igorkrupa  Dołączył: 17 Maj 2007
Nowe/Ulepszone Sigmy
Odnośnie artykułu z fotopolis kliknij Myślicie, że Sigma wpadnie w końcu na tak genialny pomysł i zrobi napędy HSM do Pentaxa? Troche mi tego brakuje lecz moim skromnym zdaniem Sigmy z serii EX śmigają jak głupie ale jestem ciekaw jak by to chodziło z napędem HSM, na pewno cicho ale czy szybciej i czy aby na pewno dokładniej?

dan  Dołączył: 11 Sie 2006
W specyfikacji nie ma nic o mocowaniu Pentaksa... Ciekawe czy bedzie w ogole?

To sie okaże...

ttb  Dołączył: 26 Lip 2006
na stronie Sigmy jest za to; lipiec 08 dla Pentaxa

argawen  Dołączył: 19 Kwi 2006
dan napisał/a:
W specyfikacji nie ma nic o mocowaniu Pentaksa
Coś Cześ wspominał, że będzie w styczniu.

Ciekawe tylko czy dadza HSM czy tradycyjna wiertare...

argawen  Dołączył: 19 Kwi 2006
Na razie zapomnij o HSM do Pentaxa.

lipalipski  Dołączył: 28 Mar 2007
No, jeśli będzie HSM w 70-200 to przesiądę się na k10. Albo legendarne k20 ;-)

argawen napisał/a:
Na razie zapomnij o HSM do Pentaxa.

A to niby czego... moim zdaniem jest to realne i bylo by to dobre posuniecie Sigmy w strone Pentaxa... nie rozumiem mentalnosci czemusz to dla nikona robia dla canona robia dla olympusa robia a dla pentaxa nie nie wiem w czym tutaj jest problem mocowania do napedu mamy? wieec?

Cześ  Dołączył: 15 Lut 2007
Tydzień temu rozmawiałem z osobą bezpośrednio odpowiedzialną za Sigmę u polskiego dystrybutora. Japończycy nie przewidują w najbliższym czasie wprowadzenia napędu HSM dla Pentaksa. Powtarzam to już po raz kolejny na tym forum. Czemu tak jest - nie wiadomo, skośni się nie tłumaczą.
50-150/2,8 oraz 70-200/2,8 Macro, oba bez HSM, mają się pojawić w polskiej dystrybucji w lutym.

lipalipski  Dołączył: 28 Mar 2007
igorkrupa napisał/a:
A to niby czego... moim zdaniem jest to realne i bylo by to dobre posuniecie Sigmy w strone Pentaxa... nie rozumiem mentalnosci czemusz to dla nikona robia dla canona robia dla olympusa robia a dla pentaxa nie nie wiem w czym tutaj jest problem mocowania do napedu mamy? wieec?

Ależ długie zdanie. I na jednym wydechu trzeba przeczytać. :evil:

Szumak  Dołączył: 18 Cze 2007
Cześ napisał/a:
50-150/2,8 oraz 70-200/2,8 Macro, oba bez HSM, mają się pojawić w polskiej dystrybucji w lutym.

A chodzą już jakieś pogłoski o sugerowanych cenach?

LDevil  Dołączył: 30 Maj 2007
Cześ napisał/a:
Tydzień temu rozmawiałem z osobą bezpośrednio odpowiedzialną za Sigmę u polskiego dystrybutora. Japończycy nie przewidują w najbliższym czasie wprowadzenia napędu HSM dla Pentaksa. Powtarzam to już po raz kolejny na tym forum. Czemu tak jest - nie wiadomo, skośni się nie tłumaczą.

Gdzieś czytałem, że zdaniem Sigmy Pentaxowy rynek szkieł z napędem HSM jest dość biedny, więc nie opłaca im się ta produkcja. I w sumie ciężko się z tym nie zgodzić narazie.

Dodatkowo jeżeli chcesz wyprodukować obiektyw z napędem ultradźwiękowym, który dodatkowo będzie miał napęd autofokusa ze srubokręta, to nie możesz zastosować silnika pierścieniowego, tylko jakiś inny mniej wydajny typ.
Tego ostatniego nie jestem na 100% pewien (muszę poszukać odpowiedniego postu na forum dpreview).

konopia  Dołączył: 24 Kwi 2007
Sigma odświeża dużo więcej szkieł, niektóre są już w cennikach, generalnie chodzi o to by można ich było używać z genialnym Nikonem D40.
W cennikach tutaj sa obecne dwie wersje takich szkieł jak:
18-50 f2,8 macro - 280f
18-50 f2,8 macro HSM Nik - 330f
17 - 70 .... - 220f
17-70 ... HSK Nik - 250f
jak widać powyższe z silnikami HSM dostępne są tylko w wersji na bagnet nikona, i cenowo nie są dużo droższe od starych wersji.
o tych nowych zoomach pisze ze nikon, canon i sigma, i jakoś nie spodziewałbym się pentaxa.

Ale taka operacja budzi we mnie niejasne obawy o przyszłość "śrubokręta" u Nikona,
może tak być że już niedługo będą go miały tylko korpusy DX00 i DX ...

Cześ  Dołączył: 15 Lut 2007
Szumak, sugerowane ceny masz na sigma-foto.pl
a jak chcesz wiedzieć po ile będziesz je miał u mnie to atakuj na PW ;-)

jaad75  Dołączył: 07 Paź 2006
LDevil napisał/a:
Dodatkowo jeżeli chcesz wyprodukować obiektyw z napędem ultradźwiękowym, który dodatkowo będzie miał napęd autofokusa ze srubokręta, to nie możesz zastosować silnika pierścieniowego, tylko jakiś inny mniej wydajny typ.
Tego ostatniego nie jestem na 100% pewien (muszę poszukać odpowiedniego postu na forum dpreview).

Dokładnie tak jest. Nie opłaca im się wsadzać mikrosilnika i powielać rozwiązań zastosowanych w DA* Pentaxa. Z kolei zastosowanie wyłącznie silnika pierścieniowego ograniczyłoby i tak stosunkowo nieliczną grupę potencjalnych nabywców do właścicieli K10D i K100D Super. Korzystniejsze z punktu widzenia przyszłej sprzedaży jest więc dla Sigmy użycie tradycyjnego śrubokręta.

Skocz do: