alkos  Dołączył: 18 Kwi 2006
guerilla napisał/a:
przynajmniej nie korporacyjny zombi

Dziekuje, ale spie dobrze.

kosafwc  Dołączył: 24 Lut 2007
Ja nie wiem, ja młody jestem ale odnoszę wrażenie, że to wszystko to jakieś iluzoryczne jest ta cała ekonomia ;]

JSW  Dołączył: 20 Lip 2006
diplodok napisał/a:
po 13 grudnia stracimy suwerennosc polityczna, po euro resztki suwerennosci gospodarczej...

Nie zauwazylem, aby jakikolwiek kraj w strefie Euro starcil suwerennosc, po wprowadzeniu waluty €, wiec dlaczego akurat Polska miala by ja utracic? Co z innymi krajami wstepujacymi do Uni Monetarnej, tez straca? Czy Slowenia juz utracila, czy jest w trakcie? A kolega diplodok jest chyba za mlody, by pamietac dobrze ZSRR i dlatego przywoluje takie niesmaczne porownania.
PS: Niemcy otrzymaly suwerennosc po podpisaniu traktatu 2+4. Dziesiatki lat funkcjonowaly jak kraj "niesuwerenny"

dzerry  Dołączył: 01 Maj 2006
JSW napisał/a:
Nie zauwazylem, aby jakikolwiek kraj w strefie Euro starcil suwerennosc
W Polsce slowo suwerennosc jest zbyt powaznie traktowane. Uwaza sie, ze jest to najwieksza, niezbywalna swietosc, a jesli chociaz kawaleczek jej sie straci, to juz mozna obwieszczac 4,5 lub 6 zabor w zaleznosci kto jak interpretuje historie.

Faktem jest, ze zapisujac sie do jakiejkolwiek organizacji miedzynarodowej, nie tylko UE, odbywa sie tzw delegacja suwerennosci, czyli de facto rezygnacja z pewnych tradycyjnie przyjetych atrybutow niezaleznosci na rzecz tej wlasnie organizacji. Pozwala na to n asz konstutucja. Bez tego nie mozliwa bylaby jurysdykcja Trybunalu Praw Czlowieka, przyjmowanie dyrektyw UE uchwalanych wiekszoscia glosow, nie istnialaby wspolnotowe polityki - rolna, transportu, handlowa, na ktore to panstwa czlonkowskie moga wplywac tylko przez Unie, a nie bezposrednio przez swoja lokalna administracje. Tak samo jest z polityka pieniezna. Wstepujac do EMU, rezygnujesz calkowicie ze wszystkich instrumentow polityki monetarnej, czyli de facto tracisz suwerennosc, bo o tym jakie bede stopy procentowe na rynku miedzybankwoym, nie bedzie decydowal twoj wlasny bank narodowy, tylko niezalezna instytucja miedzynarodowa. Dla mnie to jest normalne i logiczne, no ale dla niektorych to zdrada stanu.

dz.

dzerry, hm..czyli troche to jak udzial w forum, [niekoniecznie Pentaksa] decydujac sie na uczestnictwo, pozbywamy sie wlasnej suwerennosci i nie mozemy pisac co i gdzie sie chce...

alkos  Dołączył: 18 Kwi 2006
JSW napisał/a:
dzerry, hm..czyli troche to jak udzial w forum,

Nie, ani troche.

dzerry  Dołączył: 01 Maj 2006
JSW napisał/a:
decydujac sie na uczestnictwo, pozbywamy sie wlasnej suwerennosci i nie mozemy pisac co i gdzie sie chce...
Nie to nie jest tak. Ty mowisz o prawie jako takim. Kazde prawo ma rewers w postaci obowiazku. Jesli na przyklad Polska na mocy umowy miedzynarodowej, deklaruje, ze nie najedzie na Niemcy, to nie ogranicza swojej suwerennosci, bo dostaje taka sama gwarancje w zamian. Na forum nie mozesz pisac co chcesz, bo jest ograniczony prawem. Masz prawo do nietykalnosci osobistej, co oznacza, ze sam tez sie zobowiazujesz, ze nie bedziesz lzyl innych. Z Unia jest inaczej. Na przyklad idac do szpitala, dla swojego dobra, zzekasz sie czesci swoich praw - masz ograniczona swobode przemieszczania sie, zobowiazujesz sie, ze bedziesz jadl tylko to co zaleci ci lekarz, itd. Jednak w kazdej chwili mozesz wyjsc z tego szpitala i nikt nic ci nie zrobi. Tak samo jest z organizacjami miedzynarodowymi. Zeby taka organizacja mogla funkcjonowac, czyli de facto dla swojego dobra, czlonkowie musze delegowac czesc swojej suwerennosci na ta organizacje. Jednak w kazdej chwili mozesz z niej wyjsc. No, akurat z UE bedzie mozna wyjsc dopiero po podpisaniu nowego traktatu, bo do tej pory, zaden traktat nie przewidywal takiej procedury ;-)

dz.

matb  Dołączył: 02 Lis 2006
Układ Warszawskie też nie przewidywał, że można z niego wystąpić - a jakoś się dało ;-)

dzerry, No tak, "fersztejen".

PS: Zaden traktak nie przewidywal wychodzenia z Uni, ale w 1978 duński parlament przyznał Grenlandii autonomię. W 1985 wyspa wystąpiła z Europejskiej Wspólnoty Gospodarczej i nie jest członkiem Unii Europejskiej.
http://pl.wikipedia.org/wiki/Grenlandia

diplodok  Dołączył: 13 Cze 2006
JSW napisał/a:
A kolega diplodok jest chyba za mlody, by pamietac dobrze ZSRR

niestety pamiętam dobrze...
np. jak mój ojciec ledwo wrócił skatowany przez "nieznanych sprawców" nad ranem do domu
z pogotowia go siłą wyrzucili bo sie bali - dopiero jak dotarł do domu zadwoniliśmy po znajomego lekarza...
kolejki w ktorych stalem... kartki... - moje dziecinstwo

JSW napisał/a:
dlatego przywoluje takie niesmaczne porownania.

a to świadczy niestety o powszechnym w polskim społeczeństwie braku wiedzy na temat ważnych i aktualnych wydarzeń...
fakt data jest symboliczna
13 grudnia 2007 podpisany zostanie Traktat Reformujący na mocy którego Polska przestaje spełniać warunki świadczące o państwowości wg. konwencji z Montevideo i tym samym przestaje być niezależnym państwem.

a cala kwestia rozbija sie o to czy wejście do UE jest korzystne czy nie...
dla mnie nie (Bilans dotacji z UE i kosztów ich pozyskania jest dla Polski niekorzystny. Statystyczny Polak w latach 2007-13 wyda średnio 1606 zł rocznie tylko po to, aby otrzymać 1368 zł, czyli dołoży do interesu 238 zł rocznie) - wolałbym być np. w NAFTA :mrgreen:

diplodok napisał/a:
238 zł rocznie
gdyby nawet ta cena byla 10 razy wyzsza, to moim zdaniem warto. Bo to cena; pokoju w Europie, otwartych granic, i wszystkich innych mozliwosci jakie niesie ze soba wspolna Europa. Zrezygnowac z tego za 60gr dziennie?

238 to tylko teoretyczna kwota zakladajaca wykorzystanie w 100% dotacji - w praktyce jak wiadomo jest z tym znacznie gorzej

do tego dochodza jeszcze koszty dostosowywania do norm europejskich...
o pierwszy z brzegu najswiezszy przyklad koszt dostosowania wind do europejskich wymogow bezpieczenstwa - ok 4mld zl
czy koszt dostosowania wag sklepowych...

osobiscie wolalbym wydac te pieniadze na np. klocki lego dla mojego dziecka

co to ma wspolnego z pokojem w Europie??

lipalipski  Dołączył: 28 Mar 2007
dzerry mądrze prawisz. :-B

diplodok, No tak, teraz juz wiem o co chodzi. To sa powazne argumenty za wyjsciem z UE i nie wprowadzaniem €. Dobrze bylo by tez wprowadzic starym zwyczajem, wydawanie paszportow, zgody na anteny sat. kary za posiadanie drukarek, talony na paliwo. Niech bedzie tradycyjnie po staremu.

JSW, szkoda ze nie dostrzegasz debilizmu w tworzeniu nowych europrzepisow
wszystko zunifikowane, wszedzie tak samo pod jedna norme - przeciez to koszmar nie tylko gospodarczy ale i spoleczno kulturowy.
tylko to nie wyglada na debilizm ale celowe dzialalnie... ale tu zahaczamy o spiskowa teorie dziejow :evilsmile:

poczytaj sobie projekty i pomysly UE dotyczace kontroli ludzi ,internetu itd...
to moze zgoda na antene satelitarna wyda ci sie drobnostka

mumonzan  Dołączył: 23 Kwi 2007
Oj Panowie, wy to nie macie co robić w pracy....
I jak tu ma być lepiej? :-D

mumonzan napisał/a:
I jak tu ma być lepiej?

....sie nadrobi szefie :-)

mumonzan,
tak jest!!!
zaczynam "prace u podstaw" :mrgreen:

Skocz do: