczniłem się technologicznie jeszcze bardziej ;)

Pojawiła się możliwość zakupienia *istD, a więc już prawie pleśniaka w dobrym stanie.
Na plus mogę zaliczyć złącze pc-sync(dla mnie duży plus!), brak programów tematycznych, 11polowy autofocus i pryzmat w wizjerze.

Czego mogę spodziewać się jako minus?
Dużo tracę w stosunku do DS? Jaki jest tryb współpracy z lampami - ttl czy p-ttl (bo coś sprzeczne informacje chyba mam)?

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
Grendel napisał/a:
Jaki jest tryb współpracy z lampami - ttl czy p-ttl (bo coś sprzeczne informacje chyba mam)?

Oba

Skocz do: