zorzyk  Dołączył: 21 Kwi 2006
Tu jest lepsze miejsce na dyskutowanie, przynajmniej posty nie wymagają akceptowania 8-)

[ Dodano: 2007-12-13, 22:33 ]
H.M. napisał/a:
Na forum daje linka w giełdzie i podaje cene, jest to zawsze cena mniejsza i mocno negocjowalna
W znakomitej większości przypadków taka oferta zawiera tylko link do aukcji, bez opisu, że o cenie nie wspomnę - ale też nie ma takiego wymogu, skoro to aukcja. Ale moim zdaniem powinien być zarówno opis stanu technicznego (przynajmniej) jak i cena (to jest moje prywatne zdanie - to podkreślam - na dzień dzisiejszy nie ma takiego wymogu).

perl  Dołączył: 24 Wrz 2006
a dyskusja się rozwija ... :shock:

Zacznijmy od tego: jest to dział "Giełda".
myślę że tutaj zasadniczą kwestią jest odróżnienie klasycznego ogłoszenia o sprzedaży (koleżeńskiego czy też nie, nieistotne) od wklejenia linka ze swoją aukcją.
Zostało już wcześniej określone, że linkiem można się chwalić i wklejać bez (prawie) żadnych ograniczeń.

Może nie byłoby takich zdań jak te w postach powyżej, gdyby były 2 osobne działy. Albo coś w stylu dwa działy w jednym. Nie wiem czy to dobry pomysł (tak samo jak zamykanie działu dla niezarejestrowanych).

Kiedyś udzielałem się na pewnym forum, gdzie w dziale Giełda istniał po prostu jeden temat do którego można było wrzucać linki z aukcjami z Allegro.
Oczywiście kiedy nie chodziło o Allegro, kazdy mógł założyć osobny temat z własnym ogłoszeniem, tak jak aktualnie u nas.

I powiem szczerze że to nie zdało egzaminu - po prostu mało kto zaglądał do tematu z aukcjami (w tym ja...).

Dlatego wolę kiedy mam wszystko czytelnie jak na dłoni =]
Tu się ujawnia moje lenistwo =]

Ale fakt faktem że wchodząc na giełdę wszystko wygląda ładnie i przejrzyście - tutaj [SPRZEDAM], dalej [KUPIĘ] i jeszcze [AUKCJA].

W historycznych czasach prapoczątków, czyli listy mailowej, piątek był dniem handlowym i tylko wtedy można było słać wiadomości z tematem: [bazar] sprzedam/kupię itd... obecny kształt giełdy jest efektem bardzo długiej dyskusji o tym, jak Giełda ma działać i podjęcia kompromisowych decyzji - szczegóły zostały skodyfikowane w memoriale "Zasady wystawiania sprzętu w dziale Giełda" i są ważne.

zy  Dołączył: 29 Lis 2006
nie rozumiem dlaczegos komu mogloby przeszkadzac wstawianie linkow do allegro, po to sie pisze [aukcja] w temacie, ze jesli ktos ma alergie to niech nie klika.

czasami jestem wdzieczny, ze ktos wstawia linki do allegro bo tegoz nie sledze, a forum wrecz przeciwnie

czasmi tez po prostu sie nie wie ile co kosztuje bo albo cos jest rzadkie i pozwala sie popytowi ustalic cene

zorzyk, czasy listy pamiętam jak przez mgłę ... młody gówniarz wtedy byłem i niewiele rozumiałem z tego co się pisało :P
nie można porównywać ówczesnej listy do aktualnego forum...

zy powyżej bardzo ładnie to wszystko ujął. Myślę podobnie. Chyba więcej dodawać nie trzeba.

:-B Piwo Tyskie ponad wszys*kie ;-) **

tref  Dołączył: 05 Wrz 2006
szadok napisał/a:
To idąc tym tropem dział giełda powinien być dostępny tylko po zalogowaniu.
OOO! To jest pomysł. Ale sam się nie odważę tego zaproponować. Jeśli zdecydujecie, że tak ma być, ok. W sumie to dodatkowe ograniczenie. Ja bym kolejnego nie wprowadzał. Zrobimy się hermetyczni jak pojemniki do żywności. :roll:

Arti  Dołączył: 20 Kwi 2006
perl napisał/a:
nie można porównywać ówczesnej listy do aktualnego forum...

oj niestety...

Ja też jestem przeciwko aukcjom. Chcesz sprzedać tutaj, to się ogłaszasz tutaj, dajesz jakieś fory "kumplom z TWA" ( i kumpelom). Chcesz za jak największą kasę, Allegro.
Twój wybór. Ja widzę akurat dużo dobrego w takim nakręcaniu TWA.
Ale giełda po zalogowaniu, to już przesada.

zorzyk, ja się dostosuję do większości. A mam inne wyjście?;] :-B

tref :-D

zostawmy jak jest... przynajmniej adamjaku będzie mógł wejść i poczytać o sobie na forum Pentaxa ;] [ajm dżołkink]

Skocz do: