porys  Dołączył: 30 Kwi 2007
Blokowanie ostrości przyciskiem AF w K10D
Czy przyciskiem AF w K10D można zablokować ustawioną ostrość , tak jak można zablokować ekspozycję przyciskiem AE-L .
Tzn. po zwolnieniu AE-L ekspozycja pozostaje nadal zablokowana do czasu ustawionego w menu.Brakuje mi tej funkcji przy AF.
A może coś źle robię -proszę o podpowiedź zacne grono forumowiczów ( firmware 1.1)

Samp  Dołączył: 23 Kwi 2006
No tak, bo wciśnięcie spustu mogawki na nowo ustawia ostrość.

Myślę, że pewnego rodzaju rozwiązaniem byłoby dla Ciebie ustawić w Custom Menu "AF Button Function" na 2 (Cancel AF). Wtedy przyciśnięcie przycisku AF odłącza AutoFocus. Mógłbyś więc blokować ostrość w dość prosty sposób:
-wykadrować, złapać ostrość spustem
-wcisnąć AF i przekadrować (AF jest odłączony, pamięta ostatnie ustawienie)
- z cały czas trzymanym przyciskiem AF, zrobić zdjęcie (ostrość jest trzymana).

Ja właśnie w tym celu ustawiłem działanie tego przycisku na Cancel AF i muszę przyznać, że jest to baaardzo wygodne (a szczególnie przy obiektywach z QuickShift Focus)!
Polecam!

(Jeszcze jeden pomysł po sprawdzeniu empirycznie, po prostu używaj przycisku AF inaczej niż AE-L: nie puszczając go, do czasu aż jest trzymany, pamięta ostatni AF...)

trzymanie cały czas wciśniętego AF nie wchodzi wgrę,chodzi bowiem o dłuższe czasy ekspozycji i praca z pilotem podczerwieni.

Szumak  Dołączył: 18 Cze 2007
W trybie AF.S(ingle) masz trzymaną zmianę ustawienia ostrości w momencie otwarcia migawki. (Mam K100 ale przypuszczam, że w K10 można przełączyć sposób działania AF).
W przypadku o którym piszesz użycie blokady na przycisku też będzie niewygodne.
Jeżeli punkt ostrości nie zmienia swojego położenia lub też raczej nie powinien zmieniać to może rozważ wyłączenie AF i ustaw ostrość ręcznie?

dan  Dołączył: 11 Sie 2006
W GX10/K10D mozna wylaczyc AF pod spustem migawki a ustawic go pod przyciskiem AF.

W GX10 trzeba zmienic opcje:

W CUSTOM1 MENU ustawiamy: AF by Press Halfway na OFF
oraz
w tym samym menu: AF Button Function na Enable AF

Dzieki temu ustwianie ostrosci jest niezalezne od zwalniania migawki.

dan
W K10D działa twój sposób tak samo jak w Samsungu/
Ale to malo wygodne rozwiązanie.
Zastanawiam po co ten przycisk AF
IMHO powinien działać tak jak ten od blokady ekspozycji albo czasowo albo do kolejnego naciśnięcia

dan  Dołączył: 11 Sie 2006
porys napisał/a:
W K10D działa twój sposób tak samo jak w Samsungu

Zgadza sie, ale menu moze byc troche inne.

porys napisał/a:
Ale to malo wygodne rozwiązanie.

Wszystko zalezy czego potrzebujesz. Ja pracuje czasem wyzej podanym sposobem w studio i jest ok (nie mam pilota).

negocjatorek  Dołączył: 12 Kwi 2007
porys, ale mysle ze lepszego sposobu od tego ala dan nie ma. Nie wiem za bardzo co chcesz uzyskać. przecież blokada ekspozycji też działą tylko do wyzwolenia migawki wiec po zrobieni zdjecia pilotem i tak musisz podejść do korpusu...

Gwiazdor  Dołączył: 05 Mar 2007
porys napisał/a:
Mozna zarówno uruchomić AF tym przyciskiem jak i go unieszkodliwić. Ja mam pod nim "Cancel AF" i jest to wygodne rozwiązanie.

negocjatorek  Dołączył: 12 Kwi 2007
a ja mam jeszcze lepsze ;) przełączanie na środkowy czujnik AFa :D

icelander  Dołączył: 03 Cze 2007
porys napisał/a:
trzymanie cały czas wciśniętego AF nie wchodzi wgrę,chodzi bowiem o dłuższe czasy ekspozycji i praca z pilotem podczerwieni.

nie rozumiem :shock: po wcisnieciu spustu i otwarciu migawki i tak punkt ustawienia ostrosci sie nie zmieni to po grzyba jeszcze dodatkowo blokowac af ,a z pilotem tez dziala ustawienie ostrosci
pozdro

Skocz do: