dd  Dołączył: 04 Lut 2007
FA* 28-70/2.8
Szukam informacji o tym obiektywie, testów, porównań z odpowiednikami Nikona, Canona.
Trudno cokolwiek znaleść, na forum też raczej nikt się nie chwali.
Proszę o opinie i zamieszczanie linków z info do tej gwiaztki w tym wątku.

Fafniak  Dołączył: 19 Kwi 2006
http://old.photodo.com/nav/prodindex.html
jeden z niewielu...
nikon toszke lepszy
canon jeszce troche lepszy ;-)

ale realnie nie sadze zeby fizycznie mozna bylo odczuc roznice.... takie roznice to chyba tylko na tablicach testowych....

A o ile pamietam to w innym tescie pentax szedl leb w leb z tymi szklami konkurencji wiec..... wszelkie testy sa o kant dupy potluc :-P

to dobre szklo
piotr z apollo ma to szkielko musisz jego zagadnac....

Fafniak napisał/a:

nikon toszke lepszy
canon jeszce troche lepszy ;-)

No dziwne te testy bo na photozone leszy jest Nikon a Canon troszkę słabszy

Fafniak napisał/a:

A o ile pamietam to w innym tescie pentax szedl leb w leb z tymi szklami konkurencji wiec..... wszelkie testy sa o kant dupy potluc :-P

Z chęcią bym zobaczył

Z opini wyguglowanych wynikało, że FA* 80-200 optycznie jest lepciejszy od FA* 28-70 a tu an http://old.photodo.com/nav/prodindex.html na odwrót ??? Bądz tu mądry!

fotonyf  Dołączył: 24 Kwi 2006
Niestety, albo na szczęście, najlepszą metodą jest: se weź i se sprawdź.

I m.in.po to są plenery a w szczególności PPD.

fotonyf napisał/a:
se weź i se sprawdź..

No no przeciesz w każdym sklepie leżą te obiektywy, a co druga osopa z pstykająca Pentaxem ma go w torbie wystarczy poprosić :)

Dada  Dołączył: 01 Mar 2007
fotonyf napisał/a:
a w szczególności PPD.
Pod warunkiem, że ktoś będzie zdjęcia robił i to nie Nikonem. :mrgreen:

gator  Dołączył: 24 Kwi 2007
dd napisał/a:

Z opini wyguglowanych wynikało, że FA* 80-200 optycznie jest lepciejszy od FA* 28-70 a tu an http://old.photodo.com/nav/prodindex.html na odwrót ??? Bądz tu mądry!

FA* 80-200 i 28-70 to dwie rozne kategorie obiektywow. Porownywac mozesz do FA* 80-200 Sigme 70-200 lub Tokine 80-200 a nie 28-70.

Pozatym piszesz o szkle, ktrego uzytkownikow w polsce mozna policzyc na dwoch rekach (moze i na jednej). Jezeli interesuje Cie zakres 28-70 proponuje bardziej sie skupic na Sigmie 28-70/2.8 lub tokinie 28-70/2.8 Z tymi szklami jest problem a nie wspomne o w/w pentaxie.

A jezeli bardzo upierasz sie przy FA* 28-70 to widzialem takie cudo na aukcji w japonii za 1200$ + 100$ wysylka + 800zl oplaty celne.

matb  Dołączył: 02 Lis 2006
gator napisał/a:
Jezeli interesuje Cie zakres 28-70 proponuje bardziej sie skupic na Sigmie 28-70/2.8 lub tokinie 28-70/2.8 Z tymi szklami jest problem a nie wspomne o w/w pentaxie.

A Tamron 28-75/2,8 odstaje od tych Tokin (bo chyba ze trzy wersje są) i Sigmy?

o tamronie zapomnialem, ale to bardzo podobne konstrukcje.

gator napisał/a:

Pozatym piszesz o szkle, ktrego uzytkownikow w polsce mozna policzyc na dwoch rekach (moze i na jednej). Jezeli interesuje Cie zakres 28-70 proponuje bardziej sie skupic na Sigmie 28-70/2.8 lub tokinie 28-70/2.8 Z tymi szklami jest problem a nie wspomne o w/w pentaxie.

A jezeli bardzo upierasz sie przy FA* 28-70 to widzialem takie cudo na aukcji w japonii za 1200$ + 100$ wysylka + 800zl oplaty celne.

Wiem, dlatego zastanawiam się czy ściąganie togo szkła jest dobrym pomysłem.
Przy okazji seria FA* jest uszczelniona?

dd napisał/a:

Tak pleśnią od starości.

Poszukaj czegos typu sigma, tokina, tamron 28-70/2.8 i zostanie Ci jeszcze na 77

Najlepiej najpierw wejdz na pbase.com i pooglądaj sample z tych szkieł, wtedy zdecydujesz czego szukać. Narazie FA* sobie odpuść.

gator napisał/a:
dd napisał/a:

Tak pleśnią od starości.

Poszukaj czegos typu sigma, tokina, tamron 28-70/2.8 i zostanie Ci jeszcze na 77

Najlepiej najpierw wejdz na pbase.com i pooglądaj sample z tych szkieł, wtedy zdecydujesz czego szukać. Narazie FA* sobie odpuść.

Gator błagam, ja pytam o konkretny obiektyw a ty mi piszesz o sigmie, tokinie ..., sample z pbase to o dupe rozbić

A podziękować chciałem Fafniakowi, o taką odpowiedz mi chodziło.

argawen  Dołączył: 19 Kwi 2006
gator napisał/a:
Tak pleśnią od starości.
Głupoty gadasz.

halmac1  Dołączył: 01 Kwi 2007
Właśnie jestem na etapie zakupu tamrona 28-75/2,8 szukałem na terenie Bielska-Białej żebym mógł dopasować sobie szkło do mojego korpusu na dzisiejszy dzień natrafiłem na problemy ponieważ sklep który sie miał w ofercie to szkło ma problemy z jego sprowadzeniem ale również dostałem info ze w okolicach Krakowa jest jakiś ludek co handluje tylko tamronem i ma je na sklepie zatem jest możliwość znalezienia tego właściwego bez BB albo FF moze ktoś wie gdzie ten sklep się sie znajduje i ma na niego jakieś namiary. :-B :mrgreen:

darku  Dołączył: 20 Kwi 2006
fotonyf napisał/a:
...m.in.po to są plenery a w szczególności PPD.

Sluchajcie jak starszyzna mowi, bo dobrze mowi! ;):)
--
Pzdr
darku

mcgyver  Dołączył: 08 Lis 2006
A po ile ten tamron teraz chodzi?

argawen  Dołączył: 19 Kwi 2006
mcgyver napisał/a:
A po ile ten tamron teraz chodzi?
1200-1400.

argawen napisał/a:
gator napisał/a:
Tak pleśnią od starości.
Głupoty gadasz.

naprawde ? a ja myslalem ze jest tak legendarny ze zarasta :-P

Samp  Dołączył: 23 Kwi 2006
Ostatnio próbowano sprzedać takiego FA* 28-70 f/2.8 na Allegro.
Nie poszedł, bo nie osiągnął ceny minimalnej (a doszedł do 2 025,00).
KupTeraz! ustawione było na 2 999 PLN.

Szczerze mówiąc, to nie bardzo wiem, co takiego nadzwyczajnego (prócz kultowości) jest w tym szkle, co uzasadniałoby podobną cenę.
Pojawiają się narzekania na budowę, obracający się przedni człon, głośny i niewygodny AF, dużą masę.

BTW, znalazłem bardzo fajne porównanie z Tamronem 28-75 2.8: http://www.pbase.com/jl2/tamron_vs_fa
Polecam.

Szczerze mówiąc, tylko na jednej fotce i w jednym miejscu drugiej fotki widzę realną przewagę Pentaxa. Poza tym oba szkła idą łeb w łeb.

PiotruśP  Dołączył: 09 Sty 2007
Samp, ale na F/8 (a tak jest w tym porównaniu) każde niemal szkło da świetny wynik.

Skocz do: