hamster  Dołączył: 11 Paź 2006
  Sławni bądź popularni.
Coś ja lubię ten dział, nie wiem dlaczego. Ale do rzeczy.
Wątek "dobra fota" i moja ciekawość świata natchnęła mnie do założenia tego tematu. Stwierdziłem że nie wiem jakich słynnych albo popularnych fotografów świat ma. W szkołach tego nie uczą chyba tylko oprócz ASP. Mam wrażenie, iż fotografia to sztuka traktowana trochę po macoszemu. Dużo miejsca poświęca się pisarzom, muzykom, malarzom. Wstyd się przyznać ale ja nie potrafiłem wymienić żadnego znanego fotografa zanim nie przekroczyłem 20 lat. Być może winę za to ponosi moja tępota i ignorancja kulturalna, ale co tu dużo mówić... Moim zdaniem edukacja fotograficzna (pod kątem kulturalnym) leży :!: (przynajmniej w Polsce).
Zatem aby podnieść nieco poziom wiedzy Pentaksiarzy...

Proponuję coś takiego: Niech każdy wymieni mniej/bardziej słynnych/popularnych fotografów których zna (zna teraz bez grzebania w internecie); w tym niech zaznaczy swoich ulubionych. Do każdego wymienionego fotografa miło by było dopisać ze 2 słowa co to za jeden. Wątek głównie zakładany jest w takim celu by dość łatwo było można dowiedzieć się że jacyś znani fotografowie w ogóle istnieją. Zadanie dla wszystkich czytających - wklepać do googla te osobistości których się nie zna co by się zapoznać choć z kilkoma zdjęciami artysty. Zacznę od siebie tak dla przykładu.

Jan Saudek (z żoną) [ulubiony] - podobają mi się jego akty.
Helmut Newton- dość znany, podobno kontrowersyjny, średnio mi się widzi
Ansel Adams - fotograf pejzażowy, w swoim czasie był dobry w tym co robił.
Zdzisław Beksiński - bardzo lubię jego obrazy ale fotografie już nie bardzo.

Jak ktoś uważa że ma mało wiedzy w temacie to nie wstydzić się - zapraszam do dyskusji.
Jak kolorowi uznają że to niewłaściwy dział to proszę o przeniesienie.

dan  Dołączył: 11 Sie 2006
Ansel Adams i Koren w jednym watku? :-?

To nie ma sensu. Powielanie googla, albo leksykonu. Jesli ktos, ma braki wiedzy, to imie i nazwisko + kilka slow raczej nie wystarcza.

To juz lepiej zaczac od tego:
http://www.masters-of-photography.com/
Mozna obejrzec tez film BBC "Genius of Photography" (linki sa na forum).

A pozniej doksztalcac sie zgodnie z zainteresowaniami...

zorzyk  Dołączył: 21 Kwi 2006
dan napisał/a:
Ansel Adams i Koren w jednym watku?
Aluzju paniał.

vesper  Dołączyła: 19 Gru 2006
Mam Genius całe i Masters sporo. Tak to się można uczyć.

Ale Koren ma kilka świetnych zdjęć.

dan  Dołączył: 11 Sie 2006
vesper napisał/a:
Ale Koren ma kilka świetnych zdjęć.

W swojej klasie jest bardzo dobry. Jednak jego wplyw na historie fotografii jest niewielki. Wypada znac tych najlepszych, a pozniej odkrywac tych mniej utalentowanych, znanych, wplywowych, zyjacych ale z dziedziny, ktora jest dla nas ciekawa. Bo inaczej to zycia by nie starczylo na poznawanie prac "sredniakow" ;-)

hamster  Dołączył: 11 Paź 2006
zorzyk napisał/a:
Aluzju paniał.
znowu wyszedłem na głupka :-/ napiszcie chociaż jak ma na imię ten Koren.

zorzyk  Dołączył: 21 Kwi 2006
Norman Koren - www.normankoren.com

matteusz  Dołączył: 02 Lis 2007
Najbardziej przemawiaja do mnie zdjęcia pana, który zwie się James Natchwey.

powalos  Dołączył: 20 Kwi 2006
A ja fotografią zacząłem się interesować pod wpływem książek i zdjęć p. Włodzimierza Puchalskiego. W polskiej historii fotografii przyrodniczej zapisał się na pewno.

matb  Dołączył: 02 Lis 2006
hamster, ale tak teraz sobie siąść i przez kwadrans wpisywać różnych fotografów, którzy mi się akurat przypomną? To bez sensu jest. I szkoda czasu. Pewnie w sumie bym ze 20 nazwisk bez większego problemu (ewentualnie kombinując jakże się ów jegomość nazywał.... właśnie knuję jak nazywała jedna znana fotograf od pejzażu.... albo jak się to nazwisko pisze poprawnie) wypisał tak z głowy, czyli z niczego. Ale po co???

mily  Dołączył: 19 Kwi 2006

Skocz do: