wkt  Dołączył: 03 Lip 2007
pesel
W przyszłym roku upływa ostateczny termin wymiany dowodów ale nastąpi jeszcze jedna poważna zmiana. Nowy pesel. Dzięki niemu każdy urzędnik za pomocą kilku kliknięć natychmiast uzyska o nas takie informacje jak: wysokość zarobków, wysokość płaconych podatków i ich rodzaj, na co chorujemy i się leczymy, ilości mandatów, i inne dane z ZUS, Policji, Banków i NFZ.

więcej na stronie MSWiA
http://pesel2.mswia.gov.p...iew=aktualnosci

i alarmujący raport Instytutu Sobieskiego
http://www.sobieski.org.pl/news.php?id=282

Eksperci Instytutu Sobieskiego uważają, że mimo dobrych chęci MSWiA, koncepcja systemu PESEL2 jest niedostatecznie przemyślana i niesie ze sobą wiele poważnych zagrożeń.

mygosia  Dołączyła: 19 Kwi 2006
Uwagaa na jaskółki.
Coś dzisiaj wyjątkowo nisko latają.

Arti  Dołączył: 20 Kwi 2006
o kurde i jak tu teraz żyć :shock: świstak siedzi, nie zawija w sreberka a tu jeszcze takie coś...
mygosia, o tej porze to chyba nietoperze... ale one powinny spać? ;-)

diplodok  Dołączył: 13 Cze 2006
a ja nie wymieniam dowodu
po co? i kto mnie do tego zmusi?

zorzyk  Dołączył: 21 Kwi 2006
Posłuchajcie Trójki - Kaczkowski nadaje Zeppelinów :mrgreen:
A jutro koncert koncertów 8-)

PiotrR  Dołączył: 03 Maj 2006
diplodok napisał/a:
a ja nie wymieniam dowodu
po co? i kto mnie do tego zmusi?

Nie zmusi cię nikt. Gorzej, jak do czegoś będzie Ci potrzebny ważny dowód.

zorzyk  Dołączył: 21 Kwi 2006
Zmusi, zmusi - administracyjna kara z Urzędu Miejskiego/Dzielnicowego czy co tam, do 5000 zł.

Ograniczenie wolności do jednego miesiąca lub mandat do 5 tys. zł. Kary są zapisane w ustawie o dowodach osobistych.

ech... totalitaryzm...

lipalipski  Dołączył: 28 Mar 2007
wkt, cytat ze strony, którą zalinkowałeś: "System PESEL2 polega na zintegrowaniu i przebudowie istniejących rejestrów państwowych. Należy podkreślić, że zasób informacyjny PESEL2 będzie zawierał wyłącznie dane w zakresie dotychczasowego zasobu PESEL, pomniejszonego o takie dane jak np. wykształcenie, czy niektóre dane z karty KOM (Karta Osobowa Mieszkańca). W szczególności planowany zakres gromadzonej informacji nie zawiera danych o wysokości zarobków, wysokości podatków, miejscu leczenia i jego powodów ani ilości mandatów za złe parkowanie. W systemie nie będą umieszczone informacje o fakcie zalegania ze składkami ZUS ani o statusie rozliczeń z urzędem skarbowym. W planowanym zakresie gromadzonych informacji nie znajdą się dane o kontach bankowych obywateli ani o statusie stosunków z Policją. Nie zakłada się także przetwarzania informacji o fakcie korzystania z pomocy opieki społecznej. "

a najgorsze jest to ze ludzie jak stado baranow grzecznie ustawiaja sie w kolejkach po nowy dowod

diplodok, niektórzy potrzebują dowodu. Jeśli Ty nie, nie wymieniaj.

Cytat
Ograniczenie wolności do jednego miesiąca lub mandat do 5 tys. zł. Kary są zapisane w ustawie o dowodach osobistych.

Serio? A ja jak skończyłem 18 lat to rok żyłem bez dowodu i nikt mnie nie ukarał. Wyrobiłem sobie dopiero, jak poszedłem na studia i się okazało, że się bez dowodu nie zapiszę ani do Jagiellonki, ani do żadnej biblioteki na wydziale. Chyba, że wtedy tych kar jeszcze nie było.

PiotrR, zawsze była kara. Z tym, że to właściwie martwe przepisy. Nie spotkałem się jeszcze z nałożeniem takiej kary. Osobiście wyrobiłem dowód dopiero w 23 roku życia.

lipalipski napisał/a:
zawsze była kara. Z tym, że to właściwie martwe przepisy. Nie spotkałem się jeszcze z nałożeniem takiej kary.

No, czyli jednak nikt Diplodoka nie zmusi. :mrgreen:
Ja tam nie jestem przeciwnikiem dowodów osobistych (nie wyrabiałem z lenistwa), uważam natomiast, że jeśli jest to dokument, którego posiadanie jest obowiązkowe, to nie powinno się płacić za jego wydanie ani obowiązkową wymianę.
Jestem natomiast przeciwnikiem obowiązku meldunkowego (już sam zwrot "zameldować się" brzmi mi jakoś totalitarnie). Zwłaszcza, że (o ile mi wiadomo), według przepisów, to nawet jak jadę na tydzień do rodziców, powinienem lecieć do urzędu się tymczasowo zameldować. Co też jest martwym przepisem, bo chyba nikt tego nie robi. Więc dlaczego tego nie skasują?

lipalipski, tylko nie uwazasz sposob w jaki jestesmy zmuszani do wyrobienia dowodu jest uwlaczajacy?
nie wiem na ile sa prawdziwe pogloski ze te dowody ktore teraz wyrabiamy zez za niedlugo straca waznosc bo trzeba bedzie wprowadzic jakies nowe zgodne z dyrektywami unii tfu...! europejskiej

nie uwazasz ze powinno to wygladac w nastepujacy sposob?
skoro mam wazny dowod i place niemale podatki a panstwo postanowilo go wymienic powinni wyslac do mnie dokumenty do wypelnienia, ktore odsylam w zwrotnej kopercie (oczywiscie bezplatnie). Dowodu poczta nie przesla bo pewnie musze potwierdzic odbior podpisem wie urzednik dzwoni poinformowac mnie ze jest do odebrania wtedy i wtedy.
A na koniec powinienem jeszcze dostac conajmniej zwrot koszto dojazdu do urzedu (tak jak do sadu)

PiotrR napisał/a:
Zwłaszcza, że (o ile mi wiadomo), według przepisów, to nawet jak jadę na tydzień do rodziców, powinienem lecieć do urzędu się tymczasowo zameldować.

Jeśli pojedziesz do rodziców w odwiedziny na 3 miesiące, to powinieneś się zameldować.

Ale sam przepis jest archaiczny i w zasadzie pozostał w spadku po poprzednim systemie, kiedy to państwo uważało za konieczne na bieżąco wiedzieć, gdzie jest każdy z obywateli. Sam mieszkam w wynajętych mieszkaniach bez meldunku i Policja raczej nie robi problemu. Ogólnie wszystkim wystarczy stały meldunek. Mimo, że w innym mieście.

diplodok napisał/a:
nie uwazasz ze powinno to wygladac w nastepujacy sposob?

Uważam. A dowód mógłby przynieść kurier. A w ogóle to mogliby wreszcie na prawdę wprowadzić podpis elektroniczny i bym sobie urzędowe sprawy załatwiał przez Internet. Wszystkie. Lepsze to niźli Platformy jedno, mityczne, okienko.

diplodok napisał/a:
tylko nie uwazasz sposob w jaki jestesmy zmuszani do wyrobienia dowodu jest uwlaczajacy?

Dla niektórych jest a dla innych nie jest. Posłowie wpisali do ustawy o dowodach miesiąc aresztu i 5000 zł grzywny. Jak ktoś się nie zgadza jak ty, to zostanie doprowadzony do pierdla siłą. Niestety ale taka jest rzeczywistość. Wiesz jak to zmienić?

ja nowy dowód odebrałem dzisiaj.

perl  Dołączył: 24 Wrz 2006
we mnie również odezwał się drzemiący duch anarchizmu i wyrobiłem dowód dopiero, o ile dobrze pamiętam, 2 miesiące po ukończeniu 18. roku życia.

Czemu "aż" 2 miesiące?
Okazało się bowiem, że dowód jest potrzebny we wszelakich instytucjach.

Jeszcze silniej zadziałała na mnie potrzeba jego posiadania, kiedy dokładnie rok temu go zgubiłem.
Bez dowodu dwa czy trzy miesiące, żyłem jak... (a raczej: "czułem się jak") nie powiem kto.

I pomimo tego, że jestem anty jeśli chodzi o tego typu dokumenty to jednak w tym kraju niestety konieczne jest posiadanie tego typu rzeczy i walczyć z tym raczej nie zamierzam, bo samotnie nie wygram.

Ktoś mi kiedyś trąbił, że w UK nie ma dowodów. Fajnie.

Heh, a jeśli ktoś by zadał pytanie: czy odczuwasz potrzebę posiadania tego dokumentu? odpowiedziałbym, że nie...

dan  Dołączył: 11 Sie 2006
Ja wyrobilem dowod w wieku 22 lat :-P Nie powiem, pod koniec bylo ciezko bez tego kawlka plastiku :-P

Skocz do: