jjs  Dołączył: 30 Lis 2007
Najlepsza stałka do K10D
Witam Wszystkich

Prosze napiszcie, jaki stałoogniskowy obiektyw najlepiej "rozumie się" z K10D.
Interesuje mnie zakres ogniskowych powiedzmy od 35 do 50.
Prosze o doświadczenia własne (nie chodzi o testy czy parametry - takie umiem sobie wyszukać).
Nie chodzi mi również o ogólną ocenę obiektywu ale właśnie o tą konkretną parę:
k10d vs Obiektyw.
Wiadomo ze parametry fizyczne zmierzone w labolatorium to jedno, to co widzimy patrząc na zdjęcie to drugie. Nie zawsze obiektyw o najlepszych parametrach fizycznych robił będzie z daną matrycą najlepsze zdjęcia.
(Jeśli wszystko było by kwestią parametrów, nikt już dzis nie słuchałby płyt winylowych
w dodatku jeszcze na wzmacniaczu lampowym)
Cena powiedzmy do 3tys zł.

pozdrawiam
Janusz

lipalipski  Dołączył: 28 Mar 2007
jjs, chyba najlepiej pooglądać sample w sieci.

Mertz  Dołączył: 24 Kwi 2006
jjs napisał/a:
Prosze napiszcie, jaki stałoogniskowy obiektyw najlepiej "rozumie się" z K10D.

W zasadzie sam zawęziłeś się tylko do paru stałek pełnoklatkowych, a tak naprawdę - do "35" i "50", a te pracują z z cyfrankami pięknie (no, nie licząc sporadycznych problemów BF/FF).
Reszta - za przedmówcą. Poszukaj sampli (jeśli są dla Ciebie miarodajne).

jjs  Dołączył: 30 Lis 2007
No właśnie , że nie.
Sample to ogladałbym sobie, jakbym chciał wybrac komórke z aparatem.
W takim układzie sample dużo mówią.
W sytuacji gdy chcę łapać coś wiecej niż rzeczywistość, sample to 'takie sobie' źródło wiedzy.
Dlaczego ?
A no dlatego, że w momencie robienia danego zdjęcia, mnie tam nie było.
Z tego powodu nie wiem , jak obraz został przekształcony, co zostało zgubione, co wzmocnione, co osłabione itd.
Nie mam pojecia jaki był prawdziwy kolor 'tamtej wiezy', nie wiem jaka była temperatura powietrza, czy słońce było trochę czy może trochę-bardziej za chmurką :)

jjs.

tmszdmsk  Dołączył: 16 Lip 2007
jjs, to czemu w takim razie masz zamiar brać pod uwagę czyjeś subiektywne odczucia? Przecież nie wiesz kim ta osoba jest, na podstawie jakich zdjęć wyciąga wnioski. Tobie nie potrzeba opinii a zwykłego pomacania i pobawienia się szkłami ;)

jjs, skoro tak, jedynym rozsądnym wyjściem jest kupić wszelkie dostępne szkła, porobić zdjęcia wiedząc
jjs napisał/a:
jak obraz został przekształcony, co zostało zgubione, co wzmocnione, co osłabione itd.
jjs napisał/a:
jaki był prawdziwy kolor 'tamtej wiezy', nie wiem jaka była temperatura powietrza, czy słońce było trochę czy może trochę-bardziej za chmurką :)
a następnie sprzedać te, które nie spełniają Twoich wymagań.

Bo co z tego, że ktoś Ci powie, że np. FA 50/1,4 jest w porządku, daje ładny bokeh, jest nieźle wykonany, niezbyt duży i fajnie się z nim pracuje. Przecież nie wiesz, jakie ktoś ma poglądy na temat bokehu, jakie ma standarty względem dobrego wykonania i wagi itp. itd.

ThomFoto  Dołączył: 07 Lis 2006
cóż. jeśli chcesz kupićraz a dobrze kupuj cośz serii limited i bedziesz zadowolony. wszystko inne to półśrodki które spowodują że kupować bedziesz 2 razy

zy  Dołączył: 29 Lis 2006
jesli chcesz miec to 'cos' to ja bym polecal FA50/1.4 (mam) i FA31/1.8 (nie mam). w kwocie sie prawie zmiescisz.
ale kazdy ma inna definiceje tego 'cosiu', wiec mozemy sobie gadac ... ;-)

tez pewnie FA77, ale nie miesci sie w twoim przediziale ogniskowych

zy napisał/a:
jesli chcesz miec to 'cos' to ja bym polecal FA50/1.4 (mam) i FA31/1.8 (nie mam). w kwocie sie prawie zmiescisz.
ale kazdy ma inna definiceje tego 'cosiu', wiec mozemy sobie gadac ... ;-)

tez pewnie FA77, ale nie miesci sie w twoim przediziale ogniskowych

;-) definicje `cosia` może i inne ale i tak wszystkie drogi prowadzą wcześniej czy później do serii limited 31 + 77 ltd to w zasaadzie obowiązkowy zestaw. w PL mało osiągalny ze względu na wysokie ceny tychże szkieł w PL. tak czy inaczej jeśli ktoś myśli w przyszłości o zakupie k20D a kiedys przesiadkę na k1D /tak. wierzę że bedzie FF/ to wybór szkieł zawęża sie do zaledwie kilku

ThomFoto napisał/a:
wierzę że bedzie FF/ to wybór szkieł zawęża sie do zaledwie kilku

zgadzam sie, i dlatego staram sie minimalizowac ilosc szkiel niepelnoklatkowych

Cytat

A sprzedajesz same, które kryją pełną klatkę. :mrgreen:

lipalipski napisał/a:
Cytat

A sprzedajesz same, które kryją pełną klatkę. :mrgreen:

cóż. te szkiełka nie poradzą sobie z matrycą 12-14mpx FF. dlatego pewnie ZY szykuje miejsce na 31/1.8 :mrgreen:

jolka  Dołączyła: 15 Maj 2007
Jesli chodzi o takie pytania i sample to podzielę sie refleksją, Te przykłady z sieci to dla mnie jakieś przypadkowe pstryki, przez uchyloną firankę, puszka piwa, coca coli, jakies butelki, Pisza , ze brzytwa a dla mnie jakieś takie zwykłe foto,
Ale kiedy ma sie jakieś określone zainteresowania fotograficzne, i kilka obiektywów, to jest jakis co sie go lubi, bo jest ostrzejszy, albo bokeh ładny ma, I o to sie pytamy
właśnie o takie subiektywne odczucia, Bo co z tego , ze ktoś ma aparat co mu na 3200 nie szumi jak pokazuje cropy scian ,
Dla mnie same testy poparte jakimiś wykresami gadają , ale fotki dołączone jako przykłady nie mówią nic,

To ja najbardziej lubię M 50/1,7 i 135/3,5. Znacznie poniżej 3000 i kryje pełną klatkę.

Dancer  Dołączył: 04 Wrz 2006
ja piernicze! jaka niezdecydowana maruda!

ThomFoto napisał/a:
cóż. te szkiełka nie poradzą sobie z matrycą 12-14mpx FF. dlatego pewnie ZY szykuje miejsce na 31/1.8 :mrgreen:

miejsce to ja szykuje na siebie, bo sie zaraz do pokoju nie zmieszcze

a co do 31 to narazie jestem na etapie stwierdzenia, ze nie wydam tyle kasy na szklo... szkoda dla takiego marnego fotografa ;-)

ale maje poglady ewoluuja...

guerilla  Dołączył: 23 Kwi 2006
jolka napisał/a:

Dla mnie same testy poparte jakimiś wykresami gadają , ale fotki dołączone jako przykłady nie mówią nic,

goła za przeproszeniem dupa jest tak samo ostra jak puszka koka-koli czy coś takiego.
nie ogląda się sampli tylko zdjęcia i nie ma szkieł do specyficznych zastosowań poza makro i jakimiś dziwnymi dziedzinami, wszystko jest do wszystkiego i tyle :_)

gator  Dołączył: 24 Kwi 2007
jest jeszcze 43 LTD, ale zdecydowanie lepiej odkladac na 31. Choc zalezy co kto lubi. Pozatym jezeli pentax wprowadzi FF (w co watpie) to ceny tych szkiel dopiero pojada w gore.

gator napisał/a:
jest jeszcze 43 LTD, ale zdecydowanie lepiej odkladac na 31. Choc zalezy co kto lubi. Pozatym jezeli pentax wprowadzi FF (w co watpie) to ceny tych szkiel dopiero pojada w gore.

uważam że obecnie to pentax nie ma wyjścia i musi dać puszkę z FF . bo tu nie toczy sie gra o zarobek na akurat tej puszcze ale o być albo nie być całego działu foto pentaxa. powiedzmy sobie szczerze. 2008 rok bedzie należał do puszek z FF.
z dwóch powodów

1. nowa 5DII C spowoduje że 5D spadnie do ceny 4-5 tys czyli osiągalnym dla wielu z nas do tego na rynku pojawi sie masa używanych egz. 5D po bardzo fajnej cenie.
2. obecni posiadacze puszek z pólki k10D raczej nie bedą mysłeli o przesiadce na k20D bo jak uczy doświadczenie innych firm zmiany nie bedą raczej rewolucyjne. w związku z tym jeśli już bedą zerkali to w stronę FF./zerknijcie na forum N. posiadacze d200 raczej biorą pod uwagę wymiane na D3 niż na d300/ jeśli pentax nie zaoferuje FF klienci przejdą w przyszłym roku do N,C a nawet do S. to już nie te czasy że trwało sie w jednyn systemie cały czas. :mrgreen:

i nawet jeśłiby pentax sam z siebie do puszki z FF nie tęsknił to konkurencja to poprostu wymusi.

wystarczy rozejrzeć sie po tym co sie obecnie dzieje i o czym się najwięcej mówi . a NOWE dzieje sie głównie w segmencie FF. jestem pewny że niedługo usłyszymy info o FF pentaxa

gator  Dołączył: 24 Kwi 2007
ThomFoto: jezeli ktos zainwestowal 10-15 tys zl w system to tak szybko nie poleci na D3, aby znow inwestowac kolejne 20 tys zl na body oraz szkla.

Cytat
posiadacze d200 raczej biorą pod uwagę wymiane na D3 niż na d300/ jeśli pentax nie zaoferuje FF klienci przejdą w przyszłym roku do N,C a nawet do S. to już nie te czasy że trwało sie w jednyn systemie cały czas.

jakis czas temu jak w MM poprosilem o D2X to nawet baterii do niego nie mieli aby strzelic pare sampli w sklepie. Pozatym jak samsung kupi nikona to jedynym słusznym bagnetem bedzie P

Skocz do: