Który lepszy?
40mm Ltd.
47% Complete
33 (47%)
50mm
52% Complete
37 (52%)

Michu  Dołączył: 18 Kwi 2006
Wiesz co? To kup cokolwiek. Z pewnością będziesz zadowolony.

Matey3000  Dołączył: 14 Paź 2007

Albo kup oba tez bedziesz zadowolony

Slava  Dołączył: 25 Kwi 2006
Jeśli robisz sporo portretów kup 50, jeśli nie to kup 40. Tak zrobiłbym ja, ale to oczywiście o niczym nie świadczy....

Marek Wyszomirski  Dołączył: 18 Kwi 2006
Co do rozmiarów to DA40f2.8 jest wprawdzie znacznie mniejszy od FA50f1.4 ale i tak w obu przypadkach o rozmiarach i ciężarze zestawu decyduje korpus. W tej sytuacji rozmiarem bym się nie kierował. Również jakościa optyczną żadnego zn ich nie będziesz zawiedziony. Musisz zatem zdecydować, który da Ci wygodniejszy kąt widzenia, czy często będziesz w praktyce korzystał z jasności większej niż 2.8 i czy możliwość ręcznego doostrzania bez przełączania na MF w DA jest dla Ciebie istotna. Ja jak już pisałem częściej uzywam DA - ale to nie znaczy, że w Twoim przypadku będzie on lepszy.

Drukarz  Dołączył: 06 Sty 2007
Też się zastanawiam który wybrać gdyby jeden z nich był o 300-500 PLN droższy to by nie było problemu aż takiego. Nieraz się zdarza że trzeba zrobić ładne zdjęcia w pomieszczeniach stosunkowo ciemnych wtedy jasność 1.4 jest idealna, ale jest ciasno co w niektórych przypadkach może być problemem i bedzxiemy mieć zdjęcia bez lampy ale takie jakieś poucinane. 40 trochę szersza, ale czy to aż taka różnica w stosunku do 50 ?
W pomieszczeniach małych też może byc problem z kadrem i tu dojdzie jeszcze brak 2 działek przysłony. Wiadomo 40 bajera jest ale 50 wydaje się lepszym rozwiązaniem.
A pozatym jak tu wytłumaczyć osobom nieznającym się na rzeczy, że to co podpięte mamy do aparatu to nie judasz z dzrzwi.
Pozdrawiam

Kuszelas  Dołączył: 12 Lis 2006
A może zapożycz się, jeżeli nie masz gotówki pod ręką, i kup obydwa te obiektywy. Potestujesz je sobie przez miesiąc, a następnie sprzedasz ten który Ci mniej odpowiada. W ten sposób pozostawiony obiektyw wyjdzie Ci relatywnie jeszcze taniej :mrgreen:
Jest to taka metoda prób i błędów, ale myślę, że może dać dobry efekt, zwłaszcze, że nie sa to ciężkie szkła i znajomemu pewnie za nadbagaż nie policzą. No i przy okazji będziesz mógł się podzielić wrażeniami z porównania tych obiektywów. Nie Ty jeden masz takie dylematy . . .
Pozdrawiam - Kuszelas

Dada  Dołączył: 01 Mar 2007
Drukarz napisał/a:
trzeba zrobić ładne zdjęcia w pomieszczeniach stosunkowo ciemnych wtedy jasność 1.4 jest idealna, ale jest ciasno
I głębia ostrości na 1,4 jest praktycznie tak mała, że można ten obiektyw wykorzystać jedynie do celów portretowych i to nie wszystkich.

fanmario  Dołączył: 22 Paź 2007

jaad75  Dołączył: 07 Paź 2006
Dada napisał/a:
...głębia ostrości na 1,4 jest praktycznie tak mała, że można ten obiektyw wykorzystać jedynie do celów portretowych i to nie wszystkich.

Ale GO rośnie wraz z odległością ostrzenia! Przy 3m masz już całkiem sporą 20cm głębię, przy 5m masz już ponad 50cm... A prawie 5cm przy popularnym dystansie 1.5 metra, to też nie jest znowu tak mało...

Stachu  Dołączył: 27 Kwi 2007
Kuszelas napisał/a:
A może zapożycz się, jeżeli nie masz gotówki pod ręką, i kup obydwa te obiektywy. Potestujesz je sobie przez miesiąc, a następnie sprzedasz ten który Ci mniej odpowiada.

To może być ryzykowne. Co, jeśli oba się spodobają?

Kuszelas  Dołączył: 12 Lis 2006
Stachu, tak Ci dobrze z oczu patrzy, skąd ten pesymizm. :mrgreen:
Chciaż szczerze mówiąc to ja osobiście bym sobie na miejscu naszego forumowego kolegi te obydwa szkła zatrzymał. Każde z nich ma swoje niezaprzeczalne zalety.
Wesołych Świąt - Kuszelas

g70104sm  Dołączył: 25 Cze 2007
Z zoomów ze stałym światłem w cenie zbliżonej do 50 i 40 jest chyba tylko Sigma 24-60 2.8 ( bez problemów do dostania poniżej 1000 PLNów ). Miał ktoś może w ręce to szkło i może się wypowiedzieć?

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
Wg testu na optycznych raczej kiepska
http://www.optyczne.pl/31...dsumowanie.html

marucha  Dołączył: 22 Kwi 2006
g70104sm napisał/a:
bez problemów do dostania poniżej 1000 PLNów

Obawiam się, że cena jest adekwatna do możliwości tego szkła.
Trochę swego czasu grzebałem w necie, szukając informacji na temat tej sigmy, ponieważ ma idealny dla mnie zakres i dobrą jasność. W końcu zrezygnowałem z kupna...

Pozdrówka
Marucha

PaweleS  Dołączył: 06 Mar 2007
Właśnie stoję przed podobnym dylematem:brać 50 czy 40.Cały czas byłem nastawiony na 50 ale znajomy fotograf z NY namieszał mi z tą 40.I teraz nie wiem co brać?Ceny amerykańskie + mały zwrot kosztów i obiektyw może być mój. 40 dobrze oceniana,nowsza konstrukcja,limited ,takie szmery bajery a naprzeciwko stara poczciwa 50.Mam mętlik w głowie.Bardziej skłaniam się ku 50.Może ktoś jeszcze pomoże w wyborze.

Żaba  Dołączył: 08 Cze 2006
W mojej subiektywnej opinni, a mam FA 50/1.4, dobrze jest mieć oba :mrgreen:

Tylko skąd wziąć kasę na oba? :-(

asklop  Dołączył: 22 Kwi 2006
PaweleS, masz dylemat naprawdę :!: . Nie wiem nad czym tu się zastanawiać. Jeżeli masz możliwość ściągnąć ze stanów to nie baw się w pół środki tylko bierz 43/1,9 limited jak potrzebujesz AF. Bo 40/2,8 gorsza optycznie i ciemna, a 50/1,4 też gorsza od 43/1,9 i nie tak dobrze zbudowana.
Na twoim miejscu nie miał bym dylematów.

asklop napisał/a:
Nie wiem nad czym tu się zastanawiać. Jeżeli masz możliwość ściągnąć ze stanów to nie baw się w pół środki tylko bierz 43/1,9 limited jak potrzebujesz AF. Bo 40/2,8 gorsza optycznie i ciemna, a 50/1,4 też gorsza od 43/1,9 i nie tak dobrze zbudowana.

Jednak zarówno 50 1,4 jak i 40 2,8 to jednak sporo mniejsze pieniądze od 43.

asklop  Dołączył: 22 Kwi 2006
PaweleS napisał/a:
Jednak zarówno 50 1,4 jak i 40 2,8 to jednak sporo mniejsze pieniądze od 43

zgadza się, ale kupisz raz i potem nie bedziesz żałował, a tak to zawsz pozostanie pewien niedosyt, i z czasem mimo wszystko zapragniesz czegoś lepszego, no a z 43/1,9 to już tylko na średni format. Ja bym na 100% wolał dozbierać.

Skocz do: