siwyyy77  Dołączył: 24 Lip 2007
piotr_luk napisał/a:
siwyyy77 napisał/a:
osobiście myślę siedzieć z K10D max. do końca gwarancji i przejście na wyższy model ;-)
o ile taki się pokaże

Chodziło mi wyższy w sensie nowszy, bezpośredni następca k10D ;-)

hamster  Dołączył: 11 Paź 2006
yacek13, moim zdaniem mój jupiterek się nadaje do portretów (135mm) problemem jest tylko odległość od modela (pokój / studio nie może być za małe). Na pewno można go dostać za grosze.

a tak apropos macania aparatów w marketach: Jak ostatnio byłem w gdańskim MediaMarkcie to lustrzanki były tak wymacane że ociski tłustych palców były wszędzie, obiektyw, wizjer, szybka lampy błysk. Były tak dobite że połowa z tych sprzętów nie ostrzyła. Po prostu nie dało się ocenić te aparaty bo one po prostu należycie nie działały.

flying  Dołączył: 13 Sie 2007
yacek13 napisał/a:
Gdzie w Warszawie mogę pooglądać aparaty w spokoju, bo będę w poniedziałek a nie znam takich miejsc...

W miejscu gdzie kupowłem jakiś czas temu aparat warunki były bardzo przyjazne;spokojnie,miło i fachowo.
Zadzwoniłem ,umówiony na miejscu powitany zostałem przez miłą panią -potem...wygodna kanapa,przytulny salonik i czas w spokoju na zapoznanie się z zamówionym wcześniej egzemplarzem.
W zasadzie wzorowo i fachowo,każdemu mogę życzyć takich zakupów.
Nie wiem jak na dziś z dostępnością pentaksów,trzeba by popytać ,wprawdzie na stonie coś jest,ale ceny trochę inne niż czas temu.
Myślę ,że ponegocjować w razie czego też można ,ceny u nich zmieniały się dość znacznie.
Firma to e-oko z siedzibą na Puławskiej.

yacek13  Dołączył: 07 Gru 2007
yacek13 napisał/a:
tomecki napisał/a:
yacek13 napisał/a:
Gdzie w Warszawie mogę pooglądać aparaty w spokoju, b

Nie dalej jak w środę byliśmy z tereferkiem w Saturnie i leżało wszystko co Cię interesuje, możesz macać do woli :oops:

Dzięki, a jak tam u nich cenowo?

Byłem dziś, nie miali kasetki, pooglądałem więc k10d i nie bardzo chaiłem oddać sprzedawcy :lol: W Meda Markcie pooglądałem kasetkę, Sony Alpha 100, Nikona D80. Wszystkie aparaty były w beznadziejnym stanie a obsługa do natychmiastowego zwolnienia. Podejście do klienta beznadziejne.

Fafniak  Dołączył: 19 Kwi 2006
yacek13 napisał/a:
. Wszystkie aparaty były w beznadziejnym stanie a obsługa do natychmiastowego zwolnienia. Podejście do klienta beznadziejne.
- ...ehhhh od dluzszego czasu ogladam rozne male kamerki (takie do kieszeni) - w MM dorwalem fantastyczna kamerka HD na karty SD (brak mechanizmow !!!) ale....... nie mieli akumulatora.....
rece opadaja...

alkos  Dołączył: 18 Kwi 2006
Fafniak napisał/a:
fantastyczna kamerka HD na karty SD

I niby jak to zapisuje? HD w MPEG4 na 2G karcie? Tozto i jakosc fatalna, i nie zmontujesz tego w bez przekodowania.... :-/

alkos, - nie mam pojecia......ale miesci sie w kieszeni :roll:
ale sam chcialbym nagrac cosik i zobaczyc w telewizroku :evilsmile:

Robert N  Dołączył: 25 Lip 2007
Jakość w MPEG4 zależy od stopnia kompresji, chociaż dla HD musiałby być straszecznie szybki procesor, żeby nadążył.

a to ma byc do pamiatkowych nagran anie to TFURCZOSCI :-P

Robert N napisał/a:
chociaż dla HD musiałby być straszecznie szybki procesor, żeby nadążył.

I sporo Mbit/s, nie? Gdzie to zmiescic na karcie SD...?

dan  Dołączył: 11 Sie 2006
A jak to jest z profi kamrami HD? Chyba nadal na tasmie jada, nie?

[ Dodano: 2007-12-11, 00:52 ]
BTW - znalzlem to jakis czas temu na youtubie:
http://pl.youtube.com/watch?v=_XReuzxE5Vg
http://pl.youtube.com/watch?v=R3LebRvpb4M
http://pl.youtube.com/watch?v=thtMKQ2xS7A

Filmy z Trixa 16mm :mrgreen:

Kurde, nakrecilbym sobie film na Trixie :-D . Moglaby to byc jakas scenka z para kochankow w pokoju z duzymi oknami (male pchniecie Trixa o dwie dzialki przy wolaniu) :roll: Tylko jak to potem zdigitalizowac? Chyba ktorys coolscan skanuje 16 mm :mrgreen:

[ Dodano: 2007-12-11, 00:59 ]
Znalazlem juz kamere:
http://allegro.pl/item253..._kodak_bcm.html

Musze z kumplem pogadac, ktory jest na filmowce w Lodzi :-D Troche sie boje kosztow obrobki tego materialu :roll:

guerilla  Dołączył: 23 Kwi 2006
też o tym myślałem ..
wyszło mi że do przerobionej karetki od minolty mojej wejdzie spoooro klatek naraz.
więc skan to nie wielki problem.

tylko ciąć to potem i sklejać w premierze po kolei.. au.
dlatego póki co zrezygnowałem :)

A ja juz wiem, ze chce takiego Krasnogorska :-D Wlasnie wyslalem SMS-a do kumpla - montuje ekipe :-D

[ Dodano: 2007-12-11, 01:34 ]
Niezly czad, kamerka jest na gwint m42 :-o

http://www.geocities.com/.../k-3-lenses.htm

Szkoda ze ogniskowe sa troche dluzsze. Ciekawe jaki efekt daje Peleng :-D Albo Takumar 50/1.4 :-o

[ Dodano: 2007-12-11, 01:54 ]
http://groups.google.pl/g...&q=krasnogorsk#

Cytat
No i na koniec infromacja, że jedna rolka 30m taśmy 16 mm kosztuje ok.
100 zł (i jak już wspomniałem starcza na ok. 2,5 minuty przy 24 kl/sek).
Do tego obróbka +/- drugie tyle. Więc 10 minut filmu niemego - surowego
materiału przed montażem - kosztuje ok. 800 zł.

:shock: :shock: :shock:

I to tyle na tę chwilę.

dan, - ja wiem ze fajnie jest pomarzyc o robieniu na prawdziwym materiale.... :roll:
ale moze jednak wez pod uwage lepiej tasme kodaka chyba 8mm - dowiem sie od kolegi ile kosztowalo...
HDcamy - teraz sa 3 nosniki - tasma,dyski,moduly pamieci.....od modulow pamieci nie ma odwrotu bo to jest wywalenmie zawodnej mechaniki z kamer.... :evilsmile:

guerilla  Dołączył: 23 Kwi 2006
Fafniak ,wiadomo..

ale na takiej malutkiej kliszy to kiepski film staje się dziełem sztuki niemego kina czarno-białego natychmiast:))

Dan, na allegro co jakiś czas wpadają duże partie Orwo do kamer, za totalne grosze!
to by dopiero było.. szkoda ze nie kolorowy.. aż się rozmarzyłem :-P

Fafniak napisał/a:
dan, - ja wiem ze fajnie jest pomarzyc o robieniu na prawdziwym materiale...

Wlasnie, w tym momencie to juz chyba marzenia, przynajmniej jesli chodzi o 16mm. Sprawdze ten 8mm.

guerilla napisał/a:
ale na takiej malutkiej kliszy to kiepski film staje się dziełem sztuki niemego kina czarno-białego natychmiast:))

:-D

guerilla napisał/a:
Dan, na allegro co jakiś czas wpadają duże partie Orwo do kamer, za totalne grosze!
to by dopiero było.. szkoda ze nie kolorowy.. aż się rozmarzyłem

No to dochodzi jeszcze jakis koszt kopiowania, bo to negatyw i ciezko by bylo go prosto z tasmy ogladac :-P
Kodak sprzedaje tasmy pozytywowe. Jesli to ma takie kolory jak stare sjaldy kodaka... :shock:

Cytat
Canon AF35ML

I jak ci sie widzi ten wyjec? :-)

alkos napisał/a:
I jak ci sie widzi ten wyjec?

;-) Bardzo podoba mi sie jego design, to przede wszystkim :-P

Spust migawki dziala jak wciskanie pineski w kupe :-D . Na poczatku nie wiedzialem o co biega, i robilem po dwa zdjecia ;-) Zaraz sprawdze stan licznika... 14 ekspozycji :-P

Dzwiek przy dlugich czasach wydaje jak mala, podreczna bomba, ktora ma za chwile eksplodowac, wzglednie jak elektroniczny wskaznik bran, przy zacieciu karpia 25kg :-D

A AF nadaje sie co najwyzej do robienia emerytow w parku ;-)

dan napisał/a:
Dzwiek przy dlugich czasach wydaje jak mala, podreczna bomba, ktora ma za chwile eksplodowac, wzglednie jak elektroniczny wskaznik bran, przy zacieciu karpia 25kg :-D

hehhehehe :-D Pierwsze co zrobilem w Minolcie AFS, podobnym wynalazku, bylo znalezienie i permanentne wymontowanie glosniczka ;-)

(w AF35M nie zdazylem, przy otwarciu przodu obudowy pourywalem tasmy sygnalowe... :-/ :-/ :-/ )

dan napisał/a:
A AF nadaje sie co najwyzej do robienia emerytow w parku

Eee, nie przesadzajmy ;-)

Skocz do: