BAN gucio-59  Dołączył: 24 Lut 2007
  Objektyw - zakup - jaki...?
Witam, po dłuższej przerwie, ale praktycznie już w Polsce nie mieszkam, za tydzień wyprowadzam sie na stałe do Helmutów (D) kolo Monachium i chce kupić w Polsce jakieś dobre szkiełka. Myślałem cały czas o: Sigma 70-300 f/4.0-5.6 DG APO Macro lub jakimś Tamronie bo taniej, a teraz pojawił sie nowy TAMRON 18-250 Di II LD Asp. IF MACRO i tu ból głowy, cena dość spora, ale szkła warte zastanowienie, ale może za wysoko mierzę. Tylko ja mam taką zasadę, że pytam. A znając Wasze doświadczenie wiem, że mogę na Was liczyć o czym sie przekonałem, nie ma jak to Brać Pentaxowska...W poniedziałek (3.11) muszę zamówić by do czwartku był u mnie bo w piątek rano już opuszczam Ojczyznę, ale na forum będę wiecznie nie opuszczam... Pozdrawiam i dziękuję...
P.S.
Jeszcze lampa mnie interesuje liczba przewodnia tak około 50, pomocy...

matb  Dołączył: 02 Lis 2006
gucio-59, te szkła mają być dobre, czy tanie?

corn  Dołączył: 02 Wrz 2007
gucio-59, Poczekaj jeszcze chwilę. Już sygnalizują, że na dniach będzie, Pentax 18-250 ze wszystkimi bajerami, będziesz miał przynajmniej firmowy obiektyw i w porównywalnej z Tamronem cenie??? , no może nawet trochę lepszy. Też na niego czekam, jak go opiszą, ci co mogą dotknąć i popatrzeć. A nie przejmuj się, że z Reichu musisz kupować, może ci go ktoś dostarczy, jak 21 grudnia wstąpimy do Schengen.
A lampy Pentaxa FGZ 540 są na półce w sklepie.(Pisałem już na jakimś wątku)

lipalipski  Dołączył: 28 Mar 2007
gucio-59, a może za granicą taniej będzie?

lipalipski, 499 euro lub 740FCH plus , do kraju ze Szwajcarii.???No nie wiem.
Euro _4,60
Frank CH_ 2,20

piotr_luk  Dołączył: 14 Kwi 2007
corn napisał/a:
na dniach będzie, Pentax 18-250
W DE już jest cena ok 460€, jednak na długim końcu deczko ciemnawy (6.3), a pewnie jeszcze trzeba by trochę przymknąć

piotr_luk, No , proszę jeszcze taniej , może moja cena była z MVSt???
Czy już możesz coś o nim powiedzieć??

piotr_luk  Dołączył: 14 Kwi 2007
Cena inkl. MvSt, ale niestety nic o nim nie wiem, poza suchymi, tabelkowymi informacjami. Tu można zorientować się w cenach:
http://www.idealo.de/prei...-if-pentax.html

matb, Jedno i drugie najlepiej jakby szło w parze, około 1600,-PLN mogę dać...

[ Dodano: 2007-12-01, 22:12 ]
corn, Może i masz rację, ale chcę już jechać z szklami a czy będzie Pentaksowski w tej samej cenie? 1€-3,62,-PLN

[ Dodano: 2007-12-01, 22:13 ]
piotr_luk, Dzięki i masz chyba rację czekać można do ... ;-)

[ Dodano: 2007-12-01, 22:16 ]
1661,58,-PLN wychodzi w Niemczech za te szkiełka Pentax 18-250

corn, skąd Ty wytrzasnąłeś taką cenę Euro?

lipalipski, Oczywiście ,3,6z ogonkiem, ja i tak aby było opłacalne to liczę po cztery zyle za eurasa. Gucio wiedział o co chodzi bo....corn, Może i masz rację, ale chcę już jechać z szklami a czy będzie Pentaksowski w tej samej cenie? 1€-3,62,-PLN

corn napisał/a:
ja i tak aby było opłacalne to liczę po cztery zyle za eurasa.

Można wiedzieć dlaczego?

corn napisał/a:
Gucio wiedział o co chodzi bo

Gucio skupił się na innej kwestii.

Interesują mnie szkła dobre i cena oraz lampa http://www.allegro.pl/ite..._f_vat_2_1.html może ta co Wy na to??? Do lampy tez mogę troszkę dołożyć ale tylko do 1000,-PLN Dzięki za pomoc jak na razie, zostanę przy tych szkiełkach Pentaksa na 99% i kupie je w Niemczech, chyba że coś innego pomożecie wymyślić bo tez nie ukrywam ale interesuje mnie ta Sigma bo i cena dobra Sigma 70-300 APO Macro 2+1 70-300 APO Macro 2+1

Grizley  Dołączył: 30 Sie 2007
gucio-59 napisał/a:
bo tez nie ukrywam ale interesuje mnie ta Sigma bo i cena dobra Sigma 70-300 APO Macro 2+1 70-300 APO Macro 2+1

ktoś tu pokazywał zdjecia z tej sigmy :
Przykladowe

jak dla mnie jest super ,sam ją posiadam , tylko podobno jest lekko mieka na długim
koncu, i drugi minus jak dlamnie to długawa i cieżka troszke :->

wkt  Dołączył: 03 Lip 2007
Jakość obrazu jest świetna gorzej z celnością AF w sigmach.

gucio-59, jeśli chcesz kupić dobry obiektyw i niedrogi to jeszcze jest kwestia do czego ma być potrzebny. No i od tego, co już masz ;-) Ze stopki wynika, że kita tylko (albo coś kręcę). No to teraz pytanie, co potrzebujesz. Tele? Jak Ci nie przeszkadza ciemnota szkła, to kwestia tanich tele zoomów jest dość dobrze opisana ;-) Ale brak takiego tele zooma naprawdę Ci doskwiera? Może jednak coś innego? Nie wiem jak z dostępnością 35 jest, ale do cyfry takie SMC 35/2 jako "standard" wydaje się być niezłym wyborem? A może SMC 70/2,4? Limited w stajni zawsze robi wrażenie, a będzie robił za dość jasne, portretowe uzpupełnienie kita. A jak ma być dłużej to może jakieś macro? Np. Pentaxa 100/2,8 - mieści się jeszcze w kategoriach "taniości"? ;-) Poważnie zastanowiłbym się też nad jakimś Tamronem/Tokiną/Sigmą (do wyboru, co bardziej pasuje i lepiej się sprawdza) 28 (ew. 24) - 70 (75) ze światłem 2,8 (albo coś koło tego - któryś z tych obiektywów ma światło 26-2,8). To są szkła uchodzące za nawet bardzo dobre i będą stanowiły niezłe rozszerzenie-uzupełnienie DA 18-55 - bo i trochę dłużej i jakby jaśniej. A jak kiedyś przyjdzie przesiąść się na pełną klatkę (choćby analoga dokupić) to będzie w sam raz i w ogóle ekstra ;-)

guerilla  Dołączył: 23 Kwi 2006
a ja polecam jako rozszerzenie kita - 28-70/4 .super szybki af z K10D i bdb jakość obrazu- lepsza niż z kita ,do tego nie aberuje ani troszkę (tyle że zakres taki śmieszny c.a.40-105 czy jakoś tak :))

matb, Dzięki za wspaniałą pomoc na pewno fotki portret (to mój konik),zwierzątek leśnych itp. O tel myślę że jutro u Cesia kupię Sigma do Pentax 70-300mm F4-5.6 APO DG MACRO + Filtr UV Sigma Gratis!!! - 849,-PLN, a do portretu to może faktycznie SMC 70/2,4? Limited tylko gdzie można go kupić, czy u Cesia w Rimexsie też i za ile :?: Bo to istotne, ale portrety uwielbiam robić. U Cesia jutro już praktycznie zamówiłem lampę błyskową Metz do Pentax 58 AF-1 digital i to by było na tyle, dobrze by było w http://www.fotorimex.pl kupić wszystko bo wyśle mi szybko i do czwartku (6.12) wieczorem bym miał w domu, w piątek wyjazd na pobyt stały do Niemiec...
Więc matb, i inni doradźcie proszę....

[ Dodano: 2007-12-02, 17:40 ]
guerilla, A ja mam K 100D.... :-(

guerilla  Dołączył: 23 Kwi 2006
gucio-59 napisał/a:
matb, Dzięki za wspaniałą pomoc na pewno fotki portret (to mój konik),zwierzątek leśnych itp. O tel myślę że jutro u Cesia kupię Sigma do Pentax 70-300mm F4-5.6 APO DG MACRO + Filtr UV Sigma Gratis!!!

ja tam odradzam to szkło na maksa. flara syf kiła i mogiła :_)

to już lepiej za te pieniądze kupić FA albo F 80-200 pentaxa napewno, czy od biedy wersję A..

gucio-59, SMC 70/2,4 Limited to ok. 1600-1700zł. Czy Cześ ma taki (i po ile), to nie wiem - pytaj Czesia ;-)
SMC FA 28-70/4 jest bardzo dobrym obiektywem, ale (IMHO) ta jedna działka więcej się jednak przydaje. Dlatego jako rozszerzenie/uzupełnienie do DA 18-55 proponowałbym szkło jaśniejsze. Chyba że cena gra rolę - co prawda nowe 28-70/4 (jeśli jest gdzieś do kupienia) trochę kosztuje, ale używane to wydatek rzędu 300-350PLN. Naprawdę warto - jeśli się potrzebuje szkła w tym zakresie ogniskowych :-D

Skocz do: