Który lepszy?
40mm Ltd.
47% Complete
33 (47%)
50mm
52% Complete
37 (52%)

oscar  Dołączył: 02 Paź 2007
  Pentax DA 2,8 40mm Limited ltd czy FA 1,4 50mm
Mam mozliwosc zakupienia obiektywu w korzystnej cenie w Stanach. Zastanawiam sie nad tymi dwoma. Dodam ze cena jest niemalze identyczna (podobnie jak w PL).
Za limitedem przemawia rozmiar, jakosc wykonania, bokeh. Natomiast 50-tka ma lepsze swiatlo.
Fotgrafia zajmuje sie amatorska, a obiektywu bede uzywal do wszystkiego (od portretow, przez street do landszaftow).

Please, pomozcie wybrac i naswietlic + i - kazdego.

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
Do tych zastosowań, które wymieniłeś bardziej uniwersalna wydaje się 40-tka.

Michu  Dołączył: 18 Kwi 2006
Jeśli chcesz szkło do wszystkiego, to może jednak lepiej uderzyć w jakiś jasny zoom?

mygosia  Dołączyła: 19 Kwi 2006
Pentax DA f2.8/40mm - dla mnie odpada - nie ma pierścienia przysłon. Teoretycznie nie jest pełnoklatkowy.

zy  Dołączył: 29 Lis 2006
FA 50 nie jest wcale tak zle wykonany. a i jakis ogromny tez nie. Na jego korzysc przemawiaja dwie dzialki swiatla wiecej (a to jest przepasc), na 1.4 nie jest to najostrzejsze szklo na swiecie ale daje rade, od dwoch juz zyleta.

zalet 40 nie znam bo nie mialem, na pewno wyglada bardziej szpanersko, pewnie jest tez ostry od pelnej dziury.

jesli zalezy Ci na swietle to tylko 50. jesli na mniejszej ogniskowej to 40.

Marek Wyszomirski  Dołączył: 18 Kwi 2006
Mam oba i częściej używam 40f2.8. Powodem jest kąt widzenia - robię nimi zdjęcia głównie w małych pomieszczeniach i 50 po uwzględnieniu cropa robi się jak dla mnie zbyt wąska. Fakt, ze ma większą jasność - ale i tak tej jasności nie wykorzystuję - nie odpowiadają mi zdjęcia w których oko jest wprawdzie ostre, ale czubek nosa już nie. Zauważyłem, że najczęściej i tak przymykam pzrysłonę gdzieś tak do 3.5-4. Oczywiście opisuję moje indywidualne preferencje i am świadomośc, że dla kogoś innego różnica 2 działek jasnosći mozę być czynnikiem decydującym.

zy  Dołączył: 29 Lis 2006
Pomysl jeszcze na FA35/2 jesli zalezy Ci na czyms szerszym. To tak zebys mial latwiej ;-)

To tak w temacie dopiszę tylko, że gdybym miał wybierać, to wolałbym FA 35 niż FA 50.
Ale i tak pomyśl o jakimś jasnym zoomie.

Tylko ze ten 40mm ltd i 50'tka kosztuja po 200$, a 35/f2 juz 300$. Niby niewiele wiecej, ale myslac dalej tym tokiem to za 400$ juz moglbym miec np. obydwa (choc to troche rozmijaloby sie z celem :P).
A zoomy ze stalym swiatlem tez maja podobne (wyzsze) ceny. Wiec raczej wchodzi w rachube przeceniony na jeszcze lepsza cene obiektyw pentax'a (50tka lub 40 ltd). Chociaz nigdy nie mowie nigdy... Jakie takie, dobre zoomy macie na mysli (o ile istnieje polaczenie tych dwoch cech)?

Mała Mi  Dołączył: 29 Lis 2006
mygosia napisał/a:
Pentax DA f2.8/40mm(...) Teoretycznie nie jest pełnoklatkowy.

A w praktyce http://photo.net/bboard/q...g?msg_id=00BnRt (co juz było w jednym wątku poruszone). Faktem jest że to jedyny dowód na jego "pełnoklatkowość" jaki znalazłem.
PZDR. Mała Mi

Dowód na pełnoklatkowość DA 40/2.8 jest znacznie bliżej
http://manufactura.home.p...acc4f61cbe3ab53

Alek  Dołączył: 20 Kwi 2006
oscar napisał/a:
Tylko ze ten 40mm ltd i 50'tka kosztuja po 200$, a 35/f2 juz 300$. Niby niewiele wiecej, ale myslac dalej tym tokiem to za 400$ juz moglbym miec np. obydwa (choc to troche rozmijaloby sie z celem :P).
A zoomy ze stalym swiatlem tez maja podobne (wyzsze) ceny. Wiec raczej wchodzi w rachube przeceniony na jeszcze lepsza cene obiektyw pentax'a (50tka lub 40 ltd). Chociaz nigdy nie mowie nigdy... Jakie takie, dobre zoomy macie na mysli (o ile istnieje polaczenie tych dwoch cech)?

Ja bym wybral jednak FA 50mm 1.4, raz swiatlo, dosc ladny bokeh, jak cos nie ma sprawy na FF, mozna stosowac na analogach ktore nie maja sterowania z aparatu. osobiscie nei mam ale nie kupilbym, wole 43mm. Poza tym, rozwaz wlasnie FA 35mm, b ostra, ma APS daje niemal to co 50mm na FF, szybki dosc AF. Tez mi sie podoba, tyle ze na slajdach robie. Akurat 35mm mi pasuje do np zdjec w miescie. Ale Lt maja wyzsze wykonanie i generalnie wygladaja solidniej. Coz, trudny wybor....

Mała Mi  Dołączył: 29 Lis 2006
plwk napisał/a:
Dowód na pełnoklatkowość DA 40/2.8 jest znacznie bliżej

:shock: Przy takich modelach to nawet pełnoklatkowość 40-ki jakby troche mniejsze wrażenie robi....
Składam wniosek o przeniesienie Fafniaka do sekcji gimnastycznej :mrgreen:
PZDR. Mała Mi

Mam tylko cyfre i pewnie analoga juz nie bede mial. Na FF w cyfrach pentaxa przyjdzie jeszcze poczakac, a i cena ich bedzie taka ze nie bedzie problemu z wymiana szkiel na pelnoklatkowe (pomijajac ze jak sie okazuje 40tka kryje pelna klatke).

Tego szkla bede uzywac tylko i wylacznie z GX-10.

Przyznam ze rozmiar przekonuje mnie takze pod wzgledem przenosnosci (bo raczej podpiety do body komapktowego rozmiaru z niego nie zrobi).

Wiec chodzi tylko o praktyczność tego szkla w poroznaniu do 50 1.4
Czy wykorzystam ta wieksza jasnosc? Czy mniejsza mi wystarczy w wiekszosci przypadkow? Ktory bedzie mial ladniejszy bokeh? Mniejsza ogniskowa tez mnie jakos bardziej przekonuje - latwiej w pomieszczeniach cos cyknac. Ale chcialbym poznac wasza opinie a najlepiej osob ktore mialy okazje te szkielka porownac (albo powiedziec jak czesto z ta extra jasnosc obiektywu by mi sie przydala).

Stachu  Dołączył: 27 Kwi 2007
Też się zastanawiam nad FA 50/1.4 i to ze względu właśnie na jasność. Parę razy potrzebowałem sporego światła (śluby itp). Raz miałem pożyczoną właśnie tą 50, w pozostałych przypadkach męczyłem się z MF. Przy ręcznym ostrzeniu niestety nie nadążałem i dużo zdjęć się nie udało. W przypadku, kiedy nie jest mi potrzebna jasność lub mała GO, kit mi wystarcza.

Alek  Dołączył: 20 Kwi 2006
oscar napisał/a:
Mam tylko cyfre i pewnie analoga juz nie bede mial. Na FF w cyfrach pentaxa przyjdzie jeszcze poczakac, a i cena ich bedzie taka ze nie bedzie problemu z wymiana szkiel na pelnoklatkowe (pomijajac ze jak sie okazuje 40tka kryje pelna klatke).

Tego szkla bede uzywac tylko i wylacznie z GX-10.

Przyznam ze rozmiar przekonuje mnie takze pod wzgledem przenosnosci (bo raczej podpiety do body komapktowego rozmiaru z niego nie zrobi).

Wiec chodzi tylko o praktyczność tego szkla w poroznaniu do 50 1.4
Czy wykorzystam ta wieksza jasnosc? Czy mniejsza mi wystarczy w wiekszosci przypadkow? Ktory bedzie mial ladniejszy bokeh? Mniejsza ogniskowa tez mnie jakos bardziej przekonuje - latwiej w pomieszczeniach cos cyknac. Ale chcialbym poznac wasza opinie a najlepiej osob ktore mialy okazje te szkielka porownac (albo powiedziec jak czesto z ta extra jasnosc obiektywu by mi sie przydala).

Jasnosc wazna sprawa, przy 2,0 jest b dobrze z FA 50mm 1.4, przynajmniej z mojej. Coz, DA na pewno duuuzo mniejszy i bardziej cool... :lol: Znow 50mm bardzuej sie nadaje do portretow na APS niz 40mm. W sumie trudno Ci doradzac, kazdy z nas ma nieraz zupelnie inne preferencje. Dla mnie osobiscie ogniskowa ala 60mm to jakas dziwna jest , ani to standard ani krotkie tele...ale to moje zdanie, dla niektorych moze sie okazac swietna

Czy ktoś już wspominał coś o jasnym zoomie?
Po prostu - jeśli nie wiesz, co wybrać i uważasz, że masz tak rozległe zainteresowania, ustal sobie (np. na podstawie Exifów), jaką ogniskową częściej stosujesz z kitem. Jeśli Ci to nic nie da - kup Np Sigmę/Tamrona 28-70/2.8 lub 18-50/2.8. Zacznij od zooma, do stałek dochodzi się z czasem.

Matey3000  Dołączył: 14 Paź 2007
Co do jasnosci to moge powalczyc o: SMC Pentax 50mm f1:1.2 Stan idealny
Nie bardzo wiem do jakiej kwoty to to warto kupic, niezbyt to popularne szkielko.
Czy ktos moze ma lub zna/z obdukcji/?

Ostatnio chyba poszedł na aledrogo za około 800

Michu napisał/a:
kup Np Sigmę/Tamrona 28-70/2.8 lub 18-50/2.8. Zacznij od zooma, do stałek dochodzi się z czasem.

Te zoomy kosztuja w USA 2x tyle co te stalki. Ja po prostu chcialem skorzystac z tego ze znajomy tam jedzie, a obiektywy o ktore pytalem sa tam 2x tansze niz w PL.
Te zoomy kosztuja tyle samo w PL, wiec moge je kupic w kazdym momencie. To nie jest to ze ja teraz potrzebuje na gwalt obiektywu - tylko chcialem skorzystac z nadarzajacej sie okazji...
Ale moze lepiej w to miejsce lampe sobie kupic...

Skocz do: