dan  Dołączył: 11 Sie 2006
jolka, wybacz, ale niewiele rozumiem z tego co napisalas... :roll:

jolka  Dołączyła: 15 Maj 2007
biorąc pod uwagę obiektywy i zakres ogniskowych ,to wszystko należy pomnożyć, przez 1,5. czyli wiem o czy piszesz, Mnie interesuje obiektyw bez przeliczeń, czyli stałka 50 /1,7 lub. 1.4 który lepszy

szczypiorrr  Dołączył: 10 Sie 2007
jolka napisał/a:
Mnie interesuje obiektyw bez przeliczeń

Każdy obiektyw który podepniesz do niepełnoklatkowej cyfry ma przeliczenie. W przypadku Pentaxa 1.5, a nawet 1.54. Czyli jakakolwiek 50-tka bedzie dawać obraz 75-tki w analogu. Ładny portret z tego zrobisz, ale poza tym za bardzo nie poszalejesz. 1.4 lepszy bo jaśniejszy, ale droższy. Poza tym, że jest legendarny i kultowy. 1.7 też dobry: na Allegro teraz chodzi za ok. 150-160 PLN, ja na eBayu wyhaczyłem za 20 GBP z przesyłką w UK. Teraz tylko czekać, aż znajomi z wysp na święta zjadą.

A tak poza tym to mój topic :roll: i miało tu być o zumowych kitach od analogów.

lukeluke  Dołączył: 13 Lip 2007
szczypiorrr napisał/a:
Czyli jakakolwiek 50-tka bedzie dawać obraz 75-tki w analogu.

to niedokladnie tak jest. ogniskowa ci sie nie zmienia tylko pole widzenia. jak podepniesz 50 do cyfry to faktycznie bedziesz mial pole widzenia jak w 75, ale zarowno w analogu i cyfrze 50 pokaze ci fotografowany obiekt tak samo, tzn bedzie mial ta samo wielkosc (przyblizenie bedzie to samo)

mcgyver  Dołączył: 08 Lis 2006
A ja bym proponował jakiś dobry zoomik jolka - np. tamron 28-75 f2.8 lub ciemniejszy, ale bardziej uniwersalny pentax 28-105 f3.2-4.5. A stałkę z czasem i tak kupisz :-P manualną pięćdziesiątkę można dostać ponoć jeszcze poniżej 150 zł, a AF z łusa sprowadzisz przez znajomych poniżej 500zł. przy obecnym kursie. :mrgreen:

lukeluke, masz absolutną rację. Nieprecyzyjnie się wyraziłem.

A wracając do głównego wątku Jakieś opinie nt. SMC F 35-70 mm 3,5-4,5...?

dzięki za porady, ja robie bardzo duzo zdjęć , Mam kilka aparatów, i do pracy to co mam w zupełnosci mi wystarczy, ale moje fotki to pstryki, Poszukuję obiektywu, który dałby mi dużo radość, z ładnym bokehem, ostrym, w miarę sprawnym af, Tak zeby pobawić sie w fotografie powiedzmy trochę artystyczną.
Czytam te testy i jakby wiem co dobre, i zastanawiam sie własnie nad jakąś stałką,
50/1,4 albo 1,7. Ten tamaron 90/2,8 też ma dobre opinię, Cena tak do 1000 netto,
bo jednak wolałabym w firmie jakiejs kupić,

flying  Dołączył: 13 Sie 2007
jolka ,

wszystko to co wymieniłaś ma zdecydowanie 50/1,4 z ceną włącznie ,kupuj i ciesz się ,znudzi ci się to momentalnie go sprzedaż ,ot cała filozofia (choć raczej z tym znudzeniem to nie wchodzi w grę ,nie ma takej opcji wg. mnie).
Ja liczę na mikołaja z tym cudem :-) ,jeszce trochę..

Dada  Dołączył: 01 Mar 2007
jolka, A trzeba byłoby wybrać się na pustynię - sprzętu do macania i wyrobienia sobie poglądu na obiektywy chyba będzie pod dostatkiem. :-P

@flying dzięki, muszę więc napisać list do mikołaja

:roll: No więc wracając po raz kolejny do tematu ;-) kupiłem FA 28-70 1:4 za 70 EUR z przesyłką. Chyba nie przepłaciłem...? Jak mi się nie spodoba to będzie na Was :-)

matb  Dołączył: 02 Lis 2006
szczypiorrr, no to chyba ja przepłaciłem... :-x

Szły dziś 2 na eBayu. Pierwszego, za 69 EUR przegrałem, ale drugi, pięć minut później poszedł do mnie za 66. Z tym, że przesyłka do mojego "agenta" w Niemczech, więc do świąt poczekam na niego. A pod choinką jeszcze M 50 1.7 z UK będzie leżał ;)

Skocz do: