k10d + kit + FA 70-200 f/4-5.6 PZ + MeSUPER + M 50f/1.7 + A 50 f/2 + fgz af-360 już sprawna :) + FA 50 f/1,4 w końcu jest MOJE :D
KaSetka + 18-55 + jupiter37a + af360fgz
k10d + kit + FA 70-200 f/4-5.6 PZ + MeSUPER + M 50f/1.7 + A 50 f/2 + fgz af-360 już sprawna :) + FA 50 f/1,4 w końcu jest MOJE :D
pozdrawiam,
dzerrry
ty w tym siedzisz a ja już od 3 lat się kompletnie nie interesuje rozwojem czegokolwiek i mnie to starcza. Większości osób, które używa tego w domu też. Każdy sprzęt ma swoje przeznaczenie.Szumak napisał/a:ale być może mam wysokie wymagania.
rozumiem to są osobiste preferencjenegocjatorek napisał/a:A co do używania hdd to twoje zdanie. Ja wole mieć np muzyke na krążku dvd
fakt, mam tą toshibę (dvd-rom) już 5 lat, rok temu zaczęły się pierwsze zająknięcia. W chwili obecnej po prostu zdarzy się że nie przeczyta jakieś płyty dvd raz na jakiś czas.Szumak napisał/a:Toshiba niestety też nie jest sprzętem z górnej półki, choć klienci nie skarżyli się na nią aż tak często jak na LG i Sama.
pewnie i dziś da się je odczytać.Szumak napisał/a:Verbatim, Sony albo nieco tańsze Dysanki i po paru latach od wypalenia odczytywało się je z łatwością
hamster napisał/a:pewnie i dziś da się je odczytać.
kadyszka z limitedem i microOlek z naleśnikiem
Każdy problem ma swoje rozwiązanie, zatem
jeżeli nie ma rozwiązania to nie ma problemu.
aflinta napisał/a:A może warto spojrzeć na całość nieco bardziej globalnie? Jakie jest obecnie oczekiwanie rynku? Teraz znakomita większość napędów jest liczona na 2 lata życia (w końcu ile może żyć urządzenie które musi kręcić z wysokimi prędkościami podłej jakości źle wyważone płytki) potem i tak się rozsypie.
aflinta napisał/a:Oni tylko ograniczają się do zakupów u tych, których nie znacie bo nie sprzedają pod własną marką lub tych, których tak omijacie szerokim łukiem bo badziew straszny. Wszystko to kwestia ceny i skali - no i naklejki :) Przecież za napęd HP można 300 zł dać, za LG za 80 zł nikt się nawet nie oglądnie - magia logo :)
aflinta napisał/a:Oczywiście trzeba pamiętać, że taśmy mają po 30 lat gwarancji na odczyt czego raczej nie można oczekiwać od płytki za 1,2 zł nagranej z maksymalną prędkością.
no cóż, ja wyszczególniłem napędy i ich długość życia, pi x oko, jak więcej osób by się też pochwaliło to mielibyśmy pełniejszy obraz rzeczywistości. (ale nie nalegam)aflinta napisał/a:Każdy na podstawie jednego czy kilku spotkanych w życiu napędów wygłasza autorytatywne opinie
Szumak napisał/a:Samsungów miałem tylko kilka sztuk w ręce ale niczym nie różniły się wtedy od napędów LG
CytatW czasach, gdy płyty CD dopiero pojawiały się na rynku przewidywano, że ich trwałość będzie niemalże wieczna
CytatA jeszcze może co do cen nośników, bo nie wiem skąd je wziąłeś:
CytatDVD-R: 100 płyt ~ 80zł = 0.18 zł/1GB
CytatPoza tym aflinta gdzie kupujesz tak tanio taśmy i jakiego producenta? Przejrzałem ofertę detaliczną veracompu ale ceny mają wyższe.
Każdy problem ma swoje rozwiązanie, zatem
jeżeli nie ma rozwiązania to nie ma problemu.
Ja mam Liteon'a CD z 2003 i tez nie stwarza problemów. Młodszy o jakieś 2 lata Liteon DVD też jest OK.CytatLiteon CDRW - kupiony w 2004, 0 problemów
aflinta napisał/a:W odniesieniu do pierwszych tłoczonych płyt można było mieć takie oczekiwania... choć o ironio bardzo szybko okazało się, że płyty CD Audio matowieją od kopert w które były pakowane (pierwotnie używano papieru o dużej zawartości siarki, który reagował z powierzchnią płyty). Jak to odkryli to zmienili opakowanie :)
aflinta napisał/a:Czemu DVD-R? Skoro porównywane to ma być z taśmą, to trzeba wziąć pod uwagę, że można wielokrotnie zapisywać i kasować nośnik.