k10d + kit + FA 70-200 f/4-5.6 PZ + MeSUPER + M 50f/1.7 + A 50 f/2 + fgz af-360 już sprawna :) + FA 50 f/1,4 w końcu jest MOJE :D
grzecho napisał/a:
..MZ-6 oraz lampę błyskową AF360FGZ. ...czy jest to błysk tylko lampy zewnętrznej, czy równoczesny AF360FGZ i wbudowanej ? ...... Gdzie leży więc prawda ?
grzecho napisał/a:
... używam manualnego obiektywu, ...sposoby wyzwalania lampy zewnętrznej w taki sposób, by tylko ona stanowiła błysk oświetlający....
GrzegorzQ
przedwczoraj MZ-30, wczoraj ZX-L, dziś K100D
+360FGZ+ Tamron 18-250, stara portretówka, pierścienie, konwerter 2x i ... starcza
k10d + kit + FA 70-200 f/4-5.6 PZ + MeSUPER + M 50f/1.7 + A 50 f/2 + fgz af-360 już sprawna :) + FA 50 f/1,4 w końcu jest MOJE :D
modern art = i could do that + yes, but you didn't
guerilla napisał/a:a ja mam pytanie - czy jeśli się wbudowany flash (w k10d) ustawi w tryb controller a nie jako master, to znaczy że ona błyska bez przedbłysków wtedy..? i odpala fotocele normalną na pierwszy błysk ?
(pewnie w k100d jest tak samo..)
negocjatorek napisał/a:GrzegorzQ, co do tego drugiego to się nie zgadzam! fgz360 mozna wyzwolic obojętnie czym bezprzewodowo. wiec nie trzeba kabla.
GrzegorzQ
przedwczoraj MZ-30, wczoraj ZX-L, dziś K100D
+360FGZ+ Tamron 18-250, stara portretówka, pierścienie, konwerter 2x i ... starcza
GrzegorzQ napisał/a:Tak ale... zwróć uwagę o co pytał kolega:
czy z manualnym obiektywem można wyzwolić 360tkę tak by tylko 360 dawała błysk oświetlający a wbudowana nie.
Odpowiedź brzmi : NIE
bo z manualnym obiektywem wbudowana lampa nie działa w PTTLu
daje tylko jeden błysk - właściwy podczas otwarcia migawki
Dlatego należy ustawić 360tkę w tryb Slave2
W trybie Slave2 360tka daje błysk na ...... dowolny błysk innej lampy
W takim przypadku - obie lampy błyskają podczas otwarcia migawki.
modern art = i could do that + yes, but you didn't