Serg  Dołączył: 03 Lis 2007
Karta SD do K100D.
Witam wszystkich,

Jestem nowym uzytkownikiem forum, a od tygodnia posiadaczem Pentaxa K100D. Planuje w najblizszym czasie dokupic jakas sensowna karte (SD). Interesuje mnie jednak jakie sa parametry zlacza (z wiadomych wzgledow glownie chodzi mi o zapis) w aparacie? Moim skromnym zdaniem mija sie z celem kupowanie drogiej karty z hi-endowymi parametrami, ktore i tak nie beda w pelni wykorzystane, ze wzgledu na ograniczenia samego zlacza.

BTW, jeszcze jakies 2 tygodnie bede goscil w USA, gdyby ktorys z szanownych forumowiczow planowal zakup jakiegos szkla, karty itp. via amazon, b&h czy inne hamerykanskie wynalazki, to sluze pomoca - moge pomoc w zakupach i przetarmosic przez ocean - oczywiscie nie w ilosciach hurtowych i nie wszystko ;)

Pozdrawiam,

Serg

P.S. za swoja kaSetke z kitowym szklem zaplacilem 460$ czyli okolo 1200 PLNow

LDevil  Dołączył: 30 Maj 2007
Z tego co wiem, to kupowanie czegoś szybszego niż SanDisk UltraII jest marnowaniem pieniędzy (no chyba, że zależy nam na szybszym zgrywaniu z karty).
A prawdopodobnie ta karta jest i tak zbyt szybka dla tego aparatu.

macioh  Dołączył: 28 Gru 2006
UltraII będzie ok.

Tok'Ra  Dołączył: 10 Lip 2006
IMHO, Zawsze powinno zalezec nam na szybszym zgrywaniu zdjec z karty przy pomocy czytnika - a roznice cenowe pomiedzy kartami szybkimi a wolnymi sa juz niewielkie, wiec nie ma powodu do az takich rozterek ktora karte kupic. Poza tym, z reguly na jednej karcie sie nie konczy - druga winna zawsze czekac w zapasie na czarna godzine :mrgreen:
Poza tym, kupujac taka droga przykladowo Sandisk Ultra Extreme dostajesz i opakowanie, i etui na zameczek, i program do obrabiania plikow RAW Capture One - wiec warto sie rozejrzec za takimi bonusami rowniez i kilka zlociszy wysuplac wiecej.

desinger  Dołączył: 12 Paź 2007
Cytat
BTW, jeszcze jakies 2 tygodnie bede goscil w USA, gdyby ktorys z szanownych forumowiczow planowal zakup jakiegos szkla, karty itp

Chętnie skorzystam z propozycji gdyby to itp. było K100D Super z kitem ;-) przywieziony na szyi bez dodatkowych opłat cła podatku itp. :-P

ps. konkretnie zapytam na pw.

mkdexter  Dołączył: 19 Lis 2006
Sam używam SanDisk Ultra II i jestem zadowolony z jego wydajności. Mam przed sobą najnowszy nr PC WORLD KOMPUTER (12/2007) i jest spory test kart SD.
Test robili m.in. przy użyciu Nikona D80 i w czołówce są:

1. Kingston SD2/4GB (~129zł / 32,3zł za GB)
2. SanDisk SDSDX3-1024-902 (seria Extreme 1GB) (~75zł / 75zł za GB)
3. Kingston SD6/8GB (~321zł / 40,1zł za GB)
4. KingMax KDO4GS9ITSLLUG (~200zł / 50zł za GB)
...
12. GoodRAM SDC1024X100GR (~39zł / 39zł za GB)

Czas zapisu zapisu 5 zdjęć RAW (im krócej tym lepiej):

1. 7,5
2. 6,3
3. 12,4
4. 7
...
12. 9,4

Co prawda kasetka nie połknie chyba więcej niż 4GB. Ja bym brał któregoś z SanDisków, albo z serii Ultra II albo Extreme III

Wszystkie wymienione karty posiadają dożywotnią gwarancję poza SanDisk'iem (10 lat)

Prędkość robienia zdjęć w K100 to bodajże 2,8 zdjęcia na sekundę. Należy sobie obliczyć ile waży średnio *.jpg, a ile RAW (chyba można serie 3 RAWów zrobić o ile się nie mylę) i następnie sprawdzić ile w teorii jest w stanie nasza puszka zapisać na sekundę MB. Potem sprawdzamy ile wynosi średnia prędkość zapisu na danej karcie:

1. 19,1MB/s
2. 19,4MB/s
3. 10,7MB/s
4. 18,1MB/s
...
12. 17,4MB/s

I szukamy wybieramy taką, która pokryje możliwości naszej puszki.

Jeżeli gdzieś się chlapnąłem i jest błąd to poprawcie mnie, bo nie wiem czy pod koniec dobrze kombinowałem.

Markus  Dołączył: 21 Mar 2007
Najlepsza karta dla osób posiadających czytnik to Sandisk Extreme III (trzeba mieć specjalny czytnik Sandiska aby wykorzystać w pełni jej możliwości).
Jeśli nie planujesz zakupu czytnika to Sandisk Ultra Plus jest najlepsza.
Ma własny port USB, transfer ok 8-9 MB/sek.

O, o, o! O takie info mi chodziło :-)
Dzięki wielkie.

Pozdrawiam,

Serg

Szumak  Dołączył: 18 Cze 2007
mkdexter napisał/a:
Wszystkie wymienione karty posiadają dożywotnią gwarancję poza SanDisk'iem (10 lat)

Aby nie było nieporozumień: w gwarancji dożywotniej nie chodzi o czas życia posiadacza tylko przedmiotu, którego ta gwarancja dotyczy :) Tak więc producent "gwarantuje", że sprzęt będzie działał dopóki nie padnie, innymi słowy nie daje żadnej gwarancji.
Gwarancja 10-letnia w tym przypadku jest dużo bardziej korzystna.

flying  Dołączył: 13 Sie 2007
serg

Gościsz jeszcze w USA ,czy juz po ptokach?
Miałbym w temacie szkieł prośbę.

Ale to mam rozumieć, że mając kartę z dożywotnią gwarancją, gdy zepsuje się, dajmy na to po 5 latach, to mogę ją wymienić na nową, czy powiedzą, że "owszem, gwarancję daliśmy dożywotnią, a jej żywot właśnie dobiegł końca, więc sajonara"? ;-)

halmac1  Dołączył: 01 Kwi 2007
Mając do wyboru kartę 4GB wziąłbym 2 x 2 GB ze właśnie ze względów użytkowych ponieważ jak mi padnie karta 4GB tracę wszystko :-/ w 2 przypadku mam szanse zyskać 2 GB no chyba że dopadło mnie jakieś fatum :mrgreen:

vertiico  Dołączył: 08 Maj 2007
moze tak byc, o ile dobrze pamietam, czas trwania gwarancji takiej, trwa do czasu produkcji takiego sprzetu.
tu nie jestem pewien czy to produkcji, czy stanu na magazynie, czy czegos podobnego.

wiec ciekawsza jest gwar. 10 letnia :]
bo wtedy masz pewnosc ze gwar trwa 10 lat ni krocej ni dluzej.
w przypadku gwar. doz. nie wiezsz ile, moze 1 rok , moze 5 lat . moze 20.

Uff.. to tym bardziej jestem za SanDisk'iem ;-) swoją drogą ciekaw jestem czy ktoś się spotkał z problemem reklamacji sprzętu z gwarancją dożywotnią?

Grizley  Dołączył: 30 Sie 2007
jak mi karta padnie za 4-5 lat nie będe płakał kupie nową.
Jak mi padnie np za rok lub 2 oddam w reklamacje i dostane nową.
a dozywotnia po co komu? albo 10 lat?

vertiico  Dołączył: 08 Maj 2007
Cytat
jak mi karta padnie za 4-5 lat nie będe płakał kupie nową.

to dobrze, tylko co to wnosi do tego watku?

Grizley napisał/a:
Jak mi padnie np za rok lub 2 oddam w reklamacje i dostane nową.

nie bylbym taki pewny :)
np kupilbys ostatki produktu, na gwar. doz. wiec zapewne po 2 latach , czy nawet roku juz bys nie mial gwar :) i o tym mowa.

Grizley napisał/a:

a dozywotnia po co komu? albo 10 lat?

jednak komus moze byc potrzebna, glupie pytanie zadales.

wiec Grizley, czytaj co piszemy, a to jaki Ty masz do gwarancji stosunek to juz Twoja sprawa.

mkdexter napisał/a:
Uff.. to tym bardziej jestem za SanDisk'iem ;-) swoją drogą ciekaw jestem czy ktoś się spotkał z problemem reklamacji sprzętu z gwarancją dożywotnią?

moi bliscy znajomi kilkakrotnie, ale to bylo na studiach, wiec juz kawal czasu temu. wtedy dopiero posluchali mojej rady, lepiej po nizeli wcale.

swoja droga, dalej sklepy oferuja produkty na gwar. doz?

flying,

Niestety od tygodnia w kraju :-/

Pozdrawiam,

Serg.

Burning  Dołączył: 24 Lis 2007
Serg, witam kolegę basistę :)
Ja katuję Samsungi NTT
teoretycznie prędkość x60
do JPG wystarcza, nie wiem jak serie w RAWach, ale Kasetka ma tylko 3, więc raczej da radę

negocjatorek  Dołączył: 12 Kwi 2007
a ja się wyłamie i polece kingstony. Miałem 2 albo 3 i żaden mnie nie zawiódł. Natomiast sandisk owszem. Padła mi jedna taka karta. Od tamtego czasu nie ufam. Teraz mam kingstona elite pro 1 Gb non stop w K10d i nie narzekam, od czasu do czasu tylko wkładam coś innego (jakiś no name 2 GB jak zgrywam z kingstona).

Eldred  Dołączył: 16 Paź 2007
A ja używam Goodramów 1gb High Speed x100 i nie narzekam, wszystko ok, są szybkie i nie miałem z nimi żadnych problemów (jak na razie) a kosztowały mnie po 30zł w promocji chyba jakiejś w VICO (sklep komputerowy w LBN).

Skocz do: