bossini  Dołączył: 23 Sty 2007
Kolejne pytanie z cyklu "obiektywem i mieszkiem"
W skrócie chodzi mi o reprodukcję małego obrazka.
Mam kadyszkę i obiektyw Pentaxa FA 100/3.5 Macro.
Chcę reprodukować cyfrowo slajdy i negatywy w małym obrazku, a więc objąć pełną klatką kadyszki, obszar 24x36 mm.

No i teraz kolega a_czacha w innym wątku polecił mi pierścienie pośrednie (jeszcze raz dzięki :-B ). Rozważam ich zakup, bo mieszek PK jest stosunkowo drogi / trudny do dostania.

Jest komplet 3 pierścieni - 6 mm, 12 mm i 24 mm.

Jak obliczyć czy te pierścienie nadadzą się do moich reprodukcji?
Dokładniej chodzi o to, czy na którymś z tych pierścieni złapie ostrość slajdu, przy założeniu, że pole 24x36 zajmie mi dokładne całe pole klatki w kadyszce?

aflinta  Dołączył: 01 Lip 2007
A regulacja odległości obiektywu od slajdu + pierścień ostrości na obiektywie nie dadzą pożądanych rezultatów?

Paulos  Dołączył: 08 Mar 2007
Będę ciekaw Twoich rezultatów.

Ja zmontowałem sobie zestaw na kolumnie powiększalnika: K100D, redukcja M42, pierścienie M42 (nie pamiętam które były w użyciu, w każdym razie nic ekstremalnego), Pancolar 1.8/50 - niestety efekt słaby. To znaczy nie lepszy niż ze skanera - płaszczaka Epson Perfection 2480 Photo.

Slajdy podświetlone podświetlarką do dia od innego, starszego skanera.

Otoczenie oczywiście zaciemnione, żeby światło odbite nie przeszkadzało. Dla wygody odpalałem aparat Remote Assistantem.

Fajnie się to zapowiadało ale niestety kicha. Może obiektyw nie najlepszy ?

Próbowałem też obiektywem kitowym + Raynox DCR 250 i tyż nic rewelacyjnego.

Co skaner to skaner (dedykowany).

No ale z tego wiem skanerem dedykowanym do 1200 zeta czyli np. Minoltą Scandual IV, ludzie mówili, że gorsze reprodukcje wychodziły. System szkło makro + aparat jest względnie tani (przy założeniu, że mamy body :)), i daje ponoć lepsze efekty niż tanie (patrz wyżej) skanery dedykowane. Wiadomo, że porządny skaner dedykowane będzie lepszy ale to już są znacznie większe koszty zakupu.

A można wiedzieć co było nie tak z tym reprodukcjami?

[ Dodano: 2007-12-09, 20:33 ]
aflinta napisał/a:
A regulacja odległości obiektywu od slajdu + pierścień ostrości na obiektywie nie dadzą pożądanych rezultatów?

Nie bardzo trzeba by podjechać tym obiektywem znacznie bliżej niz pozwala minimalna odległóśc ostrzenia.

Paulos  Dołączył: 08 Mar 2007
bossini napisał/a:

A można wiedzieć co było nie tak z tym reprodukcjami?

Mydło. Mało szczegółów.

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
Robiłem reprodukcje nie slajdów tylko negatywów czarno białych ale nie miałem żadnych problemów z ostrzeniem.

Może więc coś jednak z obiektywem, albo slajd się wybrzuszał....

[ Dodano: 2007-12-09, 21:50 ]
Ale powracając do mojego pytania, najbardziej mnie interesuje, czy jeśli obiektyw bez pierścienia macro ma możliwości ostrzenia od powiedzmy 0,3 m od przedniej soczewki, to czy po zastosowaniu pierścienia ten zakres ulega zmianie i jeśli tak to w jaki sposób?

piotr_w  Dołączył: 14 Lis 2006
Potrzebujesz skali odwzorowania ~1,3:1, czyli mając obiektyw 100mm dający odwzorowanie 1:1 będziesz potrzebował jakieś 30mm pierścieni pośrednich (prawdopodobnie 24mm wystarczą, obiektyw skraca ogniskową przy makro).

Obiektyw dokręcasz na najkrótszą odległość ostrzenia (~30cm od matrycy),
dokładasz pierścienie i poruszajac aparatem szukasz punktu ostrości,
który oczywiście będzie bliżej.

GO oczywiście też się zmniejszy.

piotr_w napisał/a:
mając obiektyw 100mm dający odwzorowanie 1:1 będziesz potrzebował jakieś 30mm pierścieni pośrednich (prawdopodobnie 24mm wystarczą, obiektyw skraca ogniskową przy makro).

Mój obiektyw ma skalę odwzorowania 1:2, co w takim wypadku

piotr_w napisał/a:
Obiektyw dokręcasz na najkrótszą odległość ostrzenia (~30cm od matrycy),
dokładasz pierścienie i poruszajac aparatem szukasz punktu ostrości,
który oczywiście będzie bliżej.

Czyli obiektywem się w ogóle nie ostrzy? W takim razie może być chyba problem aby pierścieniami wstrzelić się dokładnie w wielkość klatki małego obrazka.
Najkrótsza odległość ostrzenia od matrycy aparatu, czy obiektywu od kliszy foto?

Sorry za banalne pytanie. Prawnik jestem, no. ;-)

piotr_w  Dołączył: 14 Lis 2006
bossini napisał/a:

Mój obiektyw ma skalę odwzorowania 1:2, co w takim wypadku

Czyli potrzebujesz jakieś ~70-80mm pierścieni.

Cytat

Czyli obiektywem się w ogóle nie ostrzy? W takim razie może być chyba problem aby pierścieniami wstrzelić się dokładnie w wielkość klatki małego obrazka.
Najkrótsza odległość ostrzenia od matrycy aparatu, czy obiektywu od kliszy foto?

Oczywiście ustawianie ostrości na obiektywie będzie zmieniało skalę odwzorowania,
(w ograniczonym stopniu), przekładajac pierścienie i kręcąc pierścieniem na szkle
będziesz mógł dokładnie ustawić skalę.

Co do odległości ostrzenia, to zawsze podaje się odległość od płaszczyzny filmu.
W Twoim przypadku będziesz mial kilka centymetrów odległości pomiędzy przednią soczewką obiektywu, a reprodukowanymi klatkami, co oczywiście wiąże się z problemem
zapewnienia równomiernego podświetlenia.

70-80 to już raczej pod mieszek się kwalifikuje... :cry:

No jest jeszcze opcja obiektyw 50mm ale chłopaki polecali mi wcześnie coś od 70mm wzwyż, ze względu na cropa sensora.

Dlaczego będzie problem z oświetleniem, skoro źródło światła jest po drugiej stronie? Chodzi o winietowanie...?

Na pocieszenie, z każdą odpowiedzią uczę się i do pytań nie będę już wracał :)

dan  Dołączył: 11 Sie 2006
Az ciezko mi uwierzyc, ze mieli lepsze rezultaty niz z dedykowanego skanera Minolty :shock: Masz moze jakis przyklad slajdu zreprodukowanego przy pomocy sposobu, ktory opisujesz?

Słyszałem z przekazów kolegi, którego ojciec pracuje w branży graficzno-fotograficznej + natknąłem sie gdzies w sieci dawno temu (ale poprostu na porównie ogólnie do tanich skanerów foto), ale nie jest to coś, co mógłbym udokumentować samplami.

Swoją drogą można taki test zrobić. Napewno są na forum ludzie mający ten skaner oraz tacy którzy skompletowali dobry zestaw makro do reprodukcji. Ja ze swej strony mogę dostarczyć klatkę filmu :-D

a_czacha  Dołączył: 04 Wrz 2007
OK, zaraz sprawdzę, jak to wypada przy 100mm z pierścieniem, to opiszę. A swoją drogą - nie powinieneś mieć w komplecie takiej soczewki, która daje 1:1 po nakręceniu jak filtr?

Niestety nie :( Zobacz trzeci post od góry:
http://manufactura.home.p...e4216fed979c223

a_czacha  Dołączył: 04 Wrz 2007
Wyszło mi tak:
pierścień około 18 mm, odległość od obiektywu do slajdu ok 20 cm, klatka zajmuje cały kadr. Piszę w przybliżeniu, bo mam helikoidalny pierścień, podobny do:
http://www.bhphotovideo.c...on_Tube_B_.html
tylko na M42, to można go płynnie regulować.
Czyli nawet najmniejszy pierścień wystarczy, do tego jakieś stabilne źródło światła i jakieś mocowanie. Ja bym zrobił wszystko pionowo.

Wiesz, ale w moim przypadku tak jak pisał piotr_w, potrzeba by jakieś 60mm pierścienia, bo mam odwzorowanie 1:2.
Masz może dostęp do skanera dedykowanego. Może byś trzasnął porównanie? :)

dan  Dołączył: 11 Sie 2006
Nie lepiej kupic Coolscana V i miec problem z glowy? :roll:

A po ile chodzi?
Jest jeszcze Plustek OpticFilm 7200i - nówka za jakieś 1150 zeta. Czytałem tylko jeden test jak na razie i podobno skaner daje radę.

Michu  Dołączył: 18 Kwi 2006
bossini napisał/a:
Plustek OpticFilm 7200i - nówka za jakieś 1150 zeta.
Nie wiem dlaczego, ale wolałbym tę kasę inaczej zainwestować. Jeszcze nie wiem jak, ale z pewnością inaczej.

Skocz do: